Στήνουν ΝΕΑ «παγίδα» για την Μακεδoνία; – Τα μάτια όλων ανοιχτά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τι ακριβώς σημαίνει το βέτο της Γαλλίας στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στα Σκόπια από τον Ζόραν Ζάεφ και ο κίνδυνος ανόδου στην εξουσία των εθνικιστών του VMRO προβληματίζουν την ελληνική κυβέρνηση, γράφουν τα μέσα ενημέρωσης.

Όπως είχε παραδεχθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, το κυριότερο όπλο το οποίο έχει στα χέρια της η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει ζητήματα σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική.

Όσο πιο κοντά σε μία ευρωπαϊκή πορεία είναι τα Σκόπια, τόσο δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει και ζητήματα σε διμερές επίπεδο, με πρώτο όλων την συμφωνία των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση δηλαδή θεωρεί πως με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα μπορούσε να διαπραγματευθεί την αλλαγή προβληματικών σημείων της Συμφωνίας, όπως η «μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα», στα οποία συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φιλοπαγκοσμιοποιητής πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έθεσε βέτο και αρνήθηκε να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ.

Πάνω σε αυτό το ζήτημα εντύπωση μας προκάλεσε η τοποθέτηση του έμπειρου Πρέσβη επί τιμή στα Σκόπια, Αλέξανδρου Μαλλιά, ο οποίο μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR», δίνοντας μία ενδιαφέρουσα οπτική και όχι τόσο θετική για την Ελλάδα.

Όπως ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή κυβέρνηση είχε επενδύσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για δύο λόγους:

Μόνο μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ενοχλητικές πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών (μακεδονική γλώσσα, ταυτότητα κτλ.).
Θα μπορούσαμε να κατοχυρώσουμε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα εμπορικά σήματα (μακεδονικός κτλ.).
Ο Πρέσβης εκτίμησε πως δύσκολα η επόμενη κυβέρνηση στα Σκόπια, ακόμα και αν αυτή είναι εθνικιστική, θα αποδεσμευθεί επίσημα από την Συμφωνία των Πρεσπών , αλλά η συνεννόηση με την Ελλάδα θα είναι πολύ πιο δύσκολη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση να λύσει αυτά τα οποία θέλει, άρα να αλλάξει τα προβληματικά σημεία της Συμφωνίας και να κατοχυρώσει τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη, τα λεγόμενα του κ. Μαλλιά αναρωτιόμαστε το εξής:

Μήπως η άρνηση της Γαλλίας σε σχέση με την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση στερεί από την Ελλάδα την δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τα Σκόπια την αλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με «εργαλείο» την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων;
Αν το βέτο προέρχεται από άλλη χώρα και όχι από την Ελλάδα ποιό θα είναι το διαπραγματευτικό μας ατού; Θα περιμένουμε να παραβιαστεί τρανταχτά η Συμφωνία των Πρεσπών για να την καταγγείλουμε;
Μήπως όσοι εποφθαλμιούν την Μακεδονία επιδιώκουν το «πάγωμα» περαιτέρω συζητήσεων σε σχέση με την όποια αναθεώρηση της Συμφωνίας, καθότι η παρούσα κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να μπει σε μια τέτοια διαδικασία;
Αν τα λεγόμενα του κ. Μάλλια δεν στερούνται βάσης, τότε μια νέα, φαινομενικά, αδιάλλακτη κυβέρνηση θα δυσχέραινε την όποια συνεννόηση με την Ελλάδα, οι όποιες διμερείς διαπραγματεύσεις με την Αθήνα θα «πάγωναν» μαζί με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, έως ότου ξεκινήσει εκ νέου με μια νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν θα εγείρει απαιτήσεις αλλαγών στις παρούσες διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας περιμένει τι μέλλει γενέσθαι, ελπίζοντας οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν μόνο στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για αλλαγές στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Άλλωστε, η μακρά προεκλογική περίοδος στα Σκόπια, εφόσον αποφασιστεί, καθυστερεί την όποια πρόοδο.

Οι εξελίξεις θα μας κάνουν πιο σοφούς, ωστόσο καλό θα είναι η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη να έχει τον νου της, μιας και το σίγουρο είναι ένα: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΧΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και ο Μακρόν είναι δικό τους «πιόνι».

Φυσικά και θέλουν τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο με κυβέρνηση και συνθήκες που να ευνοούν τα παγκοσμιοποιητικά σχέδια στα Βαλκάνια.

Δείτε το βίντεο από το 6.39:

https://www.el.gr/ethnos/themata/stinoyn-nea-pagida-gia-tin-makedonia/

loading...