Έρχεται πρόταση-«φωτιά» από Γαλλία-Ιταλία – Ελληνική συμμετοχή στην κατασκευή ευρωπαϊκής Κορβέτας – Ραγδαίες εξελίξεις για το ΠΝ

Τρομερή πρόταση μας έρχεται από Γαλλία-Ιταλία, σύμφωνα με έγκυρο γαλλικό αμυντικό ΜΜΕ, για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα κατασκευής της ευρωπαϊκής Κορβέτας σε ελληνικά ναυπηγεία, μέσω του προγράμματος PESCO, που αφορά την κοινή αμυντική πολιτική των χωρών της ΕΕ με ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αναμένεται ένας ακόμη εταίρος σε αυτό, για να τεθεί σε ισχύ δίνοντας την μοναδική ευκαιρία στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό να κατασκευάσει με «ελληνικά χέρια» αριθμό Κορβετών για λογαριασμό του ελληνικού ΠΝ, μιας και η αντιπαράθεση με την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα είναι σημαντική.

Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα διαθέτει αυτήν την στιγμή 13 Φρεγάτες και 19 ταχέα σκάφη έναντι 16 της Τουρκίας (η οποία θα κατασκευάζει σύγχρονα πολεμικά πλοία), με το πρόγραμμα αυτό, να αποτελεί τεράστια ευκαιρία μεταφοράς τεχνογνωσίας, αφού τα ναυπηγεία Ελευσίνας έχουν τη δυνατότητα μετά την κατασκευή των ΤΠΚ κλάσης “Ρουσέν”.

Η Ελλάδα, μέσω αυτό του προγράμματος που αφορά την δημιουργία ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει πολεμικά πλοία με ευρωπαϊκά κονδύλια, αποκτώντας παράλληλα και την αποκαλούμενη “κρίσιμη” τεχνολογία η οποία θα τα “συνοδεύει”.

Η χώρας μας, σύμφωνα με τους ίδιους διαθέτει 4 ισχυρές Φρεγάτες ΜΕΚΟ 200, ενώ αναμένεται να αγοράσει 2-4 Γαλλικές Φρεγάτες Belhara.

Η Ελλάδα με την συμμετοχή της στα επιχειρησιακά προγράμματα της PESCO, έχει την δυνατότητα να ωφεληθεί και οικονομικά από τα ανωτέρω προγράμματα. Μιλάμε για τεράστια κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας και του Προγράμματος για την Ανάπτυξη της Αμυντικής Βιομηχανίας, από τα οποία μπορούμε ως χώρα να εκμεταλλευθούμε, την στιγμή που ο ελληνικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι υπό πίεση, ενώ το κόστος και η τεχνολογική πολυπλοκότητα των οπλικών συστημάτων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να επωφεληθεί μέσω της προβλεπόμενης συμμετοχής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

Η χώρα μας θα επωφεληθεί τα μέγιστα από την κοινή ανάπτυξη αμυντικού εξελιγμένου εξοπλισμού με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας όμως, φέρεται να υπάρχει σχέδιο από ΝΑΤΟ και ΕΕ μέσω της Pesco (μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία σε θέματα Άμυνας) για την αποστολή στρατευμάτων και πολεμικών πλοίων σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο, δημιουργώντας ένα δίκτυο προστασίας στο ενεργειακό πεδίο υψίστης σημασίας για την εκδίωξη των τουρκικών βλέψεων.

Για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των ενεργειακών πεδίων στην Α.Μεσόγειο και πιθανόν την Κύπρο με την παρουσία στόλου της ΕΕ μέσω της συνθήκης Pesco.

Η κίνηση αυτή θα έφερνε τις ήδη τεταμένες σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, σε ακόμα πιο οριακό σημείο, ειδικά στην περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου και για αυτό είναι εφικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Η Τουρκία εργάζεται για να περιορίσει την κυριαρχία της ΕΕ μέσω της συνθήκης Pesco, για να λάβει, σύμφωνα με πλήθος ανακοινώσεων στον τουρκικό τύπο, μερίδιο από την εξόρυξη φυσικού αερίου, ενώ έχει ως στόχο να διαταράξει και τις εργασίες εξερεύνησης πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως σίγουρα ετοιμάζεται να πάρει θέση στα τεκταινόμενα στην περιοχή μας και την Ανατολική Μεσόγειο μιας και η περιοχή αποτελεί τα ανατολικότερα όρια της ευρωπαϊκής ένωσης και τα λεφτά είναι πολλά.

loading...