«Έρχονται» αλλαγές στα νοσοκομεία - Πώς θα εξυπηρετούνται οι χρόνιοι ασθενείς;


Αλλαγές στην εξυπηρέτηση των ασθενών στα νοσοκομεία και ειδικά των χρονίως πασχόντων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες με εντολή Μαξίμου οι βελτιώσεις θα πρέπει να γίνουν το επόμενο δίμηνο από το υπουργείο Υγείας.

Στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξυπηρέτηση ειδικά των ευπαθών ομάδων δεδομένου ότι για τις αλλαγές αυτές έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα νοσοκομεία της Αθήνας

Η αρχή θα γίνει με τις αλλαγές Διοικητών στα νοσοκομεία της Αθήνας, αλλαγές που επισπεύδονται σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr. Έτσι στα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθούν άρον άρον τα πρώτα ονόματα των Διοικητών της Αθήνας, οι οποίοι θα κληθούν να βελτιώσουν σε χρόνο εξπρές τις συνθήκες εξυπηρέτησης των ασθενών στα νοσοκομεία που θα διοικούν.

Πρώτη κίνηση θα είναι να ορίσουν με ευθύνη και έλεγχό τους, ειδική ομάδα διαχείρισης ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Προτεραιότητα θα δοθεί στους χρονίως πάσχοντες οι οποίοι θα πρέπει να κατευθύνονται στις κλινικές αλλά και στα τμήματα που χρειάζονται ώστε να μην είναι στην αναμονή στις συνήθως πνιγμένες από κόσμο αίθουσες των επειγόντων περιστατικών.

Ταυτόχρονα οι νέοι Διοικητές των Νοσοκομείων θα πρέπει να ορίσουν ειδικούς κανόνες για την εξυπηρέτηση των ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα ώστε σε λίγους μήνες να μπορούν να αντιμετωπίζονται «αυτοματοποιημένα» από το σύστημα υγείας. Άλλωστε οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της εξουσίας προέβλεπαν ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.). Κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει προωθηθεί.

Γι αυτό άλλωστε και ασκούνται πιέσεις από τα στελέχη του Μαξίμου- λένε υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr – προς το υπουργείο Υγείας να επιταχυνθούν οι όποιες αλλαγές. Άλλωστε μέχρι στιγμής οι χρονίως πάσχοντες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι παραμένουν λιγοστοί. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επανέλαβε τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για 800 νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά ακόμη και αυτή η προαναγγελία δεν αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα.

Εξάλλου, θα πρέπει να προηγηθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η υπογραφή των συμβάσεων για τις οποίες θα χρειασθεί επίσης αρκετός χρόνος.
Εκτός αυτοί βέβαια οι περισσότεροι γιατροί ανάμεσα στις 800 συμβάσεις αναμένεται να είναι παιδίατροι δεδομένων των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα για δωρεάν επισκέψεις των μικρών ασθενών.

Στα νοσοκομεία πάντως οι ομάδες διαχείρισης ασθενών όπως των καρκινοπαθών, θα πρέπει να δημιουργηθούν το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να υπάρξουν οι πρώτες βελτιώσεις στην εικόνα του ΕΣΥ.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :