Δήμαρχος Σερρών:το Ελληνικό Κράτος δεν δείχνει τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία

Οργή του Δημάρχου Σερρών κατά της κυβέρνησης για την απροειδοποίητη έλευση νέων αλλοδαπών: Πραξικοπηματική απόφαση

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απέστειλε ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφορικά με την απροειδοποίητη έλευση νέων αλλοδαπών στο Δήμο Σερρών.

Με την επιστολή του αυτή, που εστάλη την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, και την οποία κοινοποιεί και στον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο κ. Χρυσάφης εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του για την έλλειψη ενημέρωσης πάνω σ’ αυτό το μείζονος σημασίας εθνικό ζήτημα.

Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Σερρών:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως νέα δημοτική Αρχή των Σερρών πιστεύουμε στις Αρχές της χρηστής διοίκησης και της συνεργασίας των φορέων εξουσίας του Κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης επ’ ωφελεία των πολιτών – δημοτών μας.

Η πεποίθησή μας αυτή απορρέει εξάλλου από τον κοινό όρκο που δώσαμε και τον οποίο εμείς τουλάχιστον θέλουμε να τιμούμε και να τηρούμε.

Είχαμε την αφελή, όπως αποδεικνύεται, προσδοκία, ότι τουλάχιστον η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα εγκατέλειπε τις ατελέσφορές και σε μεγάλο βαθμό ιδεοληπτικές πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος σε σχέση με το μείζον εθνικό θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών και θα προχωρούσε σε ειλικρινή συζήτηση με τους φορείς των τοπικών κοινωνιών για την εξεύρεση λύσεων που δεν θα διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία του Δήμου Σερρών και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

Με οργή και δικαιολογημένη αγανάκτηση διαπιστώνουμε όμως ότι και η παρούσα κυβέρνηση εξακολουθεί τις αποδοκιμασμένες και καταδικασμένες πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος, του αιφνιδιασμού δηλαδή των τοπικών κοινωνιών, της δημιουργίας τετελεσμένων και της επιβολής “λύσεων” χωρίς καμιά διαβούλευση, ούτε καν ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των δημοτικών Αρχών, σε σχέση με το θέμα της εγκατάστασης των παράνομων μεταναστών και προσφύγων που κατακλύζουν την Πατρίδα μας σε “δομές φιλοξενίας” ανά την επικράτεια.

Η πραξικοπηματική απόφαση για την επέκταση της υπάρχουσας δομής φιλοξενίας στις Σέρρες με τον διπλασιασμό της χωρητικότητάς της και αιφνιδιαστική μεταφορά σ’ αυτήν μεταναστών έλαβαν χώρα χωρίς την παραμικρή διαβούλευση ούτε καν ενημέρωση της δημοτικής Αρχής. Κανείς εκπρόσωπος του Υπουργείου ούτε καν χαμηλόβαθμος δεν μπήκε στον κόπο να μας τηλεφωνήσει έστω και να μας ενημερώσει για την μεταφορά αυτή.

Δεν έδειξε το Ελληνικό Κράτος τον παραμικρό σεβασμό στην τοπική μας Κοινωνία και την Δημοτική της Αρχή η οποία καλείται να βρει λύσεις, που δεν υπάρχουν, σε μείζονα θέματα ποιότητας ζωής και υγιεινής των φιλοξενούμενων μεταναστών, διαθέτοντας πόρους και μέσα, που δεν υπάρχουν και στερώντας τα από τους πολίτες της πόλης μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Καταγγέλλουμε όλα τα ανωτέρω και δηλώνουμε ότι οι πρακτικές αυτές όχι μόνο μας βρίσκουν αντίθετους αλλά και θα τις αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Καλούμε, τέλος, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη, έστω και τώρα σε ειλικρινή διάλογο για την αντιμετώπιση ενός μείζονος σημασίας εθνικού θέματος με σοβαρές επιπτώσεις στην λειτουργία των τοπικών κοινωνιών, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Στη Βόλβη 2.000 αλλοδαποί – Ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή

Στη δομή του Βαγιοχωρίου του δήμου Βόλβης μεταφέρθηκαν οι 760 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Πειραιά. Οι πρώτοι 160 έφτασαν στις 8.00 το πρωί ενώ οι υπόλοιποι 500 τις απογευματινές ώρες στην δομή που έχει δυναμικό φιλοξενίας μέχρι 800 άτομα.

