Χάρι vs Γουίλιαμ: Πριγκιπικός εμφύλιος με εντολή της Αντουανέτας-Μέγκαν

Ο μικρός βαδίζει στα χνάρια της Νταϊάνας, ο μεγάλος καλπάζει για τον θρόνο, οι δύο συνυφάδες τρώγονται και η βασίλισσα ταράζεται με τις δημόσιες αποκαλύψεις του εγγονού της και της ξενόφερτης συζύγου του – Οι διάδοχοι έχουν θέμα – κι αυτό βγαίνει στο κοινό…
Η σκηνή με τον πρίγκιπα Χάρι να διασχίζει ναρκοπέδιο στην Αγκόλα συγκεντρωμένος και συνοφρυωμένος ήταν εξαρχής σκηνοθετημένη για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή εντύπωση. Στα προσεκτικά βήματα του Χάρι κρυβόταν ένα πολυσύνθετο πλέγμα συμβολισμών. Ο πιο προφανής εξ αυτών ήταν ότι ο μικρότερος γιος της αείμνηστης πριγκίπισσας Νταϊάνας βάδιζε ακριβώς στα χνάρια της μετά από 22 χρόνια.

Το 1997, αμέσως μετά από το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο, η Lady D είχε αφοσιωθεί στην ανάδειξη του θανάσιμου προβλήματος των ναρκοθετημένων περιοχών στις ανά τον πλανήτη εμπόλεμες ζώνες. Και ήταν εκείνη που είχε κατορθώσει να προσελκύσει οικουμενικό ενδιαφέρον αμέσως μόλις δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες της από τη διάσχιση του ναρκοπεδίου στην Αγκόλα. Με τα δικά του στιγμιότυπα στο ίδιο ναρκοπέδιο πριν από έναν μήνα, ο Χάρι θέλησε να δείξει ότι είναι συνεχιστής μιας φιλανθρωπικής προσπάθειας που έμεινε μετέωρη με τον άδικο και τόσο πρόωρο -ή πρόωρο και τόσο άδικο- θάνατο της αγαπημένης του μητέρας.

Αμέσως θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει το κρυμμένο μήνυμα: «Ο Γουίλιαμ προετοιμάζεται να καθίσει στον θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Χάρι στην αγάπη του λαού, ως αποκλειστικός διάδοχος της μητέρας του».

Ισως ακριβώς στο σημείο αυτό να εντοπίζεται η αιτία της απομάκρυνσης που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στους δύο πρίγκιπες, στα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη σχέση των πάλαι ποτέ αχώριστων αδελφών. Και, γενικότερα, στην ψυχρότητα και την γκρίνια που χωρίζουν πλέον τα δύο ζευγάρια, τους δούκες του Κέιμπριτζ και εκείνους του Σάσεξ.

Η διάσταση νοοτροπιών είναι πια τόσο έντονη ώστε ούτε οι ίδιοι έχουν πια τη διάθεση να την αποκρύψουν από το κοινό. Το οποίο αναρωτιέται αν έχει ξεσπάσει εμφύλια πριγκιπική έχθρα, μια ανακτορική διαμάχη στο κορυφαίο επίπεδο των διαδόχων του θρόνου, αλλά και των συζύγων τους. Εάν, δηλαδή, το ματς παίζεται ως Γουίλιαμ – Κέιτ Μίντλετον εναντίον Χάρι – Μέγκαν Μαρκλ. Το παράδοξο στοιχείο της υφέρπουσας ή ανοιχτής κόντρας, το συστατικό που οξύνει την αντιπαράθεση, εντοπίζεται στη δυσανάλογη δημοτικότητα κάθε πρίγκιπα.

