Οικονομικό χαστούκι στην Τουρκία από την αξιολόγηση της Ελλάδας

Με τον διεθνή οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, ο οποίος ανακοίνωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ως ΒΒ στις 25 Οκτωβρίου, το χρέος της χώρας βαθμολογείται υψηλότερα από την Τουρκία για πρώτη φορά σε περίπου δέκα χρόνια.

Η βαθμολογία της Τουρκίας μειώθηκε στο Β +, το προηγούμενο επίπεδο της Ελλάδας, τον περασμένο Αύγουστο.

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας έχουν αυξηθεί σταθερά τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ η τάση για το τουρκικό χρέος ήταν προς το αντίθετο.

Η αύξηση της Παρασκευής από την S & P ήταν η πέμπτη τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ η Τουρκία έχασε την αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού της το 2013 και εντάχθηκε στη σημαντική πιστοληπτική ταξινόμηση των χωρών πέρυσι. Η τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας, από την άλλη πλευρά, έθεσε τη χώρα σε σαφώς καλύτερη μέρα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, και μετά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης, η οικονομία σταθεροποιήθηκε και η Ελλάδα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων με χαμηλότερο χρεωστικό επιτόκιο από ό, τι η Τουρκία, αναφέρουν Τούρκοι αναλυτές.

Τα ομόλογα της Ελλάδας, που προστατεύονται αποτελεσματικά από την προοπτική μελλοντικής διάσωσης της ΕΕ, αν χρειαστεί, διαπραγματεύονται με επιτόκιο 0,44%, σύμφωνα με τις τελευταίες τιμές της αγοράς, ενώ τα επιτόκια των ομολόγων της Τουρκίας ανέρχονται στο 3,71%.

Η τιμολόγηση των ασφαλίστρων κινδύνου παρουσιάζει μια παρόμοια διαφορετική κατάσταση για τις δύο χώρες. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα (CDS) της Ελλάδας για 5 χρόνια διαπραγματεύονται σε 168 μονάδες βάσης, ενώ η Τουρκία είναι στις 360.

Το θέμα είναι επίσης σημαντικό για τη διεθνή πολιτική: η προηγούμενη οικονομική κρίση της Ελλάδας αποδείχθηκε ένα σημαντικό εργαλείο προπαγάνδας για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία. Η κυβέρνηση του ΑΚΡ δεν απέφυγε να συγκρίνει τη χρηματοπιστωτική κρίση της χώρας μας με τη δική της οικονομική επιτυχία.

Το 2012, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλούσε με έκπληξη την Ελλάδα «τη χώρα που πώλησε τα νησιά της».

Ωστόσο, επτά χρόνια από τότε, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια χώρα που δίνει την πιο φθηνή ιθαγένεια σε αντάλλαγμα για αγορές ακινήτων για να βρει μια διέξοδο από την οικονομική κρίση και σχεδιάζει να πουλήσει δημόσια γη για να δημιουργήσει έσοδα για τον προϋπολογισμό 2020.

loading...