DW: Θέμα χρόνου να οξυνθεί το μεταναστευτικό στην Ελλάδα αν δεν αναλάβει άμεση δράση η ΕΕ


Θέμα χρόνου είναι μια νέα όξυνση του μεταναστευτικού στη χώρα μας, καθώς το πρόβλημα παραμένει παρά τις παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, διαπιστώνει ρεπορτάζ της DW από τη βόρεια Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής της στο μεταναστευτικό θα γίνουν ορατά μέχρι την άνοιξη, αλλά προς το παρόν «η κατάσταση για τους μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα γίνεται ολοένα δυσκολότερη» λέει η Deutsche Welle.

«Μαμά Ρόζα» είναι το παρατσούκλι της νοσοκόμας Ρόζε Χάνζεν από το Αμβούργο, που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Έτσι την αποκαλούν οι μετανάστες που πηγαίνουν για πρώτες βοήθειες στο κινητό ιατρείο της, σταθμευμένο από το 2017 σε χώρο πάρκινγκ κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. «Μαμά Ρόζα, σε παρακαλώ άφησέ μας να περάσουμε μέσα.

Σήμερα το βράδυ έχουμε “παιχνίδι”», λέει ένας νεαρός Αφγανός. Κι όταν λένε ο ίδιος και άλλοι συμπατριώτες του “παιχνίδι'” δεν αναφέρονται σε κάποια αθλητική δραστηριότητα, αλλά στην προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια ή την Αλβανία. Θέλουν να προμηθευτούν φάρμακα από το κινητό ιατρείο. «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη τράνζιτ. Κανείς δεν θέλει να μείνει εδώ. Τα σύνορα δεν απέχουν πολύ» εξηγεί στη DW η Ρόζα Χάνζεν. Για τον λόγο αυτό η περιοχή γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό αποτελεί σημείο συνάντησης πολλών μεταναστών. Η ίδια και η ομάδα της προσφέρουν κυρίως πρώτες βοήθειες. Για παράδειγμα, δύο άνθρωποι έφτασαν εδώ με τα πόδια από την Τουρκία. «Σε τόσο άθλιες υγειονομικές συνθήκες οι φούσκες ή τα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα» αναφέρει η Γερμανίδα νοσοκόμα.

Σκληρότερα μέτρα για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από τον προεκλογικό αγώνα είχε εξαγγείλει την πρόθεσή της για μια πιο σκληρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Για την ώρα φαίνεται με μια πρώτη ματιά να τηρεί τις υποσχέσεις της. Πριν από λίγες εβδομάδες ξεκίνησε η μεταφορά μεταναστευτικού από τα κέντρα της Λέσβου και της Σάμου στην ηπειρωτική Ελλάδα. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Βασίλη Χρονόπουλο «λόγω των πολλών νέων αφίξεων την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι βρισκόμαστε στην πράξη στους ίδιους αριθμούς με το 2016». Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι «οι συνθήκες στα προσφυγικά κέντρα δεν είναι καλές. Και βέβαια τίθεται το ερώτημα αν θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα τον ερχόμενο χειμώνα. Σε γενικές γραμμές η κατάσταση είναι αβέβαιη.

Οι μετανάστες νιώθουν να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα». Για την Ρόζε Χάνζεν το βασικό ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν όλοι αυτοί οι μετανάστες έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη, όπως την βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Από τότε που κυβερνά ο Μητσοτάκης οι νεοαφιχθέντες δεν παίρνουν ΑΜΚΑ». Όπως εξηγεί, όταν κανείς λαμβάνει τον ελληνικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, έχει πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επίσης κάτι άλλο που παρατηρεί η ίδια είναι ότι πολλοί νεοαφιχθέντες κάνουν λόγο τελευταία για περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :