ΟΗΕ προς Ελλάδα: «Δεν μας αρέσει το νέο αυστηρό νομοσχέδιο για τους πρόσφυγες»- Tι ζητάει (BINTEO)

Νέες διεθνείς πιέσεις κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα όσον αφορά το μεταναστευτικό και τη διαχείριση του είναι χαοτική, ενώ την ίδια ώρα οι μεταναστευτικές ροές δεν φαίνεται να σταματούν.

Για να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα, η κυβέρνηση κατέληξε σε ορισμένα αυστηροποιημένα μέτρα, που ελπίζει να φέρουν μια κάποια τάξη και να μειώσουν το πρόβλημα, αφού το να επιλυθεί, τουλάχιστον προς ώρας φαντάζει κάτι το απίθανο. Τα εν λόγω μέτρα όπως διαβάσατε σε άρθρο μας πριν λίγες ημέρες, κινούνται σε δυο άξονες.

Πρώτον, κάνουν σαφές πως όποιος μετανάστης δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα και επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά, θα οδηγείται άμεσα προς αποχώρηση από τη χώρα.

Δεύτερον, κλείνουν ορισμένα «παραθυράκια» όσον αφορά το ποιος δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας. Πλέον για παράδειγμα το χιλιο-χρησιμοποιημένο «μετατραυματικό στρες» δεν αποτελεί λόγο να κριθεί κάποιος ως «ευάλωτος» και άρα να πάρει άσυλο. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή, πέρασε τη διαδικασία της διαβούλευσης και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Και ενώ όλα κυλούσαν σχετικά καλά, πριν λίγες ώρες παρενέβη ο ΟΗΕ για να κουνήσει το δάκτυλο στην κυβέρνηση! Συγκεκριμένα όπως έγινε γνωστό, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του, πως οι νέες νομοθετικές τροποποιήσεις για το άσυλο θα αποδυναμώσουν την προστασία των προσφύγων στη χώρα μας.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc «οι προτεινόμενες αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

Αναγνώρισε το ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιλέξει έναν ισχυρό νόμο αλλά όπως είπε «αντ’ αυτού θέτει υπερβολικό βάρος στους αιτούντες άσυλο και επικεντρώνεται σε τιμωρητικά μέτρα». Αιτιολογώντας την τοποθέτηση της, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι ένας σημαντικός αριθμός διατάξεων του σχεδίου νόμου θα επιβαρύνουν και τις διοικητικές αρχές, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι καθυστερήσεις.

Δεν σταματάει όμως εδώ και θέτει και ένα δεύτερο θέμα στο τραπέζι, το οποίο αφορά το ότι τα ασυνόδευτα παιδιά και άλλοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο με το νέο σύστημα, θα εξετάζονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες, πράγμα που όπως τονίζει προκαλεί ανησυχίες.

Τέλος η Ύπατη Αρμοστεία καλεί «την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να δώσουν την ευκαιρία για μια ουσιαστική και συμπεριληπτική διαδικασία που θα διασφαλίζει το θεμελιώδες δικαίωμα που έχουν όλοι οι άνθρωποι να αναζητούν και να απολαμβάνουν το καθεστώς ασύλου».

Στο «τελεσίγραφο» αυτό του ΟΗΕ, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση από την κυβέρνηση. Δεδομένου ωστόσο πως το νομοσχέδιο δεν έχει έρθει ακόμα προς ψήφιση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση τροποποιήσεων, προς τα πλαίσια των…υποδείξεων του διεθνή οργανισμού, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει εν γένει απίθανο.

loading...