Ο Χάρι είναι μόλις έκτος στη σειρά της διαδοχής, ενώ ο Γουίλιαμ είναι μόλις δεύτερος και επί της ουσίας πρώτος, αφού κατά πάσα βεβαιότητα ο μπαμπάς του θα του κάνει πάσα τα σκήπτρα της πρώην αυτοκρατορίας. Και παρ’ όλα αυτά, κυρίως τα κουτσομπολίστικα ταμπλόιντ στη Βρετανία, αλλά και γενικώς τα media του πλανήτη ρίχνονται με λαιμαργία σε οτιδήποτε αναδύεται στον αφρό της ειδησεογραφίας που αφορά τον Χάρι – ή μάλλον τη Μέγκαν.

Η Αμερικανίδα τέως ηθοποιός και νυν δούκισσα εξελίχθηκε, όπως ακριβώς αναμενόταν, σε πέτρα του σκανδάλου ή έστω σε καταλύτη. Και ο γαλαζοαίματος σύζυγός της εξαιτίας της Μέγκαν, χωρίς καμία αμφιβολία, κατέληξε να διασχίζει πολλά ναρκοπέδια ταυτόχρονα: κάθε στραβοπάτημά του τον αφήνει εκτεθειμένο σε δριμύτατες επικρίσεις, είτε από τα ταμπλόιντ στα οποία ο ίδιος έχει κηρύξει τον πόλεμο με ομοβροντίες αγωγών και μηνύσεων, είτε από όλους όσοι βρίσκουν υποκριτικό π.χ. τον ρόλο του Χάρι και της Μέγκαν ως ιεραποστόλων της οικολογίας. Το ότι οι ίδιοι χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ενεργοβόρο και ρυπογόνο ιδιωτικό τζετ δεν συνάδει με το δυναμικό τους κήρυγμα για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της κλιματικής αλλαγής κ.λπ.

Σύνδρομο Αντουανέτας

Οι αντιφάσεις ανάμεσα στο τι πρεσβεύουν και τι στ’ αλήθεια πράττουν ο Χάρι με τη Μέγκαν δεν αποτελούν εξαίρεση. Αυτή είναι, όλο και περισσότερο, η καθημερινότητα, η κανονικότητά τους. Και ενώ υποτίθεται ότι βρίσκονται στην κορύφωση της διαμάχης τους με τα αδιάκριτα ταμπλόιντ, τις τελευταίες ημέρες μονοπωλούν το κουτσομπολιό σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο με τις εκ βαθέων εξομολογήσεις τους – τις οποίες έκαναν φυσικά μέσω των ΜΜΕ. Δακρυσμένη και βαθιά προβληματισμένη, η Μέγκαν εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ του ITV σχετικά με την πρόσφατη περιοδεία τους στην Αφρική («Χάρι και Μέγκαν: Ενα ταξίδι στην Αφρική») να δηλώνει ότι «εμείς απλώς υπάρχουμε. Δεν ζούμε».

Η δούκισσα αναφερόταν και πάλι στη διαρκή εισβολή των αδηφάγων media στην ιδιωτική ζωή της, κάτι αφόρητο και απαράδεκτο ιδιαίτερα τώρα πια που είναι μικρομάνα (υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάιο η Μέγκαν Μαρκλ έφερε στον κόσμο τον πρώτο γιο της με τον Χάρι, τον Αρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν-Γουίνδσορ). Ομως, είναι τουλάχιστον προκλητική η μελοδραματική ατάκα «εμείς απλώς υπάρχουμε. Δεν ζούμε», ακόμη και αν περιέχει κάτι περισσότερο από κόκκους αλήθειας. Διότι, πολύ απλά, η φιλάνθρωπη δούκισσα απολαμβάνει το προνόμιο να ταξιδεύει ανά την υφήλιο για να απαλύνει τον πόνο και την ταλαιπωρία των μη προνομιούχων αυτού του κόσμου, ενώ τον λογαριασμό για τα έξοδα των πριγκιπικών αποστολών πληρώνουν οι Βρετανοί πολίτες.

