O Kατρούγκαλος είπε την ΑΛΗΘΕΙΑ:Τι πραγματικά συμβαίνει με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τον ΣΥΡΙΖΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα από τα «καυτά» θέματα των τελευταίων ημερών είναι η ψήφος των αποδήμων, το να δοθεί δηλαδή –επιτέλους– στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους.

Πριν μερικές ημέρες, ο Πρωθυπουργός Kυριάκος Μητσοτάκης είχε στο γραφείο του στη Βουλή διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω φλέγον ζήτημα.

Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, στις συναντήσεις αυτές ο Πρωθυπουργός προσήλθε με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης, όπως παραγωγική ήταν και η στάση των πολιτικών αρχηγών.

Βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου αποτελεί για την κυβέρνηση η παραδοχή της συνταγματικής αρχής της ισότητας της ψήφου, που σημαίνει ότι η ψήφος των Ελλήνων που διαμένουν στο εξωτερικό προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες α’ και β’ κατηγορίας.

Η διαδικασία της άσκησης του δικαιώματος αυτού, καθώς και το πώς εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των εκτός Επικρατείας εκλογέων είναι ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης. Πάνω σε αυτά τα ζητήματα, στις συναντήσεις, εκφράστηκαν διάφορες απόψεις. Φάνηκε πάντως ότι υπάρχει σοβαρό περιθώριο ουσιαστικής σύγκλισης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο μόνος που διαφωνεί κάθετα με την πρόταση της ΝΔ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δηλώνει πως ναι μεν θέλει να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους, ωστόσο ζητά οι Ελληνες του εξωτερικού να έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ΜΟΝΟ ορισμένους βουλευτές Επικρατείας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προτείνει η ψήφος των αποδήμων να προσμετράται κανονικά στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Γιατί αυτή η διαφωνία; Την απάντηση μας τη δίνει ο Γ.Κατρούγκαλος, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε στη Realnews, μεταξύ των άλλων ανέφερε πως «εμείς και σχετική πρόταση στην αναθεώρηση καταθέσαμε και ανάλογη πρόταση νόμου που κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων, με ανάλογο τρόπο με αυτόν που έχουν υιοθετήσει χώρες με όμοιο προφίλ διασποράς, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Η ΝΔ, αντιθέτως, φαίνεται να έχει μια σαφή πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού σώματος»

Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει πως αν δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα ψήφου, η οποία να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα όπως ορίζει το σύνταγμα, θα…επέλθει αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Αυτό όμως δεν ευσταθεί, αφού οι Έλληνες του εξωτερικού ούτως ή άλλως μπορούν να ψηφίσουν αν μεταβούν στην Ελλάδα.

Επειδή η δήλωση αυτή γέννησε ερωτήματα, ζητήθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει μια αιτιολογία. Έτσι…αναγκάστηκε να πει την αλήθεια

Ακούστε την παρακάτω:

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γ.Κατρούγκαλο, η αλλοίωση θα επέλθει, επειδή μπορεί στην Ελλάδα να βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα, βγάζοντας πρώτη τη ΝΔ, για παράδειγμα.

Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που είπε την αλήθεια, αλλά την είπε! Πράγματι οι Έλληνες του εξωτερικού δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ψηφίσουν αριστερά σε σχέση με τους Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα!

Επομένως η ΝΔ, δίνοντας στους Έλληνες του εξωτερικού τους το δικαίωμα να προσμετράται η ψήφος τους στο τελικό αποτέλεσμα, αντισταθμίζει τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που έχει «αβάντα» ο ΣΥΡΙΖΑ και βάζει -ίσως- και οριστική «ταφόπλακα» σε τυχόν επανεκλογή της Αριστεράς στη χώρα μας.

Oπως όλα δείχνουν, η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση θα περάσει με ευρεία συναίνεση, συγκεντρώνοντας ακόμη και 214 θετικές ψήφους από όλο το κοινοβούλιο.

(φώτο: Eurokinissi)
https://www.el.gr/ellada/kommata/o-katroygkalos-eipe-tin-alitheiati-pragm/

loading...