Ο ΠΑΛΙΑΤΖΗΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΑΓΟΡΆΖΩ, Ο ΠΑΛΙΑΤΖΗΣ

«ΑΡΧΑΙΑ» ΚΟΝΣΕΡΒΟΚΟΥΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ  ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ!

Γράφει ο  Γιάννης Πετρίδης
Στον καλύτερο πελάτη των στρατιωτικών παλιατζήδων των ΗΠΑ μετατρέπεται η Ελλάδα: Την περασμένη εβδομάδα το ΓΕΣ απέστειλε απάντηση στο Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, με το οποίο κοινοποίησε την τελική απόφασή του για αποδοχή της παραχωρήσεως μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV7A1 κατασκευής της δεκαετίας του ’70!
Το ΓΕΣ αποδέχθηκε την παραχώρηση 9 οχημάτων του τύπου, εκ των οποίων 7 της εκδόσεως μεταφοράς προσωπικού AAVP-7A1, ένα διοικητικό AAVC-7A1 και ένα εκδόσεως περισυλλογής AAVR-7A1.
Η διαδικασία είχε ξεκινήσει προ έτους, με το αρχικό αίτημα ενδιαφέροντος από πλευράς ΓΕΣ να περιστρέφεται γύρω από την απόκτηση συνολικώς 90 οχημάτων, προς συνολική κάλυψη των αναγκών των τριών ταγμάτων της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.
Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις με σκοπό την διερεύνηση του κόστους σε συνάρτηση με τον αριθμό οχημάτων, δεδομένου ότι τα οχήματα, πέραν της δαπάνης μεταφοράς, θα υποβληθούν σε ανακατασκευή ώστε να παραχωρηθούν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση.
Όταν εκκίνησε η υπόθεση περί τα τέλη του 2018, η αμερικανική πλευρά είχε δρομολογήσει μια διαδικασία χρηματοδοτήσεως του προγράμματος, εγγράφοντας στον προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2019 κονδύλι δωρεάν βοηθείας ύψους 25 εκατ. $ για την Ελλάδα στις πιστώσεις Στρατιωτικής Χρηματοδοτήσεως Αλλοδαπής (Foreign Military Financing) συνολικού ύψους 190,6 εκατ. $ για 6 συνολικώς χώρες (Αλβανία, Βοσνία, Ελλάδα, Κροατία, Σκόπια, Σλοβακία).
Τα οχήματα είναι όχι απλώς ακατάλληλα αλλά και επικίνδυνα για τις ελληνικές ανάγκες.
Αντίθετα με τα χαμηλού προφίλ, βαριά οπλισμένα και με περιορισμένο αριθμό μεταφερόμενου προσωπικού (για ευνόητους λόγους), τώρα έρχονται τα «αρχαία» AAVP-7A1 τα οποία θα εγκλωβίζουν 20 περίπου πεζοναύτες που με μία βολή θα πηγαίνουν στον πάτο!.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...