Το παραδέχονται πλέον οι Τούρκοι: «Στη Τραπεζούντα μιλάνε ακόμα την ποντιακή διάλεκτο» – «Σας κάναμε μουσουλμάνους!»

Σε μία τρομερή δήλωση προχώρησε Τούρκος δήμαρχος, ο οποίος ανήκει στο του κυβερνών κόμμα AKP, όπου απευθύνοντας τον λόγο σε μία γυναίκα, της είπε ότι το τουρκικό κράτος “ την έκανε “μουσουλμάνα”.

Η γυναίκα πρώτα του ανέφερε πως η καταγωγή της είναι από την επαρχία της Τραπεζούντας.

Μετά από αντιδράσεις, ο Güngör εξέφρασε συγγνώμη στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης.

Σε βόλτα του σε ντόπιους εμπόρους, ο δήμαρχος Hayrettin Güngör προέβη στην απίστευτη για πολλούς δήλωση , η οποία όμως αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της ύπαρξης Ελλήνων στην καταγωγή σε ολόκληρη την έκταση του Πόντου με τα εκατοντάδες χωριά και τις πόλεις.

Μάλιστα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ομιλούν την ελληνική γλώσσα στη Τραπεζούντα.

Η γυναίκα απάντησε με έκπληξη στην παρατήρηση του Güngör, λέγοντάς του «τι εννοείτε με αυτό;», πιθανόν μη γνωρίζοντας και η ίδια, όπως και πολλοί “Τούρκοι” του Πόντου από το που κατάγονται πραγματικά μετά από χρόνια τουρκικής προπαγάνδας.

“Η πιθανή συνέπεια είναι ότι το σχόλιο προήλθε από το γεγονός ότι η γυναίκα ήταν από την Τραπεζούντα, η οποία μαζί με άλλες επαρχίες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας ήταν ιστορικά μια περιοχή με μεγάλο πληθυσμό Ελληνορθόδοξων Χριστιανών.

Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην περιοχή και εξακολουθούν να μιλούν την ποντιακή ελληνική διάλεκτο. Αν και αναγνωρίζονται ως Μουσουλμάνοι σήμερα, έχουν ρίζες στην ιστορική ελληνορθόδοξη κοινότητα της περιοχής”, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το «ξέφυγε» του Τούρκου δημάρχου η δήλωση καταδεικνύοντας όμως ότι “γλώσσα λανθάνουσα λέει την αλήθεια’», δείχνοντας μας ότι σιγά-σιγά άρχισε να ξηλώνεται η προπαγάνδα της Άγκυρας, διότι παραδέχονται και οι ίδιοι σήμερα χωρίς καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες Πόντιοι στην περιοχή.

Η φλόγα που σιγοκαίει πλέον στη Τουρκία από τους Έλληνες κρυπτοχριστιανούς του Πόντου, θα μετατραπεί σε “φωτιά’ την οποία σε δεδομένη στιγμή κανείς δεν θα μπορεί να την σταματήσει.

Ο Πόντος ζει και θα γίνει ο εφιάλτης του βαθέος κράτους της Τουρκίας.

«Ο δήμαρχος Καχραμανμαράς είναι ένας παλιός μου φίλος. Χθες το βράδυ μου είπε ότι λυπάται. Μου εξήγησε ότι είπε κάτι σε μια γυναίκα από τον Τραπεζούντα απροσδόκητα, υπερβαίνοντας τα όρια και ζήτησε συγγνώμη. Είδε ότι έκανε λάθος, διότι μερικές φορές κάνουμε αυτά τα λάθη, «είπε ο Ζορλουόγλου.

«Πρέπει να εξετάσετε τις προθέσεις [κάποιου]. Ξέρω ότι η πρόθεσή του ήταν ειλικρινής. Το Maraş είναι η αδελφή μας πόλη και ο Αλλάχ αν θέλει κατά τη διάρκεια της θητείας μας θα κατασκευάσουμε μια μεγάλη λεωφόρο με το όνομα Τραπεζούντα» πρόσθεσε ο Ζορλουόγλου, χρησιμοποιώντας τον συντομότερο και πιο συνηθισμένο όρο για την επαρχία Kahramanmaraş.

Ότι όμως και να λένε μεταξύ τους οι Τούρκοι αποδεικνύεται και στην πράξη δύο πράγματα που αξίζουν της προσοχής μας.

Πρώτον, υπάρχουν πολλές εθνότητες (Μιλιέτ τα ονομάζουν οι Τούρκοι) εντός της σημερινής Τουρκίας, τα μέλη των οποίων δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια διότι δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ πραγματική απογραφή της Τουρκίας.

Δεύτερον, οι συνεχείς ανασκαφές και η εύρεση εκατοντάδων ελληνικών εκκλησιών της βυζαντινής περιόδου μαζί με ελληνικούς αρχαίους ναούς, αγάλματα, επιγραφές κά, έχουν ενισχύσει το αίσθημα του “νοικάρη” που διακατέχει τους σημερινούς Τούρκους στην περιοχή που υπήρξε και εξακολουθεί να είναι και σήμερα η μεγαλύτερη κοιτίδα Ελλήνων στην καταγωγή.

loading...