Ν.Αναστασιάδης: «Η κυπριακή ΑΟΖ είναι και των Τουρκοκυπρίων»


Την δήλωση πως η Τουρκία προσπαθεί να περιορίσει την κυπριακή ΑΟΖ σε βάρος τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και των Ελληνοκυπρίων έκανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Την τιμή που αισθάνεται για τη σημερινή του αναγόρευση σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ εξέφρασε σήμερα το απόγευμα μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μουσικής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης διευκρινίζοντας πως η τιμή αυτή απευθύνεται στο σύνολο του ελληνισμού που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την απόφαση και πολιτική βούληση της Κύπρου να συμμετέχει στον όποιο διάλογο ο γενικός γραμματέας [του ΟΗΕ] κρίνει αναγκαίο, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ένα γόνιμο έδαφος για δημιουργικό διάλογο και να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε πως πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει στοχευμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες εντός της θαλάσσιας περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας αποστερούσα ή προσπαθώντας να αποστερήσει την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Αυτό που μας θωρακίζει είναι το διεθνές δίκαιο και όλη η πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάψει ή να ενισχύσει και να έχει άριστες σχέσεις με τις γείτονες χώρες, ο καθορισμός της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, και τον Λίβανο, με βάση τη διεθνή συνθήκη του δικαίου της θαλάσσης του 1982 οχυρώνουν και κατοχυρώνουν τα κεκτημένα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου τέτοιες έκνομες ενέργειες δεν δημιουργούν κατά την άποψή μου οποιοδήποτε έννομο αποτέλεσμα», σημείωσε ακόμα απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές κινήσεις.

Ερωτηθείς για τις συνεχείς αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στην εισβολή του 1974, δήλωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται μακράν οποιασδήποτε ευρωπαϊκής αρχής. Αναρωτήθηκε μάλιστα αν κάποιος έχει ακούσει μια ευρωπαϊκή χώρα να απειλεί μια τρίτη χώρα ή μια προηγμένη χώρα να επαίρεται για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες προβαίνει. «Συνεπώς δεν θα ήθελα να σχολιάσω πέραν του να πω ότι υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν θα καμφθούμε κάτω από οποιεσδήποτε απειλές», είπε.

Αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Στη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του σε επίτιμο διδάκτορα, ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε συνοπτικά σε όλες τις σημαντικές στιγμές που καθόρισαν την εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος ενώ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εμπλακεί σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη βάση της συναντίληψης για τους Όρους Αναφοράς, όπως είχε προκύψει από την άτυπη συνάντηση μου της 9ης Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Διευκρίνισε ωστόσο πως η προθυμία αυτή  εξυπακούει ότι  η Τουρκία θα συμβάλει στη δημιουργία του απαραιτήτου θετικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει δια του τερματισμού κάθε εκνόμου ενεργείας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε αυτές αφορούν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη είτε τον απειλούμενο εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

«Η δε επίκληση της Τουρκία πως μέσω της ενεργειών της στην ΑΟΖ προστατεύει τάχα τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία με τους Τουρκοκύπριους που προνοεί πως με την μετεξέλιξη της η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θαλάσσης και με την οποία προκύπτει η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ΑΟΖ, την οποία η Τουρκία αποπειράται  να περιορίσει, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, κατά 44%», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος έθιξε και το ζήτημα της θετικής ψήφου τονίζοντας πως έχει κατ’ επανάληψιν διαμηνύσει προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία ότι δεν  αρνείται τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων εάν και εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά, καταχρωμένη της πλειοψηφίας που διαθέτει, θα επιχειρούσε τη λήψη αποφάσεων εις βάρος ζωτικών συμφερόντων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. «Και αυτό είναι μια απάντηση», υπογράμμισε.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :