ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΟΣ, ΟΧΙ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟΥ

Γράφει ο Άριστος Μιχαηλίδης

Λέγαμε προχτές για τη μεγάλη δημοσκόπηση που έγινε στα κατεχόμενα κι έδειχνε ότι το 78,6% θέλει λύση δύο χωριστών κρατών. Και κάποιοι ειρωνεύονταν. Ας ρωτήσουν και τους Ελληνοκύπριους, έλεγαν, τα ίδια θα απαντήσουν. Ήρθε τυχαία η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (πραγματοποιείται σε όλη την ΕΕ) κι έδωσε απαντήσεις. Το 57,2% των Ελληνοκυπρίων επιλέγει ως μορφή λύσης το Ενιαίο Κράτος. Σηκώνει πολλές ερμηνείες κι εξηγήσεις το Ενιαίο Κράτος, και ίσως να δικαιολογείται κάποιος να αποδίδει το ποσοστό στην επιθυμία των Ελληνοκυπρίων και στο ευκταίο που παραβλέπει το εφικτό, αλλά όπως και να ΄χει, αυτό ουσιαστικά πρέπει να συγκριθεί με το 78,6% των Τουρκοκυπρίων (και των εποίκων) που θέλουν λύση δύο χωριστών κρατών. Ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους αυτό το ποσοστό είναι μόλις 13,9%, διαψεύδοντας όσους κινδυνολόγους χρησιμοποιούν αυθαίρετα την κοινή γνώμη για να υποστηρίξουν ότι πρέπει να βιαστούμε να συμφωνήσουμε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία διότι διαβλέπουν δήθεν ότι η λύση δύο κρατών εδραιώνεται. Το 13,9% δεν είναι εδραίωση είναι ίσως απάντηση – αντίδραση από όσους με τίποτα δεν αποδέχονται την ΔΔΟ έτσι όπως φαίνεται να την αποδέχεται η πλειοψηφία της κομματική ηγεσίας.

Αλλά, εκείνο που πρέπει να απασχολήσει, επιτέλους, την πολιτική ηγεσία είναι ότι μόλις το 27% τάσσεται υπέρ της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δηλαδή, τη μορφή λύσης που η ηγεσία πλασάρει εδώ και χρόνια, που εκβιαστικά προβάλλει στον λαό ως τη μόνη εφικτή λύση και ως τη λύση που υποστηρίζει η διεθνής κοινότητα, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, η ΕΕ, ο λαός που θα κληθεί να τη βιώσει δεν την αποδέχεται. Ούτε στις ελεύθερες περιοχές ούτε στις κατεχόμενες. (Το ποσοστό που επιθυμεί ομοσπονδιακή λύση στα κατεχόμενα είναι 16,3%). Φυσικά, τα ποσοστά αυτά αλλάζουν κατά καιρούς αναλόγως των εξελίξεων και των προσδοκιών που δημιουργούνται, αλλά το γεγονός που παραμένει αναλλοίωτο είναι ότι το αποτέλεσμα της διαχείρισης του Κυπριακού, της πολιτικής που εφαρμόστηκε, της φιλοσοφίας που ασπάζεται η ηγεσία και προσπάθησε να μεταδώσει στον λαό τόσα χρόνια έχει ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από τις προσδοκίες της.

Η ηγεσία βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τον λαό. Όπως βρισκόταν και το 2004, που υποσχόταν στους ξένους ότι ο λαός θα πεισθεί και θα εγκρίνει το σχέδιο ΔΔΟ του Ανάν, και τελικά πήρε το ηχηρό ΟΧΙ, που ακόμα να κατανοήσει.

Ένα ποσοστό του 57,2%, που υποστηρίζει λύση Ενιαίου Κράτους, πιθανό να γνωρίζει ότι αυτή η διευθέτηση είναι ανέφικτη. Ή εν πάση περιπτώσει είναι πολύ απομακρυσμένη. Αλλά, γνωρίζει επίσης, αυτό που ηγεσία αποφεύγει να αναγνωρίσει. Ότι η ΔΔΟ, όπως τη συμφωνεί η ηγεσία, είναι αδύνατο των αδυνάτων να εξελιχθεί σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, και κυρίως, ότι είναι αυτοκτονία να συμφωνηθεί μια λύση ομοσπονδίας στην οποία θα έχει ρόλο και λόγο η Τουρκία του δικτάτορα της Μεσογείου Ταγίπ Ερντογάν. Οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζουν, επίσης, ότι για να επιβιώσουν στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν ένα κράτος, ανεξάρτητο και κυρίαρχο, όχι προτεκτοράτο, όχι ελεγχόμενο από την Τουρκία. Κι αυτό διασφαλίζεται μόνο σε μια ενωμένη ισχυρή πραγματική δημοκρατία. Αν είναι εφικτή η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, καλώς. Αλλά, ας μη συνεχίσουν να παριστάνουν τους ρεαλιστές κι ας μην περιμένουν οι ηγέτες και κάποιοι παρατρεχάμενοι παραγοντίσκοι, τσογλάνια πρεσβειών και ύποπτων ΜΚΟ, ότι θα πείσουν τον λαό να τους ακολουθήσει σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, να εγκαταλείψει την Κυπριακή Δημοκρατία για μια ουτοπία, όταν γνωρίζει ότι το 85,5% των Τουρκοκυπρίων δεν θέλει να φύγει ο κατοχικός στρατός και το 83,2% θέλει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις ως έχουν. Κι όσο ακούει τον Ερντογάν να απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα ανοίξει τις πόρτες και θα στείλει στην Ευρώπη τους Τζιχαντιστές αν συνεχίσουν να τον απειλούν «για τις εξελίξεις στην Κύπρο».

Τι μπορούν να κάνουν οι ρεαλιστές ηγέτες μας; Αν δεν μπορούν να αλλάξουν φιλοσοφία, αφού δεσμεύτηκαν τόσο βαθιά και τόσο επιπόλαια, τουλάχιστον να σταματήσουν να διαπραγματεύονται τον διαμοιρασμό της διοίκησης και το πολίτευμα και να απαιτήσουν πραγματική διεθνή διάσκεψη για να διαπραγματευτούν αυτό που θα δώσει πραγματική προοπτική: την αποχώρηση της Τουρκίας από τη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

loading...