Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει Μόριες σε όλη τη χώρα


Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» μέχρι το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 – Ανακοίνωσε ημερίδα του DIEM25 με το βρετανικό Εργατικό Κόμμα με στόχο την επεξεργασία «πράσινης» συμφωνίας για την υφήλιο
Τον «οδικό χάρτη» του κινήματος προς το 1ο Διαβουλευτικό του Συνέδριο παρουσίασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του, Γιάνης Βαρουφάκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις 18/1, στις Βρυξέλλες, το DIEM25 και το βρετανικό Εργατικό Κόμμα συνδιοργανώνουν ημερίδα, με στόχο την επεξεργασία μιας «πράσινης» συμφωνίας για την υφήλιο.

Το κεντρικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Μαΐου στην Αθήνα. Ωστόσο, από τις 22 Απριλίου έως και τις 11 Μαΐου θα υπάρξουν συνέδρια σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να συμμετέχουν στα περιφερειακά συνέδρια, προκειμένου να διαμορφωθούν με διαδικασίες ανοιχτής δημοκρατίας οι προτάσεις που θα κατατεθούν τον Μάιο.

«Χαμηλότερες από ποτέ οι επενδύσεις στην Ελλάδα»

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες από ποτέ σε σχέση με τη ρευστότητα και είπε χαρακτηριστικά ότι, ακόμα και σήμερα, «το βουνό του χρέους στην Ελλάδα αυξάνεται γρηγορότερα από ό,τι ο λόφος των εισοδημάτων και όσο αυτό συμβαίνει σε μια πτωχευμένη χώρα, η πτώχευση βαθαίνει και επεκτείνεται στο μέλλον τουλάχιστον μέχρι το 2060, όταν λήγει το 4ο μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσιπρας».

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε ότι τα αρνητικά επιτόκια στην αγορά εντόκων, για τα οποία «κάποιοι αιθεροβάμονες γιορτάζουν», «θα έπρεπε στην πραγματικότητα να μας κάνουν να επανεξετάσουμε το μνημονιακό αφήγημα για υπέρβαση της κρίσης», δεδομένου ότι αφορούν μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό του ελληνικού χρέους, αφού «το 87% αυτού είναι προς την Τρόικα (με επιτόκιο, κατά μέσο όρο, πάνω από 3,5%) και όχι προς τις αγορές».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Κύριε Μητσοτάκη, Μάκρι (σ.σ. ο τέως Πρόεδρος της Αργεντινής) θα καταντήσετε πολύ σύντομα, επειδή λέτε "ναι" στο τέταρτο μνημόνιο του Τσίπρα».

Για Συμφωνία των Πρεσπών και την ΑΟΖ

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία επισήμανε ότι ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη εξαρχής, ιδίως στη γειτονική χώρα, «δεν την νομιμοποιούσε δημοκρατικά», διερωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης, «που έλεγε ότι θα τη σκίσει», θα επιμείνει σε αυτή, σε περίπτωση που κατά τις εκλογές στη γειτονική χώρα επικρατήσει το VMRO, που αντιτέθηκε εξαρχής και ήταν πολέμιο στη σύναψή της.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ελληνική ΑΟΖ, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε: «Η ΑΟΖ είναι άνευ σημασίας για εμάς, γιατί δεν θέλουμε τρυπάνια (για εξόρυξη υδρογονανθράκων) πουθενά. Αν όμως έρθει ένα τουρκικό πλοίο και τρυπήσει στα χωρικά μας ύδατα όμως, αυτό είναι casus belli. Εκεί θα αντιμετωπίζαμε κάτι τέτοιο ως στρατιωτική εισβολή».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι οι Ελληνες πολίτες ουδέποτε θα επωφεληθούν από τον πλούτο του Αιγαίου σε υδρογονάνθρακες: «Η Εxxon Mobil θα επωφεληθεί. Τι ποσοστό του κέρδους θα πάρουμε εμείς; Μηδέν. Θα μας δώσουν κάποια αστεία ποσά ανά οικόπεδο και θα εισπράξουμε το 20% του φόρου επί των κερδών όχι της Exxon Mobil, αλλά της Exxon Hellas, η οποία θα χρεώσει την πλατφόρμα τόσο, όσο να μη χρειάζεται να δηλώσει κέρδη. Με άλλα λόγια, ο κ. Τσίπρας και οι κυβερνώντες του μνημονιακού τόξου δίνουν δώρα γεωστρατηγικής στον Ερντογάν και εμείς μηδέν εις το πηλίκον, ενώ ταυτόχρονα μένουμε πίσω στην πράσινη ανάπτυξη».

Επέκρινε την κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το μεταναστευτικό. Καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ «αναποτελεσματικό μισανθρωπισμό» που έχτισε τη Μόρια, ανέφερε για τη σημερινή: «Η κυβέρνηση θέλει να πάρει το μοντέλο της Μόριας, να το κάνει ακόμα πιο σκληρό και αυστηρό, και να το μεταλαμπαδεύσει σε άλλες περιοχές της Ελλάδας υπό τη μορφή των κλειστών hot spots, δημιουργώντας Μόριες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο λόγος είναι η αποτροπή, να σταλεί μήνυμα μην πάτε στην Ελλάδα (...) αλλά οι άνθρωποι αυτοί δεν έρχονται εδώ επειδή τους αρέσει το ελληνικό κλίμα και το σουβλάκι».

Σχετικά με την ψήφο των αποδήμων, είπε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση στερεί το δικαίωμα της ψήφου στα προξενεία στο 90% των Ελλήνων του εξωτερικού, που έχουν δικαίωμα ψήφου, ενώ παράλληλα «βάζει την ιδιοκτησία ως προαπαιτούμενο για τα πολιτικά δικαιώματα, κάτι που είχε να γίνει από τον 19ο αιώνα».

Ερωτηθείς, τέλος, αν έχει διαπιστώσει να υπάρχει στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο διάταξη που εξασφαλίζει ακαταδίωκτο σε τραπεζικά στελέχη, π.χ. για χορήγηση θαλασσοδανείων, είπε χαρακτηριστικά: «Ναι, και υπάρχει και χειρότερο, το έκαναν τροπολογία σε προηγούμενο νομοσχέδιο. Εργολάβοι που καταδικάστηκαν για ατασθαλίες και διαπλοκή, τώρα μπορούν να να συμμετάσχουν σε δημοπρσίες για να αναλάβουν ξανά έργα. Η διαπλοκή, με άλλα λόγια, έχει βρει την κυβέρνηση που την προσέχει».
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :