Ποια είναι τα ξένα funds (ΚΟΡΑΚΙΑ)που «παίζουν» στη διαχείριση των κόκκινων δανείων


Ο κατάλογος των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα από την ΤτΕ για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων των τραπεζών

Mη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 17,448 δισ. ευρώ έχουν φύγει από τις τράπεζες και βρίσκονται πλέον σε ξένα funds, στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων που έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα, τα υπό διαχείριση δάνεια παρουσίασαν μάλιστα ελαφρά πτώση 122 εκατ. ευρώ, στα 17,448 δισ. ευρώ.

Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του τεράστιου αποθέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPΕs) και η καναδική DBRS θεωρεί ότι η επιτυχής εκτέλεση αυτού του φιλόδοξου στόχου είναι κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών τους.

Ο οίκος επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πετύχει να μειώσουν τα αποθέματα ΝPEs από τα υψηλά των 108 δισ. ευρώ που είχαν σκαρφαλώσει τον Μάρτιο του 2016.

Ο κύριος όγκος των κόκκινων δανείων που έχουν ανατεθεί μέχρι σήμερα σε εταιρείες διαχείρισης είναι κυρίως καταναλωτικά δάνεια. Τα δάνεια αυτής της κατηγορίας προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και είναι χωρίς εξασφαλίσεις.

Ακολουθούν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και τα στεγαστικά δάνεια που έχουν ανατεθεί σε εταιρείες διαχείρισης περιορίζονται μόλις στα 361 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα Πειραιώς έχει προχωρήσει ήδη στην ανάθεση της διαχείρισης ολόκληρου του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ που έχει στον ισολογισμό της, στην κοινή εταιρεία που έχει συστήσει με το σουηδικό όμιλο Intrum.

Η νέα εταιρεία με την επωνυμία Alternative Financial Solutions ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Αδειοδοτήθηκε και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αποτελεί δε 100% θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς και είναι μεταβατική. Στις αρχές Οκτωβρίου ποσοστό 80% θα μεταβιβαστεί στην Intrum και η εταιρεία θα αλλάξει επωνυμία.

Στον κατάλογο των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα περιλαμβάνονται

η Cepal, σύμπραξη της Alpha Bank και της Centerbridge
η FPS θυγατρική της Eurobank που αναμένεται να μεταβιβαστεί κατά 80% στην Pimco,
η Θεά Άρτεμις, θυγατρική της Attica Bank
η Pillarstone
η UCI
η Resolute Asset Management, θυγατρική του αντίστοιχου βρετανικού ομίλου
η B2Kapital, θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding
η QQuant, θυγατρική της Qualco
η DVO1 Asset Management
η Special Financial Solutions
η Hoist του αντίστοιχου σουηδικού ομίλου
η LPN Capital
η Melfin, θυγατρική της Mellon
η Cerved Credit Management, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Cerved, που εξαγόρασε πρόσφατα τη Eurobank Property Services (EPS)
η EOS Matrix
η τσέχικη APS Recovery και
η ΕΥΠΡΑΞΙΣ FSI, συνεργασία της ιταλικής Fire και της βρετανικής StormHarbor.

Δεν υπάρχουν σχόλια :