Η Ρωσία απαντά στην Ιεραρχία για το ουκρανικό : «Προφανής η εξωτερική επιρροή»-Τι επιδιώκουν οι Αμερικανοί στην ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


Επιμέλεια : Γιάννης Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Με μία αιχμηρή αναφορά για την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας απάντησε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ σε ερώτηση για την αναγνώριση της ουκρανικής Αυτοκεφαλίας από την Ελλάδα , στο πλαίσιο της συνάντησης του με τον Ελληνα ομόλογο του κ. Νίκο Δένδια που βρίσκεται επίσημα στη Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος Υπουργός έκανε και ένα βήμα παραπέρα συνδέοντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο στην Ελλάδα με το ουκρανικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας, τονίζοντας ότι έγινε πριν από την επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου (προς τον επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, με την οποία η Εκκλησία της Ελλάδος γίνεται η πρώτη Εκκλησία που επισήμως αναγνωρίζει τη «νέα εκκλησία» της Ουκρανίας).

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τον ίδιο σκοπό, Αμερικανοί διπλωμάτες πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Άγιον Όρος.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση-βόμβα του Ρώσου αξιωματούχου για τις ΗΠΑ . Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν τη συνέχιση του έργου της «διάσπασης του Ορθόδοξου κόσμου».

«Τα κράτη δεν πρέπει να επεμβαίνουν σε εκκλησιαστικά ζητήματα», σημείωσαν από κοινού Δένδιας και Λαβρόφ.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν στοχεύει να πλήξει τις τοπικές οικονομίες στην Ελλάδα αλλά εντούτοις αυτό θα γίνει με την διακοπή της Κοινωνίας μεταξύ Ελλαδικής και Ρωσικής Εκκλησίας μετά την απόφαση για τον προσκηνυματικό τουρισμό.

«Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα. Είναι η πρώτη επίσκεψη από την έναρξη της θητείας μου ως υπουργού Εξωτερικών. Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα κατ’ ιδίαν συνομιλία σε ένα ιδιαιτέρως φιλικό κλίμα. Είχαμε στη συνομιλία μπορέσει να καταδείξουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην προαγωγή της συνεργασίας μας. Αυτή η προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεών μας έχει από την πλευρά μας έναν διττό στόχο: Αφενός την προώθηση των διμερών μας σχέσεων σε ένα ευρύ φάσμα επί τη βάση των υφισταμένων συνθηκών αφετέρου τη διαμόρφωση μίας στενότερης συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ως προς τα διεθνή αλλά και τα περιφερειακά ζητήματα» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για την αναφορά του στο μακρύ ιστορικό των στενών διμερών σχέσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν τον Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και για την πρόσκληση και τη «θερμή υποδοχή» που του επεφύλαξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε πως «η νέα ελληνική κυβέρνηση μάς δίνει την πρόσθετη ευκαιρία να αναλύσουμε, να κάνουμε ανασκόπηση των διμερών μας σχέσεων και να δούμε πώς θα αναπτυχθούν περαιτέρω».

Υπεγράφη Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας – Ρωσίας

Μετά το τέλος των διευρυμένων επαφών και την υπογραφή του κοινού Προγράμματος Διαβουλεύσεων Ελλάδας-Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων, θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών στον Τύπο.

Το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων θεσμοθετεί μία σειρά από τακτικές επαφές, τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ των δύο χώρων.

Φιλοδοξία της ελληνικής διπλωματίας με την επίσκεψη αυτή είναι να σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις διαχρονικά φιλικές ελληνορωσικές σχέσεις, μία νέα φάση ανάπτυξης στην βάση του ειλικρινούς διαλόγου και της τακτικής επικοινωνίας, επεσήμαναν χθες διπλωματικές πηγές.

Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συνεργατικών σχέσεων με τη ρωσική πλευρά, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισοτιμίας, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

https://www.vimaorthodoxias.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :