«Φλέγεται» η Α. Μεσόγειος: Αλλαγή της Συνθήκης των Σεβρών θέλει ο Ερντογάν – Ετοιμάζει επέμβαση στη Λιβύη ο Σίσι

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία το τελευταίο διάστημα «φλέγεται» τόσο λόγω των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων όσο και μετά τη σύναψη του μνημονίου Άγκυρας – Τρίπολης για τα θαλάσσια σύνορα, που έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα και έχει πυροδοτήσει εξελίξεις στη Λιβύη.

Επιμένει στη γραμμή των προκλητικών δηλώσεων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη «είναι στην πραγματικότητα η αντιστροφή (της συνθήκης) των Σεβρών».

«Εάν η Λιβύη ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη, μπορούμε να εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Θα διεξάγουμε σεισμικές έρευνες στους τομείς των συμφωνιών και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις στην ίδια περιοχή, αφού αγοράσουμε επίσης ένα τρίτο πλωτό γεωτρύπανο». ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Ελλάδα απειλείται από τις ενέργειές μας. Δεν το κάνουμε αυτό για να την απειλήσουμε, αλλά επειδή η Τουρκία και η Λιβύη έχουν δικαιώματα σε αυτά τα νερά. Θα προστατεύσουμε αυτά τα δικαιώματα», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν.

Θρίλερ στην κυπριακή ΑΟΖ

Την Κυριακή, η αναφορά των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης για επεισόδιο μεταξύ Τουρκίας – Ισραήλ στην κυπριακή ΑΟΖ ήλθε να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ισραηλινής Jerusalem Post που επικαλείται κυβερνητικές πηγές της χώρας, το τουρκικό πολεμικό πλοίο εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο που έπλεε εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πριν από δύο εβδομάδες.

Την είδηση σύμφωνα με την Ισραηλινή εφημερίδα επιβεβαίωσε και το ισραηλινό υπουργείο Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων.

Επιπλέον, όπως μεταδόθηκε από το Ισραήλ, απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας, την Κυριακή το πρωί, ισραηλινά F-16 πέταξαν πάνω από το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της άσκησης που πραγματοποιούν το Ναυτικό και η Αεροπορία του Ισραήλ στην περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι κορβέτες Sa’ar 5/6, οι ισχυρότερες και γρηγορότερες του Ισραήλ, ταχύπλοα και υποβρύχια Dolphin-2 είναι έτοιμα να βυθίσουν οποιοδήποτε πλοίο του τουρκικού ναυτικού παρενοχλήσει το ερευνητικό σκάφος Bat-Galim, ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί και μαχητικά F-35.

Παρέμβαση Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στηλίτευσε χθες Κυριακή το ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, είναι «όμηρος» ένοπλων παραστρατιωτικών οργανώσεων.

«Δεν έχει δική της βούληση»

«Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ελεύθερη και αληθινά δική της βούληση; Διότι η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι όμηρος ένοπλων και τρομοκρατικών παραστρατιωτικών οργανώσεων», έκρινε ο Σίσι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Σαρμ ελ Σέιχ.

Η τοποθέτηση του Σίσι καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) Χαλίφα Χάφταρ ότι η μάχη για την Τρίπολη εισέρχεται σε νέα, «αποφασιστική» φάση.

Πριν οκτώ μήνες, ο Χάφταρ διέταξε να αρχίσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας. Ομως παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την ΚΕΕ πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση και σταμάτησαν την προέλαση του ΛΕΣ. Το αδιέξοδο στα μέτωπα έχει παγιωθεί εδώ και μήνες.

Η «ασφάλεια της Αιγύπτου»

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, όπως και ως ένα βαθμό η Ρωσία, είναι σαφές πως υποστηρίζουν τον Χάφταρ. Το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Ο Σίσι έκρινε ότι η ασφάλεια της Αιγύπτου «επηρεάζεται άμεσα» από την κατάσταση στη Λιβύη.

«Θα μπορούσαμε να είχαμε επέμβει στη Λιβύη. Αλλά δεν το κάναμε, σεβαστήκαμε [την εθνική κυριαρχία] της Λιβύης (…) για να διατηρήσουμε την αδελφοσύνη» στη σχέση των δύο χωρών, πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο, ο επικεφαλής της ΚΕΕ Φάγεζ Σάρατζ υπέγραψε το μνημόνιο κατανόησης για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, αντίπαλο της Αιγύπτου στην περιοχή.

loading...