VMRO: «Μόλις ανοίξει ο δρόμος για την ΕΕ θα καταργήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών» – «Σιωπή» από την Αθήνα

Η άρνηση των Ευρωπαίων να βάλουν τα Σκόπια στην ΕΕ τίναξε στον αέρα τη «στιβαρή» συμφωνία των Πρεσπών των Τσίπρα-Κοτζιά.

Αποτέλεσμα να υπάρχει κυβερνητική κρίση στα Σκόπια και με βάση τις δημοσκοπήσεις το VMRO-DPMNE είναι έτοιμο να αναλάβει την εξουσία και να βάλει θέμα ονομασίας των Σκοπίων.

Mιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή του Παύλου Τσίμα Αποτύπωμα που θα προβληθεί τα μεσάνυχτα o γραμματέας διεθνών σχέσεων του VMRO Μίτσκο Μιτσούνσκι, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση η προτεραιότητά της θα είναι να βάλει τη “Μακεδονία”σε μια γρήγορη πορεία προς την ένταξη στην Ευρώπη. Αν το πετύχουμε αυτό, θα είναι ευκολότερο να ανοίξουμε και πάλι αυτά τα θέματα, να ανοίξουμε το θέμα της αυτοδιάθεσης το οποίο η συμφωνία των Πρεσπών μας αρνείται» σημείωσε ο κ. Μιτσούνσκι.
Πρόσθεσε μάλιστα: «Όσο θα ζω εγώ, αλλά και πολύ αργότερα, κανένας πολίτης αυτής της χώρας δε θα χρησιμοποιήσει με τη θέλησή του το νέο όνομα».«Θα είναι ευκολότερο, αν είμαστε μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ως ισότιμο μέλος» ισχυρίστηκε.

«Η δυνατότητα υπάρχει με νομικά μέσα και η υλοποίησή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών» υποστήριξε το στέλεχος του VMRO.

Δηλώνει μάλιστα «σας εγγυώμαι ότι όσο θα ζω εγώ, αλλά και πολύ αργότερα, κανένας πολίτης αυτής της χώρας δε θα χρησιμοποιήσει με τη θέλησή του το νέο όνομα. «Αυτό, όπως είπα, πηγάζει από το βασικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Αλλά και από το γεγονός ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ποιος είμαι… Είμαι ‘’Μακεδόνας’’ από τη ‘’Μακεδονία’’». Και δεν νομίζω ότι είτε πολιτιστικά ή λεξικογραφικά είτε με άλλο τρόπο, αυτό δε θα αλλάξει ποτέ σε αυτή τη χώρα».

Την στιγμή που εκπρόσωπος των Σκοπίων κάνει αυτούς τους «τσαμπουκάδες» η ελληνική εξωτερική πολιτική όχι μόνο δεν απαντάει αλλά κάνει και δηλώσεις συμπάθειας.

Δυστυχώς η Ελλάδα κατέληξε να κάνει Lobbying υπέρ των Σκοπίων στην ΕΕ επειδή φοβάται πως η καινούργια σκοπιανή κυβέρνηση θα βγει και θα καταργήσει τη συμφωνία, κάτι που δεν έχει το θάρρος να κάνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Άλλωστε η Ελλάδα ξεκίνησε χθες κιόλας τις υποχωρήσεις αποφασίζοντας να μετονομάσει αυτή τα προϊόντα της σε «MAKEDONIA».

Ερωτώμενος σχετικά με την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταλήξει σε συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Αλβανία και τυχόν προεκτάσεις που μπορεί να έχει με την erga omnes χρήση του ονόματος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει ανίσχυρη ή αδιάφορη.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη Συμφωνία των Πρεσπών την οποία χαρακτήρισε ένα «εργαλείο», στο οποίο η Ελλάδα από την πλευρά της έχει ήδη δώσει αυτό που όφειλε από τη Συμφωνία «αλλά για να πάρουμε την αντιπαροχή εξαρτάται από το αν θα συμφωνήσουν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί, οι όποιοι άλλοι και μετά μας κάνουν και κριτική από πάνω», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το εργαλείο που μας έδωσε είχε μια προϋπόθεση, την ενταξιακή διαδικασία, διότι μέσω της ενταξιακής διαδικασίας θα μπορούσαμε και να πετύχουμε αυτά τα οποία υποτίθεται είχε πετύχει η προηγούμενη πλευρά, διότι αν τα είχε εγγράψει σωστά δε θα χρειαζόταν να παλεύουμε μέσα από την ενταξιακή διαδικασία».

«Μιλάμε με όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το θέμα, εγώ έχω ήδη μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων. Μιλάμε με τους Ευρωπαίους εταίρους [..] Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε όλη αυτή την ιστορία στο πλαίσιο μια ευρωπαϊκής προοπτικής και ενός αμοιβαίου συμφέροντος προστατεύοντας και τα νόμιμα συμφέροντα της Ελλάδος, είτε αυτό είναι το erga omnes, είτε είναι τα ονόματα των επιχειρήσεων, είτε είναι η παράδοσή μας».

Όσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η «Νέα Δημοκρατία δεν ήταν εναντίον μιας συμφωνίας, ήταν εναντίον συγκεκριμένων διατάξεων και προβλέψεων αυτής της συμφωνίας».

«Εμείς δε λέμε ότι δεν θα έπρεπε να είχε βρεθεί συμφωνία, δε λέμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την αλλαγή του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας, βεβαίως θα προτιμούσαμε να μη λέγεται καθόλου Μακεδονία, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε λεχθεί. Όμως λέμε ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία», σημείωσε.

loading...