Ανήκουστο! “Χαρίσαμε” ελληνική περιουσία στη Γερμανία με… άρπα – κόλλα διαδικασίες!

Μόναχο: Αλαλούμ στην υπόθεση του ελληνικού σχολείου – «Δεν μπορούν να κάνουν κατάσχεση»!
Πλήρης σύγχυση επικρατεί γύρω από το ημιτελές ελληνικό σχολείο του Μονάχου στη Γερμανία. Μάλιστα, οι αρχές του δήμου της πρωτεύουσας της Βαυαρίας προτίθενται να το κατεδαφίσουν! Οι ευθύνες της ελληνικής πλευράς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τι έπραξε ή δεν έπραξε η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Για τελευταία πράξη ενός σχεδόν 20ετούς δράματος κάνει λόγο η Deutsche Welle.
Αλαλούμ έχει προκύψει με το ημιτελές ελληνικό σχολείο του Μονάχου, το οποίο ο Δήμος της γερμανικής μεγαλούπολης προτίθεται να κατεδαφίσει. Πρόκειται, όπως έγραψε τις προηγούμενες ημέρες η Deutsche Welle, για την τελευταία πράξη του δράματος, το οποίο διαρκεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Τι έχει συμβεί; Κατά τη Deutsche Welle, η δυσμενής εξέλιξη οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, με τις ευθύνες να βαραίνουν και τις δυο πλευρές αλλά τη ζυγαριά να γέρνει περισσότερο σε βάρος της Ελλάδας.

Το οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων όπου επρόκειτο να χτιστεί το νέο ελληνικό σχολείο αγοράστηκε από την Ελλάδα το 2001, ωστόσο αντιδράσεις και προσφυγές περιοίκων καθυστέρησαν σημαντικά την έναρξη των οικοδομικών εργασιών.

Το… αργόν και χάριν έχει
Η πρώτη πολεοδομική άδεια εκδόθηκε τελικά το 2008, επτά χρόνια μετά την αγορά του οικοπέδου. Δεδομένου ότι η σχετική προθεσμία των τεσσάρων χρόνων δεν τηρήθηκε από την ελληνική πλευρά, ο δήμος του Μονάχου και για να καλύψει τις δικές του αυξημένες ανάγκες σε σχολική στέγη, ενεργοποίησε τη ρήτρα επιστροφής που προέβλεπε η συμφωνία του 2001 και έτσι από το 2013 αξίωνε πλέον επίσημα την επιστροφή του οικοπέδου.

Τότε, η ελληνική πλευρά αφυπνίστηκε και ξεκίνησε τις εργασίες στο οικόπεδο που ωστόσο περιορίστηκαν στα θεμέλια. Εξωδικαστικός συμβιβασμός του 2015 οδήγησε σε νέες προθεσμίες που ωστόσο – και παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις των δικαστών για κίνδυνο απώλειας του οικοπέδου – δεν τηρήθηκαν και πάλι από την ελληνική πλευρά. Το 2016 το οικόπεδο επέστρεψε και τυπικά στον Δήμο του Μονάχου.

Οι δικαστικές διαμάχες που ακολούθησαν, οδήγησαν τελικά την άνοιξη του 2019 σε μια συμβιβαστική λύση: η Ελλάδα αποσύρθηκε οριστικά έναντι αντιτίμου από τη διεκδίκηση του οικοπέδου το οποίο παραμένει στο δήμο του Μονάχου και η γερμανική πλευρά ανέλαβε να χτίσει σε αυτό ένα γερμανικό γυμνάσιο καθώς και ένα ελληνικό σχολείο που θα στεγάζει 500 συνολικά Ελληνόπουλα.

«Δεν μπορούν να κάνουν κατάσχεση»
Άριστος γνώστης του θέματος, ο δικηγόρος και πρώην νομικός σύμβουλος του ελληνικού Δημοσίου, Γιώργος Βλαχόπουλος εξηγεί στο newsit.gr την περιπλοκότητα της κατάστασης. «Δεν τηρήθηκαν από ελληνικής πλευράς οι προθεσμίες, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να ενεργοποιήσουν μια ρήτρα που είχαν για να πάρουν το οικόπεδο πίσω», αναφέρει, επιμένοντας όμως ότι δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν πίσω το οικόπεδο, λόγω του καθεστώτος της ετεροδικίας, το οποίο απαγορεύει τα ακίνητα του ελληνικού κράτους τα οποία δεν έχουν εμπορικό αλλά εκπαιδευτικό ή πολιτιστικό χαρακτήρα, να κατασχεθούν.

Ο κίνδυνος κατεδάφισης του υπό ανέγερση ακινήτου, έγινε πιο ορατός παρά ποτέ όταν επί κυβέρνησης Τσίπρα, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας συμφώνησε με τη γερμανική πλευρά να γίνει ένα νέο συμβόλαιο μέσω του οποίου η Ελλάδα θα παραιτηθεί της ετεροδικίας και θα επιστρέψει στους Γερμανούς το οικόπεδο με σκοπό να χτιστεί εκεί ένα νέο σχολείο στο οποίο θα επιτρέπεται να πηγαίνουν και ελληνόπουλα.

Για να γίνει αυτό, η Ελλάδα εισέπραξε από τους Γερμανούς 5 εκατ. ευρώ και παραιτήθηκε από την ετεροδικία. Έτσι, το οικόπεδο μεταφέρθηκε στον Δήμο Μονάχου. Μόνο που, όπως πληροφορείται το newsit.gr αφενός η πραγματική αξία του ακινήτου είναι διπλάσια από το ποσό που εισπράξαμε, αφετέρου το υπουργείο Παιδείας δεν είχε αρμοδιότητα να συμφωνήσει σε οτιδήποτε που να αφορά το εν λόγω ακίνητο.

«Δεν είχε αρμοδιότητα του υπουργείο Παιδείας»
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχόπουλο, το υπουργείο Παιδείας δεν είχε ούτε έχει αρμοδιότητα να χειριστεί τέτοιου τύπου ζητήματα, καθώς διαχειριστής του ελληνικού Δημοσίου και της περιουσίας του είναι πάντοτε το υπουργείο Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, ακόμη και η απόφαση για παραίτηση από την ετεροδικία, έπρεπε να ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών και σε καμιά περίπτωση από το Παιδείας. Τέτοια απόφαση όμως, του αρμοδίου υπουργείου, δεν υπάρχει.

Κατά τον κ. Βλαχόπουλο αυτό σημαίνει ότι οι Γερμανοί δεν έχουν δικαίωμα να κατεδαφίσουν το υπό ανέγερση κτίριο.

«Εκκρεμεί ακόμη σήμερα απόφαση της Ελλάδας, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών που να επιτρέπει τη μεταβίβαση και την κατεδάφιση. Οι Γερμανοί ισχυρίζονται ότι θα το κατεδαφίσουν, αλλά το ακίνητο είναι ακόμη εκεί. Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις διαδικασίες.

Εκτιμώ ότι δεν έχει γίνει, διότι η Ελλάδα δεν έχει συναινέσει. Έχουμε δικαίωμα ακόμη και να προσφύγουμε στη Χάγη και να ακυρώσουμε την απόφαση των Γερμανών για αναμεταβίβαση.

Δικαίωμα να το κατεδαφίσουν έχουν μόνο αν η Ελλάδα παραιτηθεί από την ετεροδικία« επιμένει ο ίδιος.

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός
https://www.newsit.gr

loading...