«Βράζει» η ελληνική μειονότητα για τη δίωξη σε βάρος της μητέρας Κατσίφα


Μπαράζ επαφών με εκπροσώπους διεθνών φορέων που βρίσκονται στα Τίρανα, αλλά και σε ολόκληρη την αλβανική επικράτεια, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της μητέρας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Βασιλείας, με την κατηγορία της υποκίνησης βίας και διεθνικού μίσους, για όσα είπε πάνω στον τάφο του παιδιού της κατά τη διάρκεια ετήσιου μνημοσύνου από το χαμό του, στις 26 Οκτωβρίου, ξεκίνησαν οι επικεφαλής της ελληνικής ομογένειας στην Αλβανία.

Αυτό ανέφερεο βουλευτής του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), το οποίο εκπροσωπεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, Βαγγέλης Ντούλες, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητη και καθ’ όλα απαράδεκτη» την ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος της Βασιλείας Κατσίφα.

«Πρέπει να δούμε συγκεκριμένα τι περιέχει αυτή η δίωξη και, βέβαια, ο πρώτος λόγος ανήκει στην οικογένεια Κατσίφα και στους ικανότατους νομικούς εκπροσώπους της. Εμείς πολιτικά θα εξαντλήσουμε, όλα τα μέσα που διαθέτουμε και ήδη προχωρήσαμε σε ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας. Υπάρχει μία γενικότερη ενόχληση στην ελληνική ομογένεια από αυτήν τη συμπεριφορά. Τη στιγμή που η αλβανική Δικαιοσύνη όφειλε να παραδώσει εδώ και έναν χρόνο στην οικογένεια ένα επίσημο πόρισμα για το τραγικό συμβάν της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, έρχονται να ασκήσουν και δίωξη για τις δηλώσεις που έκανε μία μητέρα πάνω στον πόνο της» τονίζει ο κ. Ντούλες.

«Βράζει» η ελληνική μειονότητα

Αγανάκτηση και αναβρασμός επικρατεί μεταξύ της ελληνικής μειονότητας και κυρίως στα χωριά του μειονοτικού Δήμου Δρόπολης, όπου βρίσκεται η γενέτειρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Βουλιαράτες, για την τροπή που παίρνει η υπόθεση του εκλιπόντος. Όπως αναφέρουν Έλληνες μειονοτικοί, τη στιγμή που η αλβανική Πολιτεία με διάφορες αστείες δικαιολογίες καθυστερεί εδώ και έναν χρόνο να παραδώσει το πόρισμα για τα ακριβή αίτια θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα, τώρα έρχεται να ασκήσει και δίωξη σε βάρος της μητέρας για λόγια που ξεστόμισε μέσα στον πόνο της και αφού είχε προκληθεί από την αλβανική αστυνομία στο μνημόσυνο του γιου της.

Παράλληλα, οι Έλληνες μειονοτικοί ζητούν τη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας, αφού, όπως υποστηρίζουν, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, με τη συνδρομή και ελικοπτέρων βρίσκονταν στα μειονοτικά χωριά κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ», δημιουργώντας κλίμα τρομοκρατίας.

«Είμαστε αγανακτισμένοι με την υπόθεση. Αυτό που έγινε, είναι απίστευτο και υπάρχει αναστάτωση στα ελληνικά χωριά. Βρέθηκαν κάποιοι από την αλβανική αστυνομία και πήραν το πανό από τα χέρια της οικογένειας στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Η αστυνομία είδε ότι η οικογένεια δε φοβήθηκε και για αντίποινα ασκούν δίωξη σε βάρος της μητέρας του. Υποστηρίζουν ότι με όσα είπε, πρόσβαλε το κοινό αίσθημα των Αλβανών.

Τι περίμεναν, δηλαδή, να πει μια μάνα που έχασε το παιδί της; Σε λίγο θα μας πουν ότι κακώς γιορτάζουμε και τις εθνικές εορτές. Βάλαμε πέντε σημαιάκια στα χωριά και όλες τις προηγούμενες μέρες γυρνούσαν στην περιοχή μας τζιπάκια και ελικόπτερα της αστυνομίας. Εμείς βάλαμε ελληνικές σημαίες και αυτοί έκαναν σαν να βάλαμε… αγκυλωτούς σταυρούς. Όποιος έβαζε μία σημαία τον φωτογράφιζαν» τονίζει σo Μιχάλης Μάνος, πρώην αντιδήμαρχος Δρόπολης και σήμερα στέλεχος προγράμματος στον δήμο, το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας κατά την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :