Υπόθεση Energa-Hellas Power: Πέντε χρόνια με αναστολή στον Φλώρο, αθώος ο Μηλιώνης

Της Άννας Κανδύλη

Έπειτα από 10 και πλέον μήνες ακροαματικής διαδικασίας, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε την απόφασή του για την πολύκροτη υπόθεση της Energa- Hellas Power κρίνοντας αθώους τους 5 από τους 11 συνολικά κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο και επιβάλλοντας στους ενόχους ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 έτη.

Ειδικότερα, ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών με τριετή αναστολή καθώς το δικαστήριο κινούμενο στο πλαίσιο του νέου Ποινικού Κώδικα με τον οποίο καταργήθηκε ο νόμος περί καταχραστών δημοσίου και αναγνωρίζοντάς του τρία ελαφρυντικά μείωσε την ποινή των 21 ετών που του είχε επιβληθεί πρωτοδίκως.

Παράλληλα τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ ΚΑΙ ΔΕΔΔΗΕ, κρίνοντας πως ουσιαστικά δεν αντιπροσώπευε αυτές τις εταιρίες, αναγνωρίζοντας οφειλή της ENERGA, μόνο προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους δήμους, ύφους 72 εκατομμυρίων.

Η εν λόγω οφειλή έχει ικανοποιηθεί αφού έχουν κατατεθεί ήδη από το στάδιο της ανάκρισης 85 εκατομμύρια στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η οποιαδήποτε (τυχόν) αξίωση οφειλής με τον ΛΑΓΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, αποτελεί αντικείμενο μιας ιδιωτικής διαφοράς μεταξύ των εταιριών.

Οι ποινές

Εκτός από τον Α. Φλώρο που το δικαστήριο έκρινε ένοχο για υπεξαίρεση, λαθρεμπορία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, καταδικάστηκαν 5 ακόμη άτομα μόνο για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα με ποινές που κυμαίνονται από 1 έως 2 έτη, με 3ετή αναστολή. Και σε αυτούς το δικαστήριο αναγνώρισε κατά περίπτωση ένα με δύο ελαφρυντικά στον κάθε ένα, αυτά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του σύννομου βίου.

Μεταξύ των 5 κατηγορουμένων που αθωώθηκαν είναι ο Βασίλης Μηλιώνης, ο οποίος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια και ο Αχχ. Φλώρος.

Για την απόφαση

Ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης, εκ των συνηγόρων του Αρ.Φλώρου δήλωσε πως «η σημερινή δικαστική απόφαση αποκαθιστά την λογική στην υπόθεση Φλώρου. Μετά από μία εξωπραγματική και εξοντωτική ποινή άνω των 20 ετών που είχε επιβάλει το πρωτόδικο δικαστήριο, καταργώντας κάθε έννοια δίκαιης δίκης, το δευτεροβάθμιο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Επιπλέον τον αθώωσε για την δήθεν υπεξαίρεση σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ. Η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου αποδεικνύει τη δυνατότητα της δικαιοσύνης να αποκαθιστά (έστω εν μέρει) αδικίες και να καταργεί την παραλογία».

Ο Μανώλης Τρούλης, συνήγορος του Βασίλη Μηλιώνη, ανέφερε πως «εκφράζω την ικανοποίησή μου για την πανηγυρική αθώωση του Βασίλη Μηλιώνη (στην υπόθεση Energa – Hellas Power) μετά από ομόφωνη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Πάντοτε υποστήριζα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ικανοί, έντιμοι και γενναίοι δικαστές. Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας, διότι μετά από επτά ολόκληρα χρόνια διασυρμού στα ΜΜΕ, οι Δικαστές που τον έκριναν, αγνοώντας επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, φώτισαν την Αλήθεια».

http://www.enikos.gr/

loading...