Απειλές Ερντογάν: «Αν η βόρεια Συρία δεν καθαρίσει από τους Κούρδους θα την καθαρίσουμε μόνοι μας, χωρίς την Ρωσία»


Ο Ερντογάν απείλησε σήμερα πως οι τουρκικές δυνάμεις θα απωθήσουν τους Κούρδους «τρομοκράτες» από τα τουρκο-συριακά σύνορα, αν δεν το κάνει η Μόσχα.

Η Τουρκία θα εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG από την περιοχή των συνόρων της με τη βορειοανατολική Συρία, αν η Ρωσία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της διμερούς συμφωνίας που συνήφθη αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Βάσει της συμφωνίας, που εκπονήθηκε την Τρίτη από τον Ερντογάν και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η ρωσική στρατιωτική αστυνομία και Σύροι συνοριοφύλακες, πρόκειται να απομακρύνουν τους μαχητές του YPG σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

«Αν οι τρομοκράτες δεν έχουν αποσυρθεί όταν λήξει η προθεσμία των 150 ωρών (η οποία έχει ξεκινήσει από τις 12:00 ώρα Ελλάδας της 23ης Οκτωβρίου), θα πάρουμε τον έλεγχο και θα τους διώξουμε εμείς οι ίδιοι», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, αναφερόμενος στους Κούρδους μαχητές του YPG.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης την προηγούμενη απειλή του ότι θα «ανοίξει τις πύλες» στους πρόσφυγες για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν υποστηρίξουν τα σχέδια της Άγκυρας για την εγκαθίδρυση «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία, όπου θέλει να επανεγκαταστήσει τους Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

«Εάν δεν υποστηρίξουν τα σχέδιά μας (σ.σ. δηλαδή την τουρκική «ζώνη ασφάλειας») για την επιστροφή των προσφύγων στην Συρία, τότε δεν μένουμε με άλλη επιλογή, παρά να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Θα ανοίξουμε τις πόρτες και όλοι αυτοί θα φύγουν για την Ευρώπη και αυτό δεν είναι εκβιασμός», είπε ο Ερντογάν.
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια :