Στήνει προβοκάττσια η Άγκυρα: «Η Ελλάδα δεν μας αφήνει να αποκαταστήσουμε τα οθωμανική μνημεία» – Θέλει να ξεσηκώσει τους μετανάστες η Τουρκία;

Στήνουν προβοκάτσια οι Τούρκοι, με δεκάδες αραβικά ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων να παίζουν το παιχνίδι της, καθώς εμπλέκουν την χώρα μας με τα Οθωμανικά Τζαμιά και την αναπαλαίωση τους, κατηγορώντας τις  ελληνικές κυβερνήσεις (και την σημερινή) ότι αρνούνται την τουρκική βοήθεια για την αποκατάσταση τους με τουρκική βοήθεια, ενώ εκατοντάδες μουσουλμάνοι κυρίως, πρόσφυγες/μετανάστες εισέρχονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης με την αρωγή της Άγκυρας.

Πρόκειται για άκρως επικίνδυνες τοποθετήσεις, την στιγμή που στη χώρα βρίσκονται δεκάδες μουσουλμάνοι μετανάστες.

Η Τουρκία θέλει να δείξει πως είναι ικανή να προστατεύσει τα δικαιώματά τους, με την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως ο κακός λύκος.

Τα  τουρκικά και αραβικά πρακτορεία ειδήσεων ”ενορχηστρωμένα”  μας κατηγορούν  με άρθρα τους και προκλητικά βίντεο, λέγοντας ότι,» υπάρχουν περίπου 20.000 οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα (αυθαίρετο νούμερο), τα οποία η χώρα μας λένε, δεν επιτρέπει στην Τουρκία να αποκαταστήσει ούτε ένα από αυτά», επικαλούμενα μάλιστα και Τούρκο ακαδημαϊκό.

Ο Neval Konuk Halacoglu, από το Πανεπιστήμιο Μαρμαρά της Τουρκίας , δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει επιτρέψει ποτέ στην Τουρκία να αποκαταστήσει κανένα από τα οθωμανικά μνημεία της χώρας.

“Η Ελλάδα έχει μια πολιτική,  η οποία είτε αποκρύπτει τα οθωμανικά μνημεία είτε τα αποκαθιστά  καταστρέφοντας όμως την ταυτότητά τους”, τόνισε ο Halacoglu.

“Δεν υπάρχει ούτε ένα τζαμί που να μπορεί να υλοποιηθεί λατρεία στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη”, πρόσθεσε ο ίδιος, σκεπτόμενος τους χιλιάδες μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες τους οποίους η Τουρκία θέλει να “ελέγξει” μέσω αυτών των σχεδίων για την αναπαλαίωση των μουσουλμανικών ιερών τους μνημείων.

“Η ελληνική κυβέρνηση κατέγραψε τα οθωμανικά μνημεία ως «μουσουλμανικά μνημεία», αντί για οθωμανικά ή τουρκικά μνημεία, ενώ παρεμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο πάνω τους”, δήλωσε ο Χαλάκογλου στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε συμπόσιο για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα.

«Εμείς [η Τουρκία] δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε ούτε ένα σιντριβάνι και προβλέπω ότι ποτέ δεν θα μας επιτραπεί», είπε ο ίδιος.

Υπάρχουν οθωμανικά μνημεία σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων, (με πολλά από αυτά να βρίσκονται στην Ελλάδα), τα οποία έχουν αποκατασταθεί από τα τουρκικά θεσμικά όργανα, κυρίως από την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA).

“Μεταξύ των οθωμανικών μνημείων που αναγνωρίζει η Ελλάδα ως «μουσουλμανικά μνημεία», μόνο μερικά έχουν αποκατασταθεί από τις ελληνικές αρχές ”, δήλωσε ο Τούρκος ακαδημαϊκός.

“Η Ελλάδα αποκαθιστά Τζαμιά και μνημεία, μόνο αν βρίσκονται σε ορατό σημείο όπως μια τουριστική περιοχή” τόνισε, ενώ πρόσθεσε: “τα οθωμανικά μνημεία και Τεμένη που χτίστηκαν μετά το 1831 δεν έχουν εγγραφεί ως τουρκική πολιτιστική κληρονομιά’’.

“Οι Οθωμανοί Τούρκοι είχαν προσαρτήσει τη σημερινή βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία πριν ακόμα και από την ίδια την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης”, δήλωσε ο Χαλάκογλου.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί την ημερομηνία της ανεξαρτησίας της, το 1831, ως ημερομηνία αναφοράς για την καταχώρηση των μουσουλμανικών μνημείων.

«Επομένως, τα οθωμανικά μνημεία που χτίστηκαν μετά το 1831 σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν είναι καταχωρημένα. Μετά από αυτή την ημερομηνία όμως, το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ελληνικής επικράτειας ήταν ακόμα υπό οθωμανική κυριαρχία και περιήλθε στην ελληνική κυριαρχία το 1912. Μεταξύ 1831 και 1912, πολλά δημόσια κτίρια όπως σχολεία, κυβερνητικά γραφεία και στρατόπεδα ανεγέρθηκαν από τους Οθωμανούς στη σημερινή Βόρεια Ελλάδα, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι εγγεγραμμένο”, πρόσθεσε ο Τούρκος ειδικός.

Ο Χαλάκογλου δήλωσε ότι η Ελλάδα το 2006 συνέταξε κατάλογο μουσουλμανικών μνημείων στη χώρα. Σύμφωνα με την απογραφή αυτή, υπάρχουν 8.731 μουσουλμανικά μνημεία, εξαιρουμένων εκείνων που χτίστηκαν μετά το 1831, ανέφερε.

«Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν περίπου 20.000 οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα», αναφέρει ο Χαλάκογλου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Οθωμανοί είχαν χτίσει πολλά σιντριβάνια, με 36 από αυτά, να βρίσκονται μόνο στην περιοχή γύρω από το σπίτι του Ατατούρκ, ιδρυτή της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη.

“Ορισμένα οθωμανικά μνημεία χρειάζονται άμεση αποκατάσταση και η Τουρκία θα μπορούσε τουλάχιστον να λάβει μέρος στη διαδικασία αποκατάστασης αυτών των μνημείων. Σήμερα, για παράδειγμα το Hasan Baba Tekke, ένα τέμενος Sufi από τον 14ο αιώνα που βρίσκεται στη Λάρισα έχει αποκατασταθεί από το 1962”, δήλωσε ο Χαλάκογλου, δείχνοντας το ως παράδειγμα της προσέγγισης των Ελλήνων στις διαδικασίες αποκατάστασης.

Ο Τούρκος ειδικός του Ερντογάν ανέφερε ότι αν και η Ελλάδα αποκατέστησε κάποια οθωμανικά μνημεία, δεν παρέμεινε πιστή στο αρχικό αρχιτεκτονικό στυλ των μνημείων.

“Οι Έλληνες τεχνικοί χρησιμοποιούν χρώματα όπως το κόκκινο ή το σκούρο μπλε, τα οποία ποτέ δεν θα χρησιμοποιούσαν οι Οθωμανοί σε ένα τζαμί. Το Τζαμί στη Ρόδο, στο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων, ένα τούρκικο λουτρό ή ένα χαμάμ στη Λέσβο, αποκαταστάθηκαν με τέτοιο τρόπο που τα έκανε να μοιάζουν με νυχτερινά κέντρα”, συνέχισε ο ίδιος.

Δεν νομίζουμε όμως να υπάρξει ποτέ ελληνική κυβέρνηση, που θα δέχονταν μια τουρκική ΜΚΟ, τύπου ΤΙΚΑ, να υλοποιεί προγράμματα αποκατάστασης Τζαμιών κά μνημείων στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία μας “φέρνει” καθημερινά εκατοντάδες μουσουλμάνους μετανάστες στα ελληνικά νησιά μας.


loading...