Γ.Βρούτσης: «Όποιος θέλει μπορεί να πληρώσει περισσότερες εισφορές για να πάρει μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σχολίασε σήμερα (27/11) σε τηλεοπτική του συνέντευξη το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ 2» μέσα στον Δεκέμβριο. Όπως είπε ο υπουργός, αλλάζουν τα πάντα και μέσα στον πυρήνα των αλλαγών αυτών θα υπάρξουν δύο καινοτομίες: το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργαζομένου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βρούτσης, άμεσα μπαίνει σε ισχύ το ψηφιακό ωράριο, το οποίο θα είναι ένα μέτρο οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση.

Παράλληλα, από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει πιλοτικά η χρήση της κάρτας εργαζομένου αρχικά σε σούπερ μάρκετ και σε τράπεζες και μελλοντικά σε όλες τις επιχειρήσεις. Έτσι, θα υπάρξει ηλεκτρονική, ψηφιακή ενημέρωση για τις ώρες που εργάζεται κάθε υπάλληλος, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει πράξη αυτό που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, καθώς οι πολίτες θα δουν βελτίωση στο εισόδημά τους με το νέο φορολογικό, ενώ θα δοθεί «ανάσα» και στις επιχειρήσεις. «Αλλάζουν τα πάντα με το νέο ασφαλιστικό τον Ιανουάριο. Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα στέρεο, δημόσιο ασφαλιστικό» τόνισε ο υπουργός.

Δήλωσε ότι έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές για την «μαύρη» εργασία κάνοντας αναφορά στο ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας που λειτουργεί για πρώτη φορά. Το συγκεκριμένο μητρώο θα αποτελέσει κρίσιμη πηγή πληροφόρησης για στοχευμένους και επαναληπτικούς ελέγχους.

Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε γνωστό ότι αλλάζει και ο ΕΦΚΑ, ο οποίος γίνεται πλέον ψηφιακός. «Αλλάζει η έννοια του ενιαίου και γίνεται εθνικός. Θα ονομάζεται e-ΕΦΚΑ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε παθογένεια δεκαετιών τις εκκρεμείς συντάξεις και έστειλε μήνυμα στους συνταξιούχους να σταματήσουν να απευθύνονται σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές. «Δεν χρειάζεται!» είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην πιλοτική δίκη που εστάλη στο ΣτΕ με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των αγωγών των συνταξιούχων.

Για τα αναδρομικά και τις αποφάσεις του ΣτΕ τόνισε ότι θα τηρηθούν οι αποφάσεις του εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. «Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα δοθούν εφάπαξ» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούν αναδρομικά πριν τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σύνταξης. «Θα υπάρξουν αυξήσεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι αλλαγές των συντελεστών αναπλήρωσης αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο των νέων. Και για αυτό θα γίνει επανεκκίνηση του υπολογισμού των συντάξεων» εξήγησε ο υπουργός.

Για τις εισφορές και το εφάπαξ, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες εισφορών. «Όποιος εργαζόμενος θέλει μπορεί να πληρώσει περισσότερες εισφορές για να πάρει μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ» σημείωσε.

Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι και φέτος θα δοθούν νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου.

loading...