Τουρκικά λόμπι στις «σκιές» της Ουάσινγκτον: Ποσά-«μαμούθ» στον γερουσιαστή Λ.Γκράχαμ – Πιέσεις για γενοκτονία Αρμενίων και… Α.Μεσόγειο;

Στις 13 Νοεμβρίου, ο ανώτατος Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ μπλόκαρε το ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ που αναγνώριζε την γενοκτονία των Αρμενίων αμέσως μετά από συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διοργάνωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ.

Όπως αναφέρει αγγλόφωνο τουρκικό ΜΜΕ, η τουρκική κυβέρνηση έχει καταβάλει εκατομμύρια δολάρια σε «επιχειρήσεις» πίεσης των Η.Π.Α. μέσω των διαφόρων λόμπι που δραστηριοποιούνται στη χώρα για να «κερδίσει» σε παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν, πιθανώς – αν όχι σίγουρα – και σε ζητήματα που αφορούν Ελλάδα και Κύπρο, καθώς τα τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο έρχονται σε πλήρη σύγκρουση.

Συγκριτικά, η Αρμενική κυβέρνηση έχει επενδύσει ελάχιστα σε λόμπι στις ΗΠΑ, με το τελευταίο περιστατικό να καταγράφεται το 1999. Το λόμπι υπέρ του ψηφίσματος για την γενοκτονία των Αρμενίων βασίζεται σε αμερικανικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αρμενικής Συνέλευσης της Αμερικής (AAA) και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Αμερικής (ANCA).

Αφού η αμερικανική Γερουσία πέρασε ψήφισμα που αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων και προωθούσε ένα πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία, η Τουρκική Αμερικανική Εθνική Επιτροπή Καθοδήγησης (TASC) εξέδωσε πρόσκληση για δράση, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική απόφαση ως «αντι-τουρκικό ρατσιστικό καθεστώς».

Η ηγεσία του TASC και οι συνεργάτες τους έχουν άμεσες συνδέσεις με τον εσωτερικό κύκλο του Ερντογάν και πρόσφατο ιστορικό προσωπικής οικονομικοπολιτικής συμβολής στον Γκράχαμ. Με λίγα λόγια… έπεσε χρήμα.

Ο συμπρόεδρος του TASC, Δρ Halil Mutlu, είναι ξάδελφος του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν. Αυτός και η σύζυγός του έδωσαν συνολικά 10.800 δολάρια στην Team Graham Inc., την εκστρατεία επανεκλογής του γερουσιαστή, στις 8 Αυγούστου 2016. Συνεισφορές ύψους 5.400 δολαρίων το καθένα είναι το μέγιστο που ένα άτομο μπορεί να δώσει σε μια πολιτική εκστρατεία στις ΗΠΑ ανά κύκλο εκλογών.

Ο εργοδότης του Mutlu, το Ιατρικό Κέντρο Baystate στη Μασαχουσέτη, είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές δωρεών της Team Graham. Στον τρέχοντα εκλογικό κύκλο, οι υπάλληλοι του νοσοκομείου έχουν συνεισφέρει συνολικά 21.600 δολάρια στην καμπάνια του γερουσιαστή για το 2020.

Οι υπάλληλοι της Nimeks Organics αποτελούν μια άλλη 20 κορυφαία πηγή εισφορών για την ομάδα Graham, παρέχοντας συνολικά 16.200 δολάρια σε μεμονωμένες δωρεές την τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Η Nimeks είναι μια σειρά προϊόντων της εταιρείας Natural Foods Group που εδρεύει στην Πενσυλβανία, η οποία εισάγει προϊόντα διατροφής από την Τουρκία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Murat Güzel, είναι επίσης ο ταμίας της TASC.

Η οικογένεια Güzel έδωσε συνολικά 8.100 δολάρια στην προεκλογική εκστρατεία του Graham στις 28 Ιουνίου 2016, παρά το γεγονός ότι ο Graham είχε αποχωρήσει από τον αγώνα αυτό τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Η δωρεά ήρθε λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Güzel και η οικογένειά του έδωσαν επιπλέον 10.800 δολάρια στην Team Graham, μια ημέρα πριν η οικογένεια Mutlu δωρίσει το ίδιο ποσό στις 8 Αυγούστου.

