Ελληνική διπλωματική αντεπίθεση: Τα αποτελέσματα που παράγει η Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας

Η Συμφωνία ή Μνημόνιο συνεργασίας αν θέλετε Τουρκίας-Λιβύης, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Ευρώπης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ – https://www.el.gr/

Όπως αναφέραμε σε προηγούμενό μας άρθρο, το Μνημόνιο συνεργασίας φέρνει το εξής αποτέλεσμα: Οι Τούρκοι υποτίθεται ότι μπορούν να κάνουν θαλάσσιες έρευνες (για Φυσικό Αέριο) στα Νότια της Κρήτης και της Ρόδου, αφού σύμφωνα με το «Μνημόνιο» η ΑΟΖ ξεκινά από την Τουρκία και φτάνει στην Λιβύη.

Τι είναι η ΑΟΖ: Εκτείνεται πέραν των χωρικών υδάτων μιας χώρας (συνήθως 12 ναυτικά μίλια) από την ακτογραμμή. Είναι ένα κυριαρχικό δικαίωμα που έχει το παράκτιο Κράτος και κάτω από την θάλασσα (εξόρυξη Φυσικού Αερίου, Πετρελαίου).

Η Ευρώπη

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας εντός της ΕΕ, άργησαν να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Τελικά όμως σε επίπεδο δηλώσεων η χώρα μας έλαβε την στήριξη που ήθελε.

Γερμανία: Το Βερολίνο αρχικά δέχτηκε μουδιασμένο την διακρατική Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, γιατί φοβάται το μεταναστευτικό. Αν ο Ερντογάν δώσει εντολή, οι μεταναστευτικές ροές προς την Κεντρική Ευρώπη θα αυξηθούν. Για αυτό τον λόγο η Γερμανία μέχρι και πριν από λίγες ώρες, κρατούσε μια ουδέτερη στάση. Τελικά όμως, επικράτησε η λογική και η Γερμανία καταδίκασε την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας (θα δούμε παρακάτω γιατί).

Τι είναι η διακρατική Συμφωνία: Πρόκειται για συνεργασία μεταξύ δύο Κρατών, αναγνωρισμένων από την Διεθνή Κοινότητα, για ένα συγκεκριμένο θέμα. Παράδειγμα αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτού του είδους οι συνεργασίες παράγουν νομικά αποτελέσματα. Δηλαδή, δεν μπορούν να τις «αψηφήσουν» μονομερώς τα εμπλεκόμενα μέλη.

Ιταλία: Οι Ιταλοί στήριξαν την αναγνωρισμένη από την Διεθνή Κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης. Ο επίσημος ηγέτης της Λιβύης είναι ο στενός σύμμαχος του Ερντογάν, Φαγιέζ Σεράτζ. Αυτόν τον ηγέτη, μέχρι πριν από λίγες ώρες οι Ιταλοί τον στήριζαν. Πλέον όμως όχι (θα δούμε παρακάτω γιατί). Να σημειωθεί ότι η Ιταλία έστειλε πλοίο του Πολεμικού της Ναυτικού στην Κύπρο, για να προστατέψει τα “κοιτάσματα” από τα οποία παίρνει μερίδιο. Τα προστατεύει από τους Τούρκους.

Γαλλία: Το Παρίσι εδώ και χρόνια στηρίζει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας. Η Γαλλία δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Για ποιο λόγο η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα;

Είδαμε την ξαφνική στροφή υπέρ της Ελλάδας, που έκαναν δύο ισχυρές χώρες της ΕΕ. Η Γερμανία και η Ιταλία επίσημα δήλωσαν ότι η Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας είναι παράνομη. Η Γαλλία όπως ήδη είπαμε, ήταν δεδομένο ότι θα στηρίξει την Ελλάδα.