Όπως δηλώνει στο grtimes.gr ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, πρόκειται για ευάλωτο πληθυσμό, με οικογένειες και παιδιά, αφγανικής καταγωγής.

Όλοι τους έχουν τοποθετηθεί σε κοντέινερ -132 στον αριθμό τους- τα οποία περιλαμβάνουν τρεις κουκέτες το καθένα και διεκδικούν μια καλύτερη συνθήκη ζωής, από εκείνη της Μόριας Λέσβου, όπου η κατάσταση ήταν ασφυκτική λόγω υπεράριθμων μεταναστών στο ΚΥΤ. Στο Βαγιοχώρι η δομή είναι σχετικά σύγχρονη και εξοπλισμένη, αφού επαναλειτούργησε την Άνοιξη.

«Η δομή άνοιξε για πρώτη φορά το 2016, κατόπιν αιτήματος από το Υπουργείο Άμυνας, αλλά λόγω κακών καιρικών συνθηκών που ήταν απάνθρωπες για τους μετανάστες έκλεισε τον χειμώνα του 2017. Εμείς τα πρώτα χρόνια ήμασταν θετικοί, αλλά λόγω των απάνθρωπων συνθηκών την επόμενη φορά είπαμε όχι, καθώς δεν άλλαζαν οι συνθήκες και δεν τηρούνταν η υπόσχεση ότι θα δοθούν ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τις δομές» αναφέρει ο δήμαρχος Βόλβης.

Περίπου 2.000 μετανάστες – πρόσφυγες φιλοξενούνται στον δήμο Βόλβης – Πολλά προβλήματα στα Βρασνά

Αυτή την στιγμή συνολικά 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διανέμονται σε διάφορες περιοχές. Εκτός από τους 760 του Βαγιοχωρίου, άλλοι 1.000 βρίσκονται στον οικισμό των Λουτρών σε καταλύματα, που έχουν νοικιαστεί από το πρώην υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλοι 250 μένουν σταθερά από πέρυσι στην παραλία των Βρασνών, σε καταλύματα.

«Είναι μεγάλος ο πληθυσμός για τα δεδομένα της περιοχής. Θεωρούμε απαραίτητο το να ενισχυθούν οι δομές κυρίως με αστυνομικές δυνάμεις, γιατί το αίσθημα της ανασφάλειας είναι μεγάλο» δηλώνει ο κ. Λιάμας, τονίζοντας πως στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν υπήρξαν πολλά κρούσματα διαρρήξεων.

«Είναι έντονες οι διαμαρτυρίες για βανδαλισμούς και διαρρήξεις από τους κατοίκους που παραθερίζουν στα σπίτια τους. Επίσης, οι συνέπειες στον τουρισμό είναι αρνητικές. Στα πέριξ των κατοικιών όπου διέμεναν μετανάστες υπήρξαν πολλές ακυρώσεις και μειώσεις τιμών από ταξιδιωτικούς πράκτορες» εξηγεί ο ίδιος.

Ενίσχυση αστυνομικών δυνάμεων στο Βαγιοχώρι από σήμερα – Ελλείψεις στις μονάδες υγείας

«Εμείς σαν δήμος δεν έχουμε κάποια ουσιαστική εμπλοκή με τις διαδικασίες, ωστόσο επικοινώνησαν σήμερα μαζί μου από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με ενημέρωσαν ότι η ελληνική αστυνομία θα είναι παρούσα σε όσα συμβαίνουν. Με πήρε επίσης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, κ. Μαυρόπουλος και με ενημέρωσε ότι έχουν ήδη σταλεί επιπλέον αστυνομικοί στο Βαγιοχώρι, πράγμα το οποίο διαπίστωσα κι εγώ» λέει ο κ. Λιάμας.

Αυτό που συνεχίζει όμως να παραμένει άλυτο είναι το κομμάτι που αφορά στις μονάδες υγείας, αφού το πλησιέστερο κέντρο υγείας στη Νέα Μάδυτο, έχει στη διάθεσή του προσωπικό που αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, πόσο μάλλον τις ανάγκες ευάλωτων πληθυσμών, όπως οι μετανάστες. Την ίδια στιγμή, το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν λειτουργεί όλο το 24ωρο.

loading...