Η δωρεά του Güzel στον Graham ξεχωρίζει, επειδή δωρίζει συχνά σε Δημοκρατικούς υποψηφίους και κόμματα. Το 2016, ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής και συνέβαλε σχεδόν 300.000 δολάρια σε δημοκρατικές επιτροπές που υποστήριξαν την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν από το λογαριασμό του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Ερντογάν και σημερινού υπουργού Οικονομικών της Τουρκία, αποκάλυψαν ότι ο Güzel διατηρούσε στενή επαφή με τον Αλμπαϊράκ, τον γιο του προέδρου Μπιλάλ Ερντογάν και τον εκπρόσωπο του προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Σε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Güzel ζητά από τους Τούρκους αξιωματούχους να βοηθήσουν να συντονίσουν τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Σε ένα e-mail της 8ης Σεπτεμβρίου 2016 ο İbrahim Uyar, συνιδρυτής της TASC, δήλωσε στο Albayrak ότι το FBI τον ανέκρινα σχετικά με το αν η TASC και άλλες τουρκικές οργανώσεις συμμετείχαν στις προσπάθειες παρέμβασης στην αμερικανική πολιτική για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης. Ο κ. Uyar επεσήμανε επίσης ότι αρκετοί άλλοι ερωτήθηκαν, μεταξύ των οποίων οι Güzel και Halil Danışmaz, ιδρυτικός πρόεδρος του Οργανισμού Τουρκικής Κληρονομιάς (THO).

Σε προ μερικών χρόνων μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Αλμπαϊράκ, ο Danışmaz είχε προτείνει μια εκστρατεία πίεσης με «καμουφλάρισμα» για να ξεπεραστούν οι «κανονισμοί χρηματοδότησης και τα φορολογικά εμπόδια που περιορίζουν το Lobbying στις ΗΠΑ». Όταν διέρρευσαν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Danışmaz παραιτήθηκε από το THO.

Ο σημερινός πρόεδρος του THO, Ali Cinar, έδωσε στο Κογκρέσο μαρτυρία το 2017, υποστηρίζοντας τις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης του Ερντογάν, όπως: προώθηση τον χαρακτηρισμό των Γκιουλενιστών και των Κούρδων μαχητών ως τρομοκράτες και κατάρριψη των ανησυχιών ότι η Τουρκία καταστέλλει τη δημοσιογραφία.

Ο Τουρκικός Συνασπισμός είναι γνωστός για «ευγενικά ποσά» στους υποψηφίους και τις επιτροπές και των δύο μεγάλων κομμάτων. Ωστόσο, η μέγιστη επιτρεπόμενη δωρεά των 5.000 δολαρίων έγινε στην Team Graham τον Απρίλιο και αποτελεί τη μεγαλύτερη δωρεά κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο.

Αντίθετα, τα αρμενοαμερικανικά δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς και συμβάλλουν ελάχιστα στις πολιτικές εκστρατείες των ΗΠΑ, ιδίως στις τελευταίες εκλογές.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι εκπρόσωποι των τουρκικών λόμπι συναντήθηκαν με τον Graham στις 10 Ιανουαρίου, μια εβδομάδα πριν ο γερουσιαστής ταξιδέψειστην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Ερντογάν σχετικά με την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία.

Οι ίδιοι αντιπρόσωποι συναντήθηκαν με τον Graham ξανά στις 6 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα πριν ο γερουσιαστής ταξιδέψει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου του 2019, όπου ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της περιοχής μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συρία. Στο συνέδριο είπε ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους δεν ενεργήσουν, η Τουρκία θα κινηθεί για να αντιμετωπίσει την «απειλή» των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG).

«Οφείλουμε στην συμμαχική Τουρκία, να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο γερουσιαστής. Την επόμενη εβδομάδα, οι λομπίστες της Greenberg Traurig έκαναν σημαντική δωρεά στην εκστρατεία επανεκλογής του Γκράχαμ.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν οι πράξεις του Γκράχαμ έχουν επηρεαστεί από τις τουρκικές προσπάθειες άσκησης πίεσης και την επιρροή των λόμπι. Ενώ ο γερουσιαστής μπλόκαρε το ψήφισμα για αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, έχει επίσης επικρίνει έντονα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το στενό δίκτυο των τουρκικών λόμπι και των στελεχών «πολιτικής δράσης» στις Ηνωμένες Πολιτείες με δεσμούς με την οικογένεια Ερντογάν πιστεύει ότι ο Γκράχαμ, ο οποίος αποτελεί σημαντικό εκπρόσωπο της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι άτομο στο οποίο αξίζει να επενδυθεί χρόνος και πολιτικές συνεισφορές.

Καθώς η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ έχει «παγώσει» και η τρομακτική επιρροή των τουρκικών λόμπι στην αμερικανική πολιτική έρχεται στο φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα οφείλει να λάβει τα μέτρα της και να δραστηριοποιηθεί κατά τον ίδιο τρόπο, γιατί το επόμενο χτύπημα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο φαίνεται πως πλησιάζει.

Του Ευάγγελου Δ. Κόκκινου – https://www.pentapostagma.gr/

loading...