Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΤΑΝΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ» ΤΡΑΜΠ

Η ΑΤΖΕΝΤΑ












Γράφει ο Λεωνίδας Κουμάκης

Αν εξετάσει κανείς την επίσκεψη του Ρ. Τ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου 2019, τις πολύωρες συζητήσεις με διαφορετικές
συνθέσεις και τις κοινές δηλώσεις των δύο Προέδρων, μένει με την εντύπωση πως όλα αυτά ήταν μια απλή επικοινωνιακή παράσταση με αμοιβαίο, εσωτερικό πολιτικό όφελος.

Η ατζέντα των θεμάτων που (υποτίθεται) θα αντιμετωπιζόταν ήταν εξαιρετικά σοβαρή:

Κορυφαίο στην ατζέντα η αγορά των Ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Το αποτέλεσμα των πολύωρων συζητήσεων ήταν θολό, όσο ξεκάθαροι είναι οι Αμερικανικοί νόμοι: Η αγορά των S-400 από την Τουρκία συνοδεύεται με κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA, το αργότερο εντός έξη μηνών από την παραλαβή τους που ξεκίνησε τον Ιούλιο.

Ο χρόνος περνάει και το εξάμηνο εξαντλείται… Το καθ΄ όλα θολό αποτέλεσμα των συζητήσεων ενισχύθηκε από τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου «Το συζητάμε με τους θαυμάσιους γερουσιαστές μας… Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις… Κάτι θα βρούμε… Προβλέπω ότι κάτι θα βρούμε…».

Και επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις Ερντογάν όταν έφυγε βέβαια από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV: «Η αμερικανική πρόταση προς την Άγκυρα να ξεφορτωθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε δεν είναι δίκαιη και αποτελεί ανάμειξη σε κυριαρχικά δικαιώματα»!

Η Τουρκική εισβολή στην Συρία με στόχο την εθνοκάθαρση μιας τεράστιας περιοχής από την Κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχο των ΗΠΑ εναντίον του ισλαμικού κράτους, για την (δήθεν) «ασφάλεια» της Τουρκίας, είναι ένα άλλο πρόβλημα των Αμερικανο – τουρκικών σχέσεων.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει ήδη ψηφίσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα για την εισβολή στη Συρία – εκκρεμεί όμως ακόμα η ψήφος της Γερουσίας.

Οι εκατέρωθεν δηλώσεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο θολούρας: Ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε πως «διατηρεί θαυμάσια σχέση με τους Κούρδους», πως «η εκεχειρία, αν και περίπλοκη, διατηρείται» ευχαρίστησε μάλιστα την Τουρκία «για τις προσπάθειές της».

Ακόμα και ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «η χώρα του δεν έχει κάποιο θέμα με τους Κούρδους αλλά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις» (Τώρα αν θεωρεί κάθε Κούρδο ξεχωριστά σαν μια «τρομοκρατική οργάνωση», αυτό είναι άλλο θέμα…).

Νωρίτερα, είχε φροντίσει να εκφράσει την λύπη του γιατί τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία «παίρνουν στα σοβαρά τον Μαζλούμ Κομπάνι» δηλαδή τον διοικητή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δηλαδή τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δηλαδή αυτούς που η Άγκυρα θεωρεί «παρακλάδι» του PKK!

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Αμερικανική Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία (405 υπέρ και 11 κατά), μπλόκαρε στην Αμερικανική Γερουσία με πρωτοβουλία του (άλλοτε) υποστηρικτή της, γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στο γραφείο του Προέδρου των ΗΠΑ, μαζί με άλλους γερουσιαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...