5 πράγματα που μαρτυρούν ότι γερνάς

Όταν είμασταν νέοι ανυπομονούσαμε να μεγαλώσουμε και να κάνουμε επιτέλους πράγματα που κάνουν οι ενήλικες. Μεγαλώνοντας όμως, καταλάβαμε πόσο λάθος ήταν όλο αυτό.

Κάθε ηλικία έχει την χάρη της, ωστόσο όσο μεγαλώνεις αρχίζεις και αντιλαμβάνεσαι πράγματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξωτερική σου εμφάνιση, αλλά και στον τρόπο που σκέφτεσαι και αλληλεπιδράς με τους άλλους. Παρακάτω λοιπόν σου παρουσιάζουμε μια λίστα με 5 πράγματα που μας συμβαίνουν όσο μεγαλώνουμε.

Οι φίλοι σου είναι μετρημένοι στα δάχτυλα
Σύμφωνα με μια έρευνα, όταν ένας άνθρωπος μεγαλώνει έχει κατά μέσο όρο τακτική επαφή με 5 άτομα. Ο λόγος είναι ότι όσο μεγαλώνεις οι ευθύνες σου αυξάνονται και δεν έχεις τόσο ελεύθερο χρόνο. Όταν κάποιος είναι νέος θέλει να έχει πολλούς φίλους και όλοι να τον συμπαθούν, αυτό ωστόσο είναι κάτι που δεν απασχολεί του μεγαλύτερους ανθρώπους. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος τους είναι πολύτιμος και δεν θέλουν να τον σπαταλούν σε ανθρώπους που δεν είναι τόσο κοντά τους. Εξάλλου, δεν θέλουν να είναι όλοι φίλοι σου και σίγουρα δεν γίνεται όλοι να σε συμπαθούν.

Δεν σε νοιάζει τόσο πολύ τι σκέφτονται οι άλλοι
Ο κοινωνικός σου κύκλος γίνεται μικρότερος όσο μεγαλώνεις, οπότε δεν σε νοιάζουν και τόσο οι απόψεις των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός αυτού του κύκλου. Έχεις την στήριξη που χρειάζεσαι από λίγους καλούς φίλους και την οικογένεια σου, οπότε αυτοί είναι που έχουν σημασία για σένα. Παύεις να ασχολείσαι με φήμες και κουτσομπολιά, που το μόνο που κάνουν είναι να έχουν αρνητική επίδραση στην ζωή σου.

Ο χρόνος είναι πολύτιμος και το να τον ξοδεύει κανείς αναλογιζόμενος τι γνώμη έχουν οι άλλοι γι’αυτόν, είναι μια τεράστια χαζομάρα. Τα πράγματα που θα άκουγες για σένα και θα σε πείραζαν αν ήσουν πιο νέος, τώρα πλέον τα ακούς και σου φαίνονται πολύ αστεία.

Αρχίζεις να βλέπεις τον εαυτό σου στους άλλους
Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αφήσουν μια σπουδαία κληρονομιά σε αυτόν το κόσμο και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί θέλουν να γίνουν καλλιτέχνες ή επαγγελματίες αθλητές. Άλλοι θέλουν να κάνουν μια αλλαγή στον πλανήτη και πολλοί να γραφτεί το όνομα τους στην ιστορία. Η ζωή ωστόσο μας διδασκει ότι δεν είμαστε όλοι προορισμένοι να επιτύχουμε, αλλά αυτό δεν σημάινει ότι δεν μπορούμε να έχουμε θετικό αντίκτυπο στους γύρω μας.

Καθώς μεγαλώνεις, θα αρχίζεις να βλέπεις ότι οι άνθρωποι γύρω σου γίνονται πολλές φορές καθρέπτες του εαυτού σου. Μπορείς να γίνεις έμπνευση για τους άλλους και ειδικότερα για τις νεότερες γενιές. Επειδή είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη, θα έχεις την δυνατότητα να παρατηρήσεις τους ανθρώπους να κάνουν τα ίδια λάθη που έκανες εσύ και να τους βοηθήσεις να τα αποφύγουν.

Ψυχολογική σταθερότητα
Μεγαλώνοντας οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική σταθερότητα. Δίνουν περισσότερη προσοχή στο καλό, λιγότερη στο κακό και μπορούν πολύ πιο εύκολα να απαλλαγούν από τα αρνητικά συναισθήματα. Παρόλο που οι ενήλικες αντιδρούν συναισθηματικά σε λιγότερες περιπτώσεις από τους νεότερους, τα συναισθήματα τους είναι πιο δυνατά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παλαιότερες γενιές έχουν περισσότερη εμπειρία ζωής, γεγονός που τις έκανε πιο ανθεκτικές.

Δεδομένου ότι εμείς, ως υπεύθυνοι ενήλικες, παίζουμε μεγάλο ρόλο στην ζωή των δικών μας ανθρώπων, έχουμε την τάση να βλέπουμε την επιτυχία και την αποτυχία τους ως δική μας. Με άλλα λόγια, αποκτούμε μεγαλύτερα επίπεδα ενσυναίσθησης.

Διαχειρίζεσαι καλύτερα το άγχος σου
Το άγχος είναι μια κοινή αντίδραση όταν κάποιος αισθάνεται αναγκασμένος να κάνει κάποια πράγματα, όπως το να πάρει μια δύσκολη απόφαση. Μεγαλώνοντας όμως, και έχοντας αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις, εκεί που θα αγχωνόσουν να κάνεις κάτι, τώρα θα σου φανεί παιχνιδάκι. Έχεις μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου στο να καταφέρει κάτι, και αυτό είναι κάτι που σε απελευθερώνει από το καθημερινό άγχος.

Γι ‘αυτό, η εμπειρία είναι πολύτιμη στη ζωή. Μας διδάσκει πώς να προχωρήσουμε μπροστά, εκεί όπου πολλοί αποφασίζουν να σταματήσουν.

https://perpetual.gr

loading...