Οπλο ελληνικής κατασκευής, ανατρέπει τα δεδομένα: Η απάντησή μας στην φρενήρη κούρσα εξοπλισμών της Τουρκίας

Οπλισμένο UAV μη επανδρωμένο, ελληνικής κατασκευής με jet κινητήρα, είναι η απάντηση της Ελλάδας στην ξέφρενη εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας.

Το UAV δεν θα είναι ελικοφόρο αλλά ο κινητήρας jet θα του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητα που θα φτάνει έως και τα 0,7 mach ενώ τα Τουρκικά μη επανδρωμένα αναπτύσσουν ταχύτητες το πολύ έως 250 χιλιόμετρα την ώρα.

Περνά από τα UAV στα UCAV σύμφωνα με τη διεθνή ορολογία αφού οι κατασκευαστές του χρησιμοποιούν τεχνολογία η οποία το καθιστά ικανό να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί όπλα, από απλές βόμβες έως κατευθυνόμενα βλήματα. Ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες και σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνιών, παρατήρησης, καταγραφής και στοχοποίησης. Κάμερες και αισθητήρες για επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα, δορυφορικά συστήματα και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Newpost, έχει ήδη ολοκληρωθεί και απομένει η απόφαση της Ελληνικής πολιτείας ώστε να προχωρήσει σε πρώτη φάση η κατασκευή του «πιλοτικού» μοντέλου και στη συνέχεια η μαζική παραγωγή. Τα απαραίτητα κονδύλια μπορούν να εξασφαλιστούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Το μη επανδρωμένο με δυνατότητα να φέρει όπλα μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να καλύψει το έδαφος που κέρδισαν οι γείτονες την τελευταία δεκαετία.

Η επιστημονική ομάδα
Πίσω από το πρότυπο UCAV κρύβεται η ομάδα επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η οποία κατασκεύασε και το MPU RX-4,το μη επανδρωμένο το οποίο παρουσιάστηκε στην τελευταία ΔΕΘ.

Η ομάδα διπλωματούχων μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΑΠΘ εργάζεται εντατικά αλλά και αθόρυβα τα τελευταία χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο project. Το σχέδιο έχει ολοκληρωθεί και έχει ελεγχθεί μέχρι και η τελευταία λεπτομέρεια.

Η πρόταση των επιστημόνων του ΑΠΘ για το Ελληνικό UCAV έχει ήδη κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το κόστος
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τη σύμφωνη γνώμη τόσο της στρατιωτικής ηγεσίας όσο και των εξειδικευμένων επιτελών είναι έτοιμη σύμφωνα με πληροφορίες να δώσει άμεσα το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η κατασκευή σε πρώτη φάση του πιλοτικού Ελληνικού UCAV και στη συνέχεια να μπει στη γραμμή μαζικής παραγωγής. Το κόστος κατασκευής του πρώτου μη επανδρωμένου υπολογίζεται να φτάνει τα 7 εκ ευρώ. Ποσό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με ανάλογα project σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία επιχειρεί ήδη με δύο τύπους UAV, τα Bayraktar και τα Anka. Ενώ τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη επίσημη πτήση και του τρίτου της μη επανδρωμένου, του Akinci, το οποίο εντάσσεται στα UCAV, αφού θα έχει τη δυνατότητα να φέρει όπλα και μάλιστα Τουρκικής κατασκευής.

loading...