Ρωσικά ΜΜΕ: «Οι Ελληνικοί S-300 δεν θα αναβαθμιστούν» – «Δεν το επιτρέπουν οι ΗΠΑ!»

«Πόλεμο» έχουμε για χάρη της Ελλάδος μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών, με αφορμή τον ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό που διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την πρόθεση αναβάθμισής του, η οποία σκοντάφτει όμως στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τα αεροσκάφη F-35 και τον νόμο CAATSA, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

Ρωσικό ΜΜΕ στηλιτεύει την πολιτική των ΗΠΑ στην χώρα μας, αναφέροντας ότι η Ουάσινγκτον δεν επιτρέπει ουσιαστικά τον εκσυγχρονισμό ή την αγορά νέων συστημάτων ρωσικής κατασκευής, τα οποία θα αναβάθμιζαν και θα προστάτευαν την Ελλάδα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Υπάρχει η αίσθηση ότι η Μόσχα μετά την αγορά των συστημάτων S-400 από την Τουρκία, θέλει να επιφέρει  ένα είδος «αμυντικής ισορροπίας» σε αυτά τα συστήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, με την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων ή με την αγορά νέων ακόμα πιο σύγχρονων, καθόσον γνωρίζει και τις προθέσεις του σουλτάνου που ονειρεύεται ‘Γαλάζιες Πατρίδες» και «αυτοκρατορίες».   

«Τα πάθη για την παρουσία ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού στις χώρες που είναι μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να υφίστανται. Αυτή τη φορά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το αντικείμενο της οργής των ΗΠΑ.

Όχι, αυτή η χώρα δεν πρόκειται να αγοράσει ένα αντιπυραυλικό σύστημα από την εταιρεία Almaz-Antey. Η ελληνική ΠΑ διαθέτει ήδη όμως δύο συστήματα πυραύλων S-300 Favorit. Και τώρα προέκυψε το ερώτημα σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος από Ρώσους ειδικούς. Με αυτή την ευκαιρία υπήρξε ένταση μεταξύ της Αθήνας και της Ουάσινγκτον», αναφέρουν πάντα οι Ρώσοι .

«Είναι αλήθεια ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει πει ακόμα την «τελευταία λέξη» της. ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δηλώνουν ότι αν η Ελλάδα αποφασίσει να δεχθεί ρωσικά συστήματα αεράμυνας ή προσπαθήσει να τα εκσυγχρονίσει, τότε δεν θα δει ποτέ αμερικανικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς τύπου F-35. Επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή των κρίσιμων στοιχείων του αμερικανικού αεροσκάφους, θέτοντας σε κίνδυνο  όλες τις χώρες που κατέχουν αυτού του τύπου τα  αμερικανικά αεροσκάφη.

«Η Ελλάδα φαίνεται έτοιμη να κάνει αυτή τη θυσία για να φέρει ένα τέτοιο αεροσκάφος στις ένοπλες δυνάμεις της», δηλώνουν πηγές στο ρωσικό ΜΜΕ .

«Γιατί οι Έλληνες χρειάζονται επειγόντως τον εκσυγχρονισμό των πυραύλων  S-300;», ρωτά το άρθρο.

Θεωρείται ότι ο εκσυγχρονισμός θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο του S-300PMU2. Θα δοθεί επίσης ο πύραυλος 48N6E2 και το δραστικό βεληνεκές θα αυξηθεί από τα 150 χλμ που είναι σήμερα, στα 200 χλμ. Αυτό, φυσικά, είναι απαραίτητο.

Άλλα βασικά πλεονεκτήματα που θα προέκυπταν  θα ήταν και ο  εκσυγχρονισμός του συστήματος ελέγχου και των ραντάρ που περιλαμβάνονται στο συγκρότημα.

Εξαιτίας αυτού, θα ήταν δυνατή η σημαντική αύξηση των δυνατοτήτων πυραυλικού συμπλέγματος, μειώνοντας ταυτόχρονα και το χρόνο  αντίδρασης του.

Το S-300PMU2 είναι ικανό να παρακολουθεί ταυτόχρονα όχι 12, αλλά 72 στόχους. Και την ίδια στιγμή να εξουδετερώνει όχι 6, αλλά 36 στόχους.

Αυτό βελτιώνει την ικανότητα του συγκροτήματος να παρεμποδίζει στόχους που πετούν χαμηλά.. Το ραντάρ του S-300PMU2 είναι ικανό να ανιχνεύει στόχους με EPR έως 0,02 τ.μ. δηλαδή, να εντοπίζει πολλά «αόρατα» εναέρια οχήματα.

Είναι σαφές ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται πάρα πολύ  για έναν τέτοιο εκσυγχρονισμό.  Είναι όμως έτοιμοι να αρνηθούν τα ρωσικά συστήματα, για την αγορά  F-35 από την Πολεμική Αεροπορία τους. Είναι αλήθεια ότι αυτές οι παραδόσεις δεν έχουν ακόμη προγραμματιστεί, αλλά η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε, αποκαλούμενων «δυνητικών αγοραστών» αυτού του αμερικανικού αεροσκάφους, μαζί με τη Σιγκαπούρη, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο πρώην ΥΠΑΜ  Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι η αναβάθμιση του μαχητικού F-16 σε επίπεδο VIPER, δεν αρκεί για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι της Τουρκίας.

Οι Αμερικανοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού συστήματος αεράμυνας S-300, δεδομένου ότι σε αυτή την περίπτωση, η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει κρίσιμα στοιχεία για το F-35. Οι Ρώσοι ειδικοί που θα αναβάθμιζαν τους S-300, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στους μυστικούς κωδικούς του συστήματος αναγνώρισης φίλου-εχθρού και  αυτό θα ήταν καταστροφή. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ίδιους, οι Ρώσοι ειδικοί να τοποθετήσουν κρυφά στους S-300 «ειδικό» λογισμικό που θα μετέδιδε δεδομένα σε «ρωσικά χέρια».

Το άρθρο τονίζει ότι όσον αφορά την κλοπή διαβαθμισμένων πληροφοριών για τα αεροσκάφη F-35, το Δεκέμβριο του 2017, ο Lars Gyambl, ανώτερος σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Νορβηγίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μαχητικά  F-35 της χώρας του, «μετέδιδαν» μυστικά πληροφορίες σε εγκαταστάσεις στο Fort Worth του Τέξας.

Το  ραντάρ αυτού του αεροσκάφους με ενεργή κεραία μπορεί να συλλέξει αυτού το είδος πληροφοριών, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επικοινωνεί και να διανέμει σήματα ηλεκτρονικού πολέμου και να εκτελεί χαρτογράφηση της περιοχής. Μπορεί επίσης να υλοποιεί αποστολές SIGINT, (δηλαδή σε παθητική λειτουργία, μπορεί να συλλέγει δεδομένα σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των επίγειων συστημάτων και πλοίων). Το Πεντάγωνο ενδιαφέρεται έντονα για τη συλλογή τέτοιων πληροφοριών σε όλο τον κόσμο.

Επιστρέφοντας στο ελληνικό πρόβλημα, θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού συστήματος αεράμυνας. Η Ρωσία όμως είναι έτοιμη να εκτελέσει την απαραίτητη εργασία. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αρνηθεί το μαχητικό αυτό;», καταλήγει το ρωσικό ΜΜΕ.

Οπότε κατανοούμε σε μεγάλο ποσοστό σε τι μεγάλο «πόλεμο» έχουμε εμπλακεί ανάμεσα σε δύο υπερδυνάμεις, των οποίων τα συμφέροντα συγκρούονται αγρίως τώρα και στην χώρα μας.

loading...