Φρουζής για Novartis: «Πίσω από την Τουλουπάκη είναι υπουργοί που ήθελαν να πλήξουν τους 10 πολιτικούς»

Για τρίτη ημέρα σήμερα, συνεχίζεται η κατάθεση του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή στην Προανακριτική για την υπόθεση Novartis που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μπιαγκή, ο κ. Φρουζής είπε: «Πίσω από τους προστατευόμενους μάρτυρες και την εισαγγελέα υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαλότητες εναντίον των 10 πολιτικών προσώπων. Μέρος του σχεδίου είναι η εισαγγελέας και οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Εργαλειοποιήθηκαν και αυτοί και εγώ για να στήσουν τη σκευωρία. Εγώ ήμουν απαραίτητος στο σενάριό τους».

Κληθείς να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η κυρία Τουλουπάκη ενεργούσε μόνη της, ανέφερε «Δεν είχαμε προηγούμενα για να είναι αποτέλεσμα δικής της εμπάθειας. Σίγουρα πίσω από τις ενέργειες της είναι υπουργοί που ήθελαν να πλήξουν τους 10 πολιτικούς τους αντιπάλους».

Ενταση για την ύπαρξη email προς Γεωργιάδη
Ενταση κατά τη σημερινή κατάθεση του κ. Φρουζή, επικράτησε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κάλεσε τον μάρτυρα να απαντήσει αναφορικά με ένα email που φέρεται να έστειλε ο ίδιος στον – τότε – υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Φρουζής αρνήθηκε την ύπαρξη email προς τον κ. Γεωργιάδη, με την κα Αυγέρη να απαντά: «Μα υπάρχουν δημοσιεύματα και το δηλώνει και ο ίδιος ο Γεωργιάδης. Τα mail είχαν διαρρεύσει και από τη δικογραφία». Μάλιστα, ζήτησε από την κυρία Αυγέρη να προσκομίσει το email.

«Πήγα στην Τουλουπάκη με δύο στόχους, να καταθέσω και να μιλήσω επιτέλους αλλά και να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου», φέρεται να είπε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas.
Όπως σημείωσε, «όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις, λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα σημαίνει “έλα να καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις”. Δεν κολλάνε τα γεγονότα. Η όλη κουβέντα με την Τουλουπάκη ήταν να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα».

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, ο κ. Φρουζής φέρεται να κατέθεσε ότι «έφυγα στεναχωρημένος από την Τουλουπάκη διότι κατάλαβα με σαφήνεια ότι εάν δεν καταθέσω, όπως αυτή ήθελε, δε θα αποδεσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός μου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής είπε πως «με ρωτάτε αν η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο. Η απάντηση είναι σαν να με ρωτάτε εάν η ζωή είναι δύσκολη. Για εμένα δεν είναι σκάνδαλο».

Το Harvard Project
Αναφερόμενος στο περίφημο Harvard Project (για ειδικό πρόγραμμα της Novartis που στόχευε στην πίεση κυβερνητικών και κρατικών αξιωματούχων προκειμένου να υπάρξει ευνοϊκή μεταχείριση της εταιρείας μέσω αναθεώρησης της τιμολόγησης των φαρμάκων) και απαντώντας σε νέα ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη για το εάν πίεσε και τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρεται να απάντησε: «Η λέξη πίεση κατ’ εμέ σημαίνει μάχομαι για κάτι. Ως εκ τούτου πράγματι στη δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πείσει και την αντιπολίτευση τότε πως τα αιτήματά μας ήταν δίκαια. Ήταν στη δουλειά μας να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της τιμολόγησης ήταν καυτό για εμάς», είπε ο κ. Φρουζής.

«Είπατε πως στους στόχους του Harvard Project ήταν το δελτίο τιμών να μη βγαίνει κάθε τρεις μήνες και η μέση χαμηλότερη τιμών των δύο χωρών της ευρωζώνης και όχι της ΕΕ. Οι στόχοι σας με την κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιτεύχθηκαν;», ρώτησε εκ νέου ο κ. Καραγκούνης, με τον κ. Φρουζή να απαντά αρνητικά και να προσθέτει πως οι στόχοι επιτεύχθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν μπορέσαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Το καταφέραμε επί ΣΥΡΙΖΑ».

loading...