«Ξεσηκώνονται» ΜΚΟ στην χώρα μας και κάνουν λόγο για «αύξηση ρατσιστικών φαινομένων»

Διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Δεκαοκτώ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών εκφράζουν με ανοιχτή επιστολή τον προβληματισμό τους «για την απήχηση και την ορατότητα που λαμβάνουν στο δημόσιο χώρο» ξενοφοβικές συμπεριφορές, με αφορμή το περιστατικό που σημειώθηκε με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου.

Οι οργανώσεις σχολιάζουν τη στάση του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, ο οποίος επιτέθηκε σε αιτούντες άσυλο στην πλατεία Πυθαγόρα, υπογραμμίζοντας ότι «όχι απλώς δεν συνάδει με τη θεσμική του ιδιότητα, αλλά υπερβαίνει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές του, προσβάλλοντας βάναυσα την ελληνική δημοκρατία και προπαντός την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». «Η ρατσιστική και ξενοφοβική συμπεριφορά του αποτελεί προσβολή στην πολιτισμό και στην αρχή της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης που μία ολόκληρη χώρα επιδεικνύει με σεβασμό και συνέπεια», προσθέτουν.

Τονίζουν δε ότι οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν τη μειοψηφία ανά την ελληνική επικράτεια, ωστόσο εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους «για την απήχηση και την ορατότητα που λαμβάνουν στο δημόσιο χώρο».

Οι οργανώσεις υπενθυμίζουν ότι στο ΚΥΤ Σάμου βρίσκονται περίπου 7.500 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα της δομής δεν ξεπερνά τους 648 και εξηγούν ότι η διαμαρτυρία τους «αποτελεί επόμενη αντίδραση και μάλιστα χαμηλής έντασης, εάν συνυπολογίσουμε και τις αντικειμενικές συνθήκες». Τονίζουν δε ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλή μεταφορά τους στην ενδοχώρα «είναι στη σωστή κατεύθυνση», υπάρχει όμως «ανάγκη συνεργασίας πρωτίστως από τις τοπικές αρχές».

Οι οργανώσεις καλούν τους θεσμικούς παράγοντες να επιδείξουν υπεύθυνη στάση για τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης. Τέλος, ζητούν την παρέμβαση του πρωθυπουργού και της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση τυχόν αδικήματος.

Η ανοιχτή επιστολή συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και τη συνυπογράφουν οι οργανώσεις Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Generation 2.0, Human Rights 360, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, International Rescue Committee Greece (IRC), ΑΡΣΙΣ, Defense for Children International – Greece (DCI), The HOME Project, Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Terre des Hommes, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), ΔΙΟΤΙΜΑ, Legal Center Lesvos, Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία, ANASA Cultural Center, ASANTE και HIAS Greece.

loading...