Βρέθηκε ιδιόχειρη επιστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

Διαμαντάκια φέρνει στο φως η διαδικασία «αναστήλωσης», οργάνωσης και ταξινόμησης του σημαντικού ιστορικού αρχείου Οροπεδίου Λασιθίου που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα στο προς διερεύνηση αρχειακό υλικό είναι η ιδιόχειρη επιστολή του Ελευθέριου Βενιζέλου προς τη διοίκηση της κοινότητας Τζερμιάδων που αναφέρεται στις πολιτικές εξελίξεις μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η επιστολή που θεωρείται σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο, έχει συνταχθεί το 1935 και εντοπίστηκε στο αρχείο της κοινότητας Τζερμιάδων.

Το ιστορικό υλικό που διαχειρίζεται η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ελευθερία Ζέη και μέλη μεταπτυχιακούς φοιτητές, χρονολογείται από το 1900. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης τόνισε ότι το υλικό θα ταξινομηθεί και θα οργανωθεί με σκοπό να είναι προσβάσιμο στο κοινό, ενώ αναμένεται να ρίξει φως σε πολλές άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας τόσο σε διοικητικό όσο και σε γραφειοκρατικό επίπεδο.

Το έργο της αρχειοθέτησης απαιτεί αρκετό χρόνο για να περατωθεί, καθώς το αρχειακό υλικό είναι πλούσιο, ωστόσο, μια πρώτη παρουσίαση-δημοσιοποίηση των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων θα γίνει τον Ιούνιο. Οι διαδικασίες εντάσσονται στο πλαίσιο ίδρυσης Ιστορικού Αρχείου υπό την αιγίδα του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, με τη σύμπραξη του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

pontos-news.gr

loading...