Το ΝΑΤΟ «σκύβει το κεφάλι» στους Οθωμανούς – Στόλτενμπεργκ: «Αδιαμφισβήτητη η θέση της Τουρκίας παρά την επιχείρηση στη Συρία»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι δεν αμφισβητεί τη θέση της Τουρκίας στη συμμαχία παρά την στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές ενέργειες καταδικάστηκαν από αρκετά μέλη της συμμαχίας, θεωρεί ακόμα τη χώρα ως σημαντικό σύμμαχο και παίκτη στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η βία στη βορειοανατολική Συρία είχε όντως μειωθεί μετά την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η Τουρκία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά του ISIS, βοηθώντας τις ΗΠΑ μεταξύ άλλων χωρών, στην εξουδετέρωση του ηγέτη του Αμπού Μπακρ Μαγκντάντι, του οποίου ο θάνατος φέρνει κοντά στο τέλος το Χαλιφάτο.

Επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που δέχτηκε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και η μόνη σύμμαχος που αντιμετώπισε τόσες τρομοκρατικές επιθέσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ, η μάχη κατά του ISIS στη Συρία πρέπει να συνεχιστεί.

Σχολίασε επίσης την πρόταση της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας για τη δημιουργία διεθνούς ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία στα σύνορα με την Τουρκία, λέγοντας ότι καλωσορίζει τέτοιες προσπάθειες.

Έδωσε έμφαση στην ανάγκη για νέες ιδέες επίλυσης της διαμάχης πρόσθετες στις υπάρχουσες συμφωνίες όπως αυτή μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Τον Οκτώβριο η Άγκυρα ξεκίνησε επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία για να καθαρίσει την περιοχή από Κούρδους μαχητές και τρομοκράτες του ISIS. ΗΠΑ και Τουρκία είχαν συμφωνήσει στις 17 Οκτωβρίου σε εκεχειρία 120 ωρών.

Καθώς η εκεχειρία ολοκληρωνόταν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν στην απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα. Επιπλέον οι δύο χώρες διεξάγουν κοινές περιπολίες στη ζώνη των επιχειρήσεων.

loading...