Ενδεικτικά, μόνο για το περιβόητο baby shower, το καθιερωμένο πάρτυ για το επερχόμενο «υψηλό μικρό» το οποίο ακόμη τότε κυοφορούσε, η δούκισσα του Σάσεξ δαπάνησε πάνω από 400.000 ευρώ. Μόνο για τα σινιέ ενδύματα και τον εμπλουτισμό της κοσμηματοθήκης της έχει επενδύσει 1,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχου ύψους είναι και το κόστος για ανακαινίσεις κατοικιών, διαμερισμάτων κ.ο.κ., δικαιώνοντας όσους χλευάζουν την 38χρονη Μέγκαν αποκαλώντας την ειρωνικά «Αντουανέτα Μαρκλ».

Εκείνη όμως απτόητη, δανείζεται στοιχεία από το δράμα της Νταϊάνας, αφήνοντας δημόσια υπόνοιες για περιθωριοποίηση και απομόνωση. «Ευτυχώς που με ρωτάτε εσείς πώς είμαι», είπε η Μέγκαν στον δημοσιογράφο που της πήρε συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ του ITV. Συμπληρώνοντας με έμφαση «δεν είναι και πολλοί όσοι ρωτούν αν είμαι ΟΚ», η δούκισσα έριχνε κρυφό καρφί στη συννυφάδα της Κέιτ Μίντλετον, με την οποία η Μέγκαν φέρεται να έχει πια σχέσεις από κατεψυγμένες έως πολικές. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι «προσπάθησα πάρα πολύ να γίνω “χοντρόπετση” (σ.σ.: stiff upper lip, αγγλικός ιδιωματισμός, στην κυριολεξία “να αποκτήσω ακαμψία στο άνω χείλος”). Αλλά δεν τα κατάφερα. Η ζημιά που γίνεται μέσα σου από όλα αυτά είναι πιθανώς πολύ χειρότερη».

Ανησυχία για τον Χάρι

Δεν μιλάει μόνο η Μαρκλ στο πολύκροτο πλέον ντοκιμαντέρ του ITV. Τον λόγο παίρνει και ο Χάρι, ο οποίος εξαπολύει τα δικά του πυροτεχνήματα. Τα οποία ανησύχησαν εντόνως και το Μπάκιγχαμ και τα λοιπά ανάκτορα του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αυτό επειδή ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε ότι, εξαιτίας των αδιάκοπων παρενοχλήσεων από τα ΜΜΕ, η πληγή που άφησε μέσα του ο θάνατος της Νταϊάνας αιμορραγεί ξανά. Η κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο, καθώς ο Χάρι αναφέρθηκε στην ψυχική του υγεία, λέγοντας ότι «εκεί που νόμιζα ότι έχω βγει από αυτά τα σκοτάδια, ξαφνικά όλα ξαναγύρισαν. Και συνειδητοποίησα πως ήταν κάτι που έπρεπε να αντιμετωπίσω. Γιατί η δουλειά που κάνουμε (σ.σ.: εννοώντας προφανώς τα καθήκοντα που ασκεί ως μέλος της μοναρχικής δυναστείας), όπως και κάθε άλλη δουλειά, συνεπάγεται ότι δεν λυγίζεις δημόσια. Οτι στρέφεις και το άλλο μάγουλο σε πολλές από αυτές τις επιθέσεις. Ομως, τόσο για μένα όσο και για τη σύζυγό μου υπάρχουν πράγματα που πονάνε. Ειδικά όταν στην πλειονότητά τους είναι αναληθή».

