Φτώχεια και οικονομική εξαθλίωση στην Τουρκία: Αυτοκτονούν οικογένειες που δεν αντέχουν άλλο – Καλύπτουν τα πραγματικά στοιχεία οι αρχές της χώρας

Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας συνεχίζεται και όσο κι αν προσπαθεί τη «θάψει» ο Ερντογάν, οι Τούρκοι «βράζουν» και είναι θέμα χρόνου η πολιτική του καθεστώτος να γυρίσει «μπουμερανγκ» και να οδηγήσει στην αναπόφευκτη πτώση του.

Ιδιαίτερη οργή προκαλεί το γεγονός πως ενώ έχει ξεκινήσει στη γείτονα χώρα ένα κύμα μαζικών αυτοκτονιών, λόγω της αβάσταχτης φτώχειας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο Ερντογάν κάνει τη σπάταλη ζωή ενός «σουλτάνου» και οδηγεί τη χώρα του σε δαπανηρούς πολέμους.

Μία τετραμελής οικογένεια βρέθηκε νεκρή στη νότια Τουρκία σε αυτό που φαίνεται να είναι η δεύτερη συλλογική αυτοκτονία σε μια εβδομάδα εν μέσω αυξανόμενων οικονομικών δυσχερειών.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν τα σώματα ενός άνδρα, της συζύγου του και δύο παιδιών τους στο σπίτι τους στην Αττάλεια, ανέφερε το Anadolu το Σάββατο. Ο πατέρας άφησε ένα σημείωμα λέγοντας ότι ήταν άνεργος τους τελευταίους εννέα μήνες και δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι, ανέφερε η NTV στην ιστοσελίδα της. Οι θάνατοι μπορεί να οφείλονταν σε δηλητηρίαση με κυανιούχα άλατα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Το περιστατικό φαίνεται να είναι παρόμοιο με τη συλλογική αυτοκτονία της 5ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όταν τέσσερα ενήλικα αδέλφια βρέθηκαν νεκρά στα σπίτια τους λόγω δηλητηρίασης από κυανιούχα άλατα. Η Anadolu στις 8 Νοεμβρίου επικαλέστηκε δηλώσεις ενός φίλου των θανόντων, λέγοντας ότι υπέφεραν από σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Οι αυτοκτονίες ακολουθούν μέσα σε διάστημα, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αναταραχής στην οικονομία της Τουρκίας και την υποτίμηση της λίρας. Πολλές εταιρείες έχουν αγωνιστεί να εξοφλήσουν το χρέος, ενώ ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν αυξηθεί. Η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,5% φέτος σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg και των οικονομολόγων, η οποία θα είναι η πρώτη ετήσια συρρίκνωση σε μια δεκαετία.

«Είναι καθιερωμένο ότι οι αυτοκτονίες αυξάνονται κατά τη διάρκεια περιόδων οικονομικής κρίσης», δήλωσε τηλεφωνικά ο Ilker Kucukparlak, ψυχίατρος στην Κωνσταντινούπολη.

Το όριο της φτώχειας για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων είναι 6,705 λίρες (1,162 δολάρια) το μήνα, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Συνομοσπονδίας Εργατικού Κόμματος του Τούρκου-Ισραήλ. Αυτό είναι περισσότερο από τριπλάσιο του μηνιαίου κατώτατου μισθού των 2.020 λιρών. Το επίσημο ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 13,9%, που αντιστοιχεί σε 4,6 εκατομμύρια ανέργους σε ένα έθνος των 82 εκατομμυρίων.

«Ζητώ συγγνώμη από όλους, αλλά δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνουμε. Τερματίζουμε τις ζωές μας », ανέφερε η NTV στην πατρίδα της αυτοκτονίας του πατέρα στην Αττάλεια.

Τι λένε τα επίσημα στοιχεία, και τι ισχύει στην πραγματικότητα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TÜİK για τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός αυτόν το μήνα αυξήθηκε κατά 8,55% ετησίως, ενώ οι τιμές των τροφίμων για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 7,85%.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του πραγματικού πληθωρισμού και του πληθωρισμού που καθορίζεται από την TÜİK. Ζητήσαμε από το Ινστιτούτο που διευθύνεται από κυβερνητικούς παράγοντες να μας πούνε από πού πήραν αυτά τα δεδομένα, να μας δώσουν διευθύνσεις. Από τέτοιες χαμηλές τιμές θα έπρεπε να επωφεληθεί όλη η χώρα…», είπε ο Οζτράκ σε ομιλία του στο κόμμα.

Ο Φαΐκ Οζτράκ, μέλος του κύριου αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) επικρίνει τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜİK) και υποστηρίζει ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά.

pentapostagma

loading...