Α) Η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, πιθανότατα θα πέσει. Ο Στρατηγός Χαφτάρ που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, βρίσκεται με τα στρατεύματά του, λίγο έξω από την Τρίπολη (πρωτεύουσα της Λιβύης). Δεν πιστεύει στην Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και στηρίζει την Ελλάδα. Οπότε: Έχουμε μια κατάσταση «Μη Κανονική». Αποτέλεσμα: Η διακρατική Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας θα καταπέσει, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ πάρει την εξουσία. Η Ευρώπη λοιπόν, θέλει να οικοδομήσει σχέσεις, με την νέα λιβυκή κυβέρνηση που έρχεται.

Β) Μόλις καταργηθεί η Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, θα αντικατασταθεί με μια καινούργια, που λογικά μιλώντας θα περιλαμβάνει την Λιβύη, την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Η ΑΟΖ των χωρών θα επεκταθούν. Θα γίνει εξόρυξη Φυσικού Αερίου, με την βοήθεια ποιων; Των Ευρωπαίων φυσικά, οι οποίοι μαζί με τους Αμερικανούς θα δώσουν τεχνογνωσία και υλικοτεχνικά μέσα, στις χώρες (Λιβύη, Ελλάδα, Αίγυπτο και αργότερα Ισραήλ). Οι εταιρίες των ευρωπαϊκών χωρών θα πάρουν ένα μεγάλο κομμάτι από το κέρδος που θα φέρουν οι εξορύξεις.

Τι μπορεί να πάει στραβά για την Ελλάδα

Α) Ένοπλη σύγκρουση με την Τουρκία με φόντο τα ενεργειακά (Φυσικό Αέριο κλπ). Οι υποδομές των δύο χωρών θα δεχθούν πολλαπλά πλήγματα.

Β) Αναδίπλωση των συμμάχων. Αν οι σύμμαχοι μας (ΕΕ,Αμερικανοί) δουν ότι η Τουρκία έχει πιθανότητες να διατηρήσει την τωρινή κατάσταση στην Λιβύη και στηρίξει στρατιωτικά τον Σεράτζ έναντι του Χαφτάρ, μπορεί να σκεφτούν να στηρίξουν τον Σεράτζ, αν και αυτό το σενάριο μάλλον απομακρύνεται διότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ο οποίος αριθμεί 22 μέλη,θα στηρίξει τον Στρατηγό Χαφτάρ, αν υπάρξει ένοπλη αντιπαράθεση με τον Σεράτζ και με τον Ερντογάν.

Οι σημαντικότεροι παίκτες

Η Ρωσία είναι δεδομένο ότι πρωταγωνιστεί σε Παγκόσμιο επίπεδο. Στηρίζει την Άγκυρα αλλά όχι χωρίς δεύτερες σκέψεις, αφού είναι γνωστό ότι η τουρκική πολιτική έχει πολλά πρόσωπα. Η Μόσχα φαίνεται να μην βλέπει με καλό μάτι την Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης αλλά είναι ένα παίκτης που κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, οπότε μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, οι οποίες δεν πατούν σε στέρεες βάσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επίσημα στηρίζουν την Ελλάδα (δηλαδή τα συμφέροντά τους). Όταν όμως λέμε ΗΠΑ θα πρέπει να σκεφτόμαστε δύο βασικά πράγματα.

Α) Ο Τραμπ σαν πρόσωπο διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ερντογάν.

Β) Οι Ρεπουμπλικάνοι που στηρίζουν τον Τραμπ αλλά και οι Δημοκρατικοί που είναι η Αντιπολίτευση, στην πλειοψηφία τους δεν στηρίζουν τον Ερντογάν.

Με αυτή την έννοια, οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεκάθαρη στάση και να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν Αμερικανοί Πρέσβεις που πρόσκεινται στον Τραμπ και Αμερικανοί Πρέσβεις που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς.Όπως και να έχει, το σίγουρο είναι ότι όλοι έχουν τα συμφέροντά τους.

Γενικό συμπέρασμα: Η ελληνική διπλωματία από ότι φαίνεται κερδίζει συνεχώς έδαφος. Οι σύμμαχοί μας έχουν τα συμφέροντά τους έτσι και αλλιώς, αλλά χωρίς την παρέμβαση των Ελλήνων διπλωματών, τα αντανακλαστικά τους δεν θα ενεργοποιούνταν.

loading...