Ο αδελφός του Χάρι, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, θορυβήθηκε από αυτές τις ασυνήθιστες για τη βρετανική αριστοκρατία de profundis εξομολογήσεις. Μαζί του ενοχλήθηκε και η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία υπήρξε ανέκαθεν φανατική οπαδός ή μάλλον η προσωποποίηση του δόγματος «never complain, never explain», «ποτέ μην παραπονιέσαι, ποτέ μη δίνεις εξηγήσεις», εννοώντας, προφανώς, τα εν πριγκιπικώ οίκω μη εν δήμω. Η Ελισάβετ φέρεται να αφαίρεσε το κάδρο με τη φωτογραφία του Χάρι και της Μέγκαν από το τραπεζάκι στην αίθουσα υποδοχής επισήμων του Μπάκιγχαμ. Ενώ σε ό,τι αφορά τον Γουίλιαμ, σίγουρα δεν εισέπραξε με αγαλλίαση τη δήλωση του αδελφού του ότι «οι δυο μας δεν βλεπόμαστε πια τόσο συχνά όσο παλαιότερα επειδή είμαστε πολύ απασχολημένοι. Τον Γουίλιαμ τον αγαπώ πολύ, αλλά, όπως όλα τα αδέλφια, έχουμε κι εμείς τις καλές και τις κακές μας στιγμές». Μία από τις κακές στιγμές ήταν σίγουρα αυτή που ο Χάρι αποφάσισε να μοιραστεί τις σκέψεις του με το συνεργείο του ITV, το οποίο βιντεοσκοπούσε την αφρικανική περιοδεία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η προβολή του αφιερώματος την περασμένη Κυριακή ήταν εξαρχής σχεδιασμένη να γίνει το πιο «καυτό» αντικείμενο συζήτησης σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο παράγων Μέγκαν

Η Μέγκαν Μαρκλ διεκδικεί υπογείως τον τίτλο, εκτός όλων των υπολοίπων που της έχουν αποδοθεί ήδη, της «επαναστάτριας», της γυναίκας που έκανε τα σφαλισμένα παράθυρα του παλατιού να ανοίξουν διάπλατα και να πνεύσει ένας ζωογόνος αέρας ανανέωσης στις στερεότυπες αντιλήψεις περί πρωτοκόλλου, κώδικα συμπεριφοράς κ.λπ. Με τα δικά της χαρακτηριστικά δεν χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να κάνει τη διαφορά που επεδίωκε: Αμερικανίδα, με ανάμεικτα φυλετικά γονίδια και μελαψή επιδερμίδα, ήδη εκτεθειμένη λόγω της καριέρας της ως ηθοποιού, φεμινίστρια και με τάση στον ακτιβισμό, μεγαλύτερη σε ηλικία κατά 3 χρόνια από τον πρίγκιπα της καρδιάς της. Η Μέγκαν είχε όλες τις προδιαγραφές για την πρόκληση αναταραχών και ανατροπών.

Αν και πολέμια του Ντόναλντ Τραμπ, εφαρμόζει τη δική του τακτική, αποφεύγοντας τα ΜΜΕ και προτιμώντας να δημοσιοποιεί τις σκέψεις της απευθείας στα social media. Απότοκος, εν μέρει, αυτής της επιλογής είναι και ο πόλεμος που κήρυξε ο Χάρι στα ταμπλόιντ. Ομως, όπως εύστοχα επισημαίνουν αναλυτές, ειδικοί στα τεκταινόμενα εντός της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, η επιρροή της Μέγκαν στον Χάρι μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική μακροπρόθεσμα. Διότι τα σκανδαλοθηρικά έντυπα δεν δημοσιεύουν ψεύδη, δεν κατασκευάζουν ρεπορτάζ, δεν είναι καν πανίσχυρα και ανθρωποφάγα όπως στην εποχή της Νταϊάνας. Επομένως, ο Χάρι δεν αποκλείεται να βγει χαμένος από τη σύγκρουση με τα ΜΜΕ – ασχέτως εάν δικαιωθεί στα δικαστήρια επιτυγχάνοντας την καταδίκη των εφημερίδων «Mail on Sunday», «The Sun» και «Daily Mirror». Οι οποίες, όπως είναι φυσικό, παραμονεύουν περισσότερο από ποτέ να κρεμάσουν στα μανταλάκια τον Χάρι και τη Μέγκαν, εντέλει κονιορτοποιώντας τις βλέψεις της τελευταίας να σφετεριστεί τη δόξα του Γουίλιαμ και της Κέιτ ως φυσικών κληρονόμων του θρόνου. Και αυτό, γενικότερα, είναι το πραγματικό ναρκοπέδιο το οποίο καλείται να διασχίσει ο πρίγκιπας Χάρι, στρωμένο με κάθε επιμέλεια από την ίδια τη σύζυγό του.

loading...