Ιαπωνία: Ηλικιωμένοι χρησιμοποιούν εξωσκελετούς για να συνεχίσουν να εργάζονται (βίντεο)

Οι εξωσκελετοί δεν είναι μόνον για τους σούπερ-στρατιώτες του μέλλοντος.

Ούτε μόνον για τους παράλυτους ή τους εργαζόμενους σε μονάδες συναρμολόγησης αυτοκινήτων. Όπως αναφέρει το New Scientist ηλικιωμένοι στην Ιαπωνία χρησιμοποιούν πλέον εξωσκελετούς για να μπορούν να ανταποκρίνονται στα εργασιακά τους καθήκοντα και να συνεχίσουν να εργάζονται αναβάλλοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνταξιοδότησή τους.

Η Ιαπωνία έχει τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, καθώς το 26% των κατοίκων της είναι άνω των 65 ετών σύμφωνα με στοιχεία του 2015. Και καθώς η γήρανση του πληθυσμού απειλεί τη χώρα, ορισμένες ιαπωνικές τεχνολογικές εταιρείες κατασκευάζουν εξωσκελετούς για να δώσουν μια χείρα βοηθείας στους ηλικιωμένους. Μια τέτοια εταιρεία, η Innophys, δημιούργησε ένα τέτοιο εξωσκελετό, που φορτίζεται με μια τρόμπα για να γεμίσει με πεπιεσμένο αέρα «μύες», που χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να αυξήσουν τη φυσική δύναμη του εργαζομένου.

Η εταιρεία λέει ότι το “Muscle Suit” μπορεί να προσθέσει 30 κιλά μυικής δύναμης στον χρήστη κατά την άρση βαρέων φορτίων. «Ένας από τους πελάτες μας είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που καλλιεργεί και πουλά ραπανάκια και χρησιμοποιεί μεγάλα φορτία κατά τη διαδικασία παραγωγής. Ο πατέρας είναι 70 ετών και θεωρητικά θα έπρεπε να είχε βγει στη σύνταξη, αλλά εξακολουθεί να εργάζεται με τη βοήθεια του “muscle suit”», λέει ο εκπρόσωπος της Innophys, Ντάιγκο Οριχάρα.

Αλλά και άλλες εταιρείες κατασκευάζουν εξωσκελετούς, όπως η Panasonic -το δημοφιλές ηλεκτρικό Atoun Model Y της οποίας στοιχείζει 5,500 δολάρια – και η Toyota.

Καθώς ο πληθυσμός στην Ιαπωνία γερνά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 60 στα 70 έτη. Κι οι εξωσκελετοί ίσως δώσουν μια κάποια λύση…

loading...