Τουρκία: Διάβημα στους Βέλγους επειδή πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά – «Θα παίρνετε άδεια από την Άγκυρα»

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε πριν λίγες μέρες, βαρύτατης σημασίας ωστόσο, καθώς η Άγκυρα εμπλέκει και το Βέλγιο στην κρίση του Αιγαίου. Αυτή τη φορά η Τουρκία επιθυμεί, και τα ελληνικά μαχητικά που πετούν πάνω από τα ελληνικά νησιά να παίρνουν πρώτα την άδεια της Άγκυρας, σύμφωνα με διάβημα που στάλθηκε στο Βέλγιο με αφορμή κοινή ελληνοβελγική άσκηση στα νησιά «πρώτης γραμμής».

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Alpha, αφορμή για την «απαίτηση» αυτή στάθηκε μια πτήση που έγινε πάνω από το Αιγαίο πριν από μερικές μέρες με συμμετοχή ελληνικών και βελγικών μαχητικών.

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες, βέλγικα μαχητικά, χειριστές, πιλότοι και μηχανικοί βρίσκονται στον Άραξο όπου συνεκπαιδεύονται με την ελληνική πολεμική αεροπορία.

Κατά τη διάρκεια άσκησης πέταξαν πάνω από το Αιγαίο και τα ακριτικά νησιά και πέρασαν από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, την Κάλυμνο και την Κω.

Αυτή η άσκηση δεν άρεσε την τουρκική πλευρά, και απέστειλαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διάβημα στις βελγικές αρχές με το οποίο υποστηρίζουν ότι δεν έπρεπε να πετάξουν τα βελγικά και ελληνικά μαχητικά σε αυτές τις περιοχές καθώς αυτή η περιοχή δεν είναι ελληνικής κυριαρχίας αλλά μια αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν πρέπει να πετάνε πάνω από αυτή ή αν θέλουν να πετάξουν να ζητάνε την άδεια της Άγκυρας.

Το θετικό είναι πως οι Βέλγοι φέρονται να απάντησαν πως πετούσαν μέσα στο FIR Αθηνών.

loading...