Όταν οι Τούρκοι ανακαίνισαν το Μοναστήρι του Αγ.Νικολάου. Ποια η συμβολή της Μητρόπολης Χαλκίδας

Χάριν της προσφοράς της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας, της Μικρασιάτισσας και κατοίκου της Νέας Σινασού στην Βόρεια Εύβοια, Δέσποινα Μπουγιουκμάνου-Παπανδρέου, και του Τούρκου δημάρχου λειτουργεί και πάλι το Μοναστήρι της Σινασού στην Καππαδοκία, που γιορτάζει σήμερα.

Το φθινόπωρο του 2011 ο τότε δήμαρχος της Σινασού Καππαδοκίας ενημέρωσε την κα Μπουγιουκμάνου-Παπανδρέου για την ανακαίνιση του Μεγάλου Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου πράγμα που, όπως η ίδια περιγράφει την εξέπληξε, γνωρίζοντας την κατάσταση στην οποία ευρίσκετο.

Ένα πανέμορφο μοναστήρι λαξευμένο μέσα σ’ ένα τεράστιο κωνοειδή βράχο, το οποίο εκτός από τον Αγ. Νικολάο ήταν αφιερωμένο στους Αγίους Σάββα, Μηνά και Βαρβάρα. Μάλιστα, ο Άγιος Νικόλαος εθεωρείτο γενικός θεματοφύλακας της κινητής και ακίνητης περιουσίας της κοινότητας.

Ο δήμαρχος της Σινασού, κ.Λεβέντ Ακ, συχνά την πληροφορούσε για την πορεία των εργασιών. Κάποια φορά της είπε πως το Μοναστήρι γίνεται πολύ ωραίο, αλλά φαίνεται άδειο χωρίς εικόνες (οι εικόνες και τα ιερά κειμήλια από τις εκκλησίες της Σινασού βρίσκονται, όσες τελικά έφθασαν, στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Σινασό Ιστιαίας). Τότε, η κα Μπουγιουκμάνου-Παπανδρέου του πρότεινε να φτιάξουνε αντίγραφα κάποιων εικόνων και να τα μεταφέρουνε εκεί, πράγμα που δέχθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Ακολουθεί η περιγραφή της Δέσποινα Μπουγιουκμάνου-Παπανδρέου για το πως ολοκληρώθηκε τελικά αυτό το έργο.

¨ Έτσι ξεκίνησε πρώτα μια έρευνα για να βρούμε ποιες ακριβώς εικόνας προέρχονταν από το Μοναστήρι και σε ποια σημεία ήταν τοποθετημένες.
Μετά ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, με επισκέψεις στην στην Αθήνα για να επεξεργαστούμε τις φωτογραφίες των εικόνων γιατί έπρεπε οι διαστάσεις να είναι ακριβείς (τα πλαίσια μέσα στα οποία ήταν τοποθετημένες οι εικόνες ήταν λαξευμένες στους τοίχους του Μοναστηριού γι αυτό έπρεπε να είναι συγκεκριμένες). Για να μην χάνουμε χρόνο αναγκάστηκα να δώσω προκαταβολή προκειμένου να έρθουν τα χρώματα και τα υλικά από την Ιταλία.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα πως και ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει να πραγματοποιηθεί αυτό το εγχείρημα ή να το στηρίξει και δεν υπήρχε πλέον χρόνος.

Μια ευτυχής συγκυρία ήταν η επίσκεψη στην Ελλάδα και την Εύβοια η επίσκεψη του Δημάρχου Ürgüp (Προκοπίου Καππαδοκίας) μαζί με με μέλη του Δ.Σ. την οποία είχα οργανώσει προσωπικά καθώς ήμουν ξεναγός και διερμηνέας της αποστολής.

Στα πλαίσια της περιοδείας επισκεφθήκαμε την Ι.Μητρόπολη Χαλκίδος και τον Μητροπολίτη κκ Χρυσόστομο του οποίου η εγκάρδια υποδοχή μου έδωσε το θάρρος να μιλήσω για την προσπάθειά μου αυτή..
Τότε πολύ απλά και με γαλήνιο ύφος εκείνος μου απάντησε ΄΄Μην ανησυχείτε θα βοηθήσουμε εμείς και θ΄αναλάβουμε τα έξοδα”.

΄Ετσι χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς τυμπανοκρουσίες ο Μητροπολίτης μας έκανε ένα σημαντικό δώρο τόσο στη Σινασό Καππαδοκίας όσο και στη Νέα Σινασό Ιστιαίας, ένα δώρο συμβολικό που δένει το παρελθόν και το παρόν, την ιστορία και την παράδοση της Μικράς Ασίας και ιδιαίτερα της Καππαδοκίας με τη νέα πατρίδα.

Τα θυρανοίξια της Μονής του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2012 από τον Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολαμαίο με πλήθος κόσμου που είχαν καταφθάσει από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, απουσία, όμως, της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού (το 2008 υπεγράφη Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης με τον Δήμο Σινασοϋ Καππαδοκίας /Μustafapaşa με τον τότε Δήμο Ιστιαίας).

΄Εκτοτε ο Αγος Νικόλαος είναι η μοναδική εκκλησία στην Καππαδοκία, όπου μπορεί να γίνει λειτουργία χωρίς ιδιαίτερες άδειες από τις αρχές παρά μόνο με την ενημέρωση στην κοινότητα.

Ο Μητροπολίτης μας μνημονεύεται πάντα με σεβασμό και αγάπη σαν ένας φωτισμένος ποιμενάρχης από όσους Τούρκους Καππαδόκες που έτυχε να περάσουν από τα μέρη μας και να έχουν συνομιλήσει μαζί του ή να έχουν φιλοξενηθεί από μέρους του.

Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή του νυν Επισκόπου Ωρεών, κ.κ. Φιλόθεου Θεοχάρη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Mustafa Taşkın

loading...