Μια μαχήτρια της ζωής στην Κρήτη: Επιβιώνει μόνη της χωρίς σπίτι εδώ και δυο χρόνια (ΒΙΝΤΕΟ)

Το όνομά της είναι Μαρίνα.
Η γυναίκα αυτή ζει στην Κρήτη μόνη της μέσα σε ένα παγωμένο αυτοκίνητο, εδώ και δυο χρόνια. Ούτε η ίδια δεν μπορεί
να καταλάβει πως μπορεί και τα βγάζει πέρα για τόσο πολύ καιρό, έχοντας ελάχιστη βοήθεια.

Όπως λέει η καθημερινότητά της είναι εφιαλτική και το μόνο που έχει για να μπορεί να τα βγάζει πέρα είναι ένα επίδομα φτώχειας με το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις βασικές της ανάγκες.

Δεν ήταν όμως πάντοτε σε αυτήν την κατάσταση. Η κ.Μαρίνα δούλευε ως καθαρίστρια, ωστόσο βίωσε από πρώτο χέρι το σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης.

Βρέθηκε άνεργη, έχασε στο οποίο έμενε, και αναγκάστηκε να κάνει σπίτι της, το αυτοκίνητό της. Πλέον εκεί κάθεται, εκεί κοιμάται και μέσα σε αυτό προφυλάσσεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά τη βοήθεια που παίρνει από τους γύρω της, όπως λέει, αρκείται στο να πίνει δωρεάν τον καφέ της στο ΚΑΠΗ Δειλινών, ενώ υπάρχει και άτομα της περιοχής που την βοηθούν με διάφορες εξυπηρετήσεις ή ακόμα και λίγα χρήματα.

Πριν λίγες μέρες, μια οικογένεια από τη Σάμο, θέλησε να της δώσει λίγη χαρά για τις μέρες των Χριστουγέννων και της πρότεινε να μεταβεί στο νησί, όπου θα την φιλοξενήσουν για λίγο διάστημα, ώστε να μην κοιμάται στο αυτοκίνητό της.

Η ιστορία αυτής της γυναίκας μας κάνει να σκεφτούμε διάφορα.

Πρώτον, πως υπάρχουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, και στην κυριολεξία δίνουν μάχη για τη ζωή τους, πολλές φορές μη έχοντας κανέναν να τους βοηθήσει. Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις οι περισσότερες ΜΚΟ και οι λοιπές φιλανθρωπικές οργανώσεις είναι…άφαντες. Ας έχουμε κατά νου να βοηθάμε όποιον μπορούμε, όπως μπορούμε.

Δεύτερον, μας κάνει να σκεφτούμε πως και εμείς οι ίδιοι μπορεί να κληθούμε να επιβιώσουμε σε μια τέτοια κατάσταση. Το μέλλον είναι…αβέβαιο και από τις ανέσεις μας μπορεί ξαφνικά, για διαφόρους λόγους να βρεθούμε σε κάποιο παγωμένο πεζοδρόμιο, αφού μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί να έχουμε αυτοκίνητο για να το μετατρέψουμε σε σπίτι.

Τρίτον, σε μια τέτοια κατάσταση, χρειάζεται δύναμη για να μην απελπιστείς και τα παρατήσεις. Εύκολα μπορεί κάποιος να μιλήσει για θέματα επιβίωσης ή έστω δύσκολης διαβίωσης με το στομάχι γεμάτο, αραχτός σε ένα ζεστό σπίτι έχοντας όλες τις ανέσεις «στα πόδια του», όμως αν τα πράγματα αλλάξουν, τότε ίσως οι πράξεις να μην συμβαδίζουν με τα λόγια…

loading...