ΟΣΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΟΥΝ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ, ΕΧΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ!

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ! ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ…ΝΕΚΡΩΝ!

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Ελλάδα το πρώτο αποτεφρωτήριο της χώρας.

Το πρώτο ελληνικό, ιδιωτικό αποτεφρωτηριο βρίσκεται περίπου 74χλμ μακριά από την Αθήνα, στη Ριτσώνα και ξεκινά 13 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου με τον οποίο επετράπη η λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.

 Έως τώρα οι συγγενείς των νεκρών που είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν σαν σκουπίδια ή σαν τους κατάδικους του Άουσβιτς, κατέφευγαν σε κρεματόριο της  Βουλγαρίας.

Η τροπολογία της προηγούμενης ψευτοαριστερής νεοταξικής κυβέρνησης με την οποία το αποτεφρωτήριο μπορούσε να λειτουργήσει και έξω από τα σύνορα ενός νεκροταφείου, άνοιξε το δρόμο για την υλοποίηση του “ονείρου” να αποτεφρώνονται οι νεκροί.

 Έτσι η «Crem Services SA» («Crem» όπως λέμε κρεματόριο) έλαβε το καλοκαίρι του 2018 τις κρίσιμες αδειοδοτήσεις και ένα χρόνο μετά έγιναν κιόλας οι πρώτες αποτεφρώσεις.

«Η λειτουργία του αποτελεί ιστορικό γεγονός. Η αλλαγή των ταφικών εθίμων είναι από τις πιο δύσκολες και πιο αργά μεταβαλλόμενες συνήθειες σε μια κοινωνία.

Η χώρα μας δυστυχώς για διάφορους λόγους είναι η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αποκτά αποτεφρωτηριο. Αυτό που βλέπετε σήμερα εδώ είναι το αποτέλεσμα μια προσπάθειας που άρχισε το 1996 από την «Ελληνική Κοινωνία Αποτέφρωσης» η οποία πέτυχε μέσα σε 23 χρόνια με υπομονή και επιμονή την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου για να γίνει δυνατή η κατασκευή του», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης, Αντώνης Αλακιώτης.

Η «αλλαγή των ταφικών εθίμων»! Δηλαδή το να πείσεις κάποιους από το να θάπτονται σαν άνθρωποι, να αποτεφρώνονται σαν σκουπίδια, ήταν το φοβερό επίτευγμα της «Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης» μετά από 23 χρόνια «πάλης και αγώνα» με υπομονή και επιμονή!!!

Δεν υπάρχει πάντως ραγδαία αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν αποτεφρώσεις. Μιλάμε για περίπου 500 αποτεφρώσεις τον χρόνο στους 100.000-105.000 θανάτους, δηλαδή ποσοστό 0,5%!

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Καθοριστικός παράγοντας στην αποτροπή δημιουργίας αποτεφρωτηρίου στη χώρα ήταν η σθεναρή αντίσταση που πρόβαλλε διαχρονικά η Εκκλησία .

Το 2014 με απόφαση της Ιεράς Συνόδου εστάλη εγκύκλιος στις Μητροπόλεις, η οποία απαγόρευε την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας και του μνημόσυνου σε όσους επέλεγαν την καύση.

Η εγκύκλιος ανέφερε ακόμα πως «η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος» και τόνιζε ότι «η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους».

Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος ξεκαθάρισε ότι για να αποφευχθεί οποιαδήποτε θεολογική, κανονική, ανθρωπολογική εκτροπή «απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του».

Το 2016 η Ιερά Σύνοδος πήρε εκ νέου θέση, τονίζοντας σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι δεν είναι «αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο» και ότι θεωρεί «το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα «όχι ως “στερεό απόβλητο”, όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της».

Υπενθυμίζεται, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ’ ευφημισμόν «αποτεφρώσεως» μετά την καύση της σορού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη.

Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης “αποτέφρωσης νεκρών” και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων».

Για φανταστείτε να επέτρεπε Ορθόδοξη Εκκλησία την αποτέφρωση! Ορθόδοξη τέφρα; Δεν θα ήταν οξύμωρο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...