Τραγικές ελληνικές ηγεσίες: Η φρεγάτα «Αδρίας», οι τουρκικοί «παρα-βιασμοί» & η «φάπα» της Αγκυρας για τα Δωδεκάνησα

Γράφει: Γεράσιμος Χουντάλας

Μαζικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, μαζικές παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από την Αγκυρα στην άσκηση «Dogu Akdeniz» μεταξύ του συμπλέγματος της Μεγίστης και της Κύπρου και όλα αυτά με την έμμεση ελληνική «σφραγίδα» και αποδοχή των τουρκικών ενεργειών!

Η Αθήνα, ουδόλως «συγκινήθηκε» από τον de facto αποκλεισμό του συμπλέγματος της Μεγίστης στην συγκεκριμένη άσκηση και εξακολούθησε να κρατά την φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», (F459) κλάσης «S στην τουρκική άσκηση!

Τώρα, ποιος να σεβαστεί μια τέτοια χώρα, που την «βιάζουν» και γυρίζει και την «πίσω πλευρά» στον βιαστή, είναι άγνωστο.

Στην τουρκική άσκηση εκτός από τα πλοία του τουρκικού στόλου συμμετείχαν συμμαχικά πλοία που συγκροτούν τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου SNMG-2 αλλά και πλοία άλλων χωρών, όπως του… Πακιστάν.

Στη δύναμη της SNMG-2 συμμετείχε και η ελληνική φρεγάτα.

Eπειδή κάποιοι αξιωματικοί του ΠΝ έθεσαν (διστακτικά…) θέμα και στην ηγεσία του Επιτελείου και εμμέσως και στην πολιτική ηγεσία (εκεί φτάσαμε, να «μουτρώνουν» οι αξιωματικοί από την απίθανη πολιτική της Αθήνας), η ηγεσία σκέφτηκε να «ανταποδώσει» «τα ίσα» στη Τουρκία για να «καλμάρει» τις αντιδράσεις

Και οργάνωσε μια ακριβώς αντίστοιχη άσκηση στο Καρπάθιο Πέλαγος, και στο Νότιο Κρητικό, την άσκηση ναρκοπολέμου «ΝΗΡΗΙΣ 2019», καλώντας τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου SNMG-2 να συμμετάσχει, μαζί βέβαια με τα τουρκικά πλοία!

Ελα όμως που οι Τούρκοι δεν εκτίμησαν την «γενναιοδωρία» σε επίπεδο κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αθήνας στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και έστειλαν μια μεγαλόπρεπη αρνητική απάντηση στην ελληνική πλευρά για την συμμετοχή τους, αιτιολογώντας την με σαφή αμφισβήτηση της ελληνικής δικαιοδοσίας για ασκήσεις στα Δωδεκάνησα βάσει της συνθήκης των Παρισίων του 1947!

Ετσι πλέον δημιουργήθηκε de facto το εξής γεωστρατηγικό παράδοξο: Η Αθήνα αποδέχθηκε οι Τούρκοι να κάνουν ασκήσεις στα Δωδεκάνησα εντός ΕΕΧ και ΕΧΥ με την συμμετοχή στην τουρκική άσκηση της ελληνικής φρεγάτες που «σφράγισε» αυτό το δικαίωμα.

Η Ελλάδα, όμως, κατά της Αγκυρα, δεν έχει δικαίωμα να κάνει άσκηση στα Δωδεκάνησα και η Τουρκία αυτή την στιγμή καταγγέλλει την χώρα στο ΝΑΤΟ γιατί «παραβιάζει την συνθήκη των Παρισίων»!

Το πιο εξοργιστικό με την στάση της Αθήνας κατά την διάρκεια και στο πλαίσιο της «Dogu Akdeniz» είναι ότι η τουρκική Αεροπορία σάρωνε καθημερινά κυρίως στην περιοχή γύρω από το σύμπλεγμα του ακριτικού Καστελόριζου αλλά και πάνω από το Αιγαίο!

Από τις 11 Νοεμβρίου έως και χθες σε 154 περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη – μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερα – 97 μονάδες συνολικά – παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, είχαμε 21 αερομαχίες και η Ελλάδα… διατηρούσε την φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» μέσα στην άσκηση!

Πέντε φορές οι προκλήσεις είχαν στόχευση το Καστελόριζο με τα τουρκικά μαχητικά να προχωρούν να πετούν πάνω από ελληνικό έδαφος στα τρία νησιά του συμπλέγματος.

Το ότι στο τέλος μας έστειλαν και το πακιστανικό P-3C, να μας «παρα-βιάσει», περισσότερο σαν τουρκικό χιούμορ εκλαμβάνεται…

Mετά περιμένουμε από τον Ν.Τραμπ να μας… σώσει! Ούτε οι εξωγήινοι δεν μας σώζουν.

https://www.pronews.gr

loading...