Ερντογάν:«Όταν λέμε ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες, εξάπτονται. Μην εξάπτεστε. Όταν έρθει η ώρα, οι πόρτες θα ανοίξουν. Θα ανοίξουν»,

Νέες απειλές προς την Ευρώπη εξαπέλυσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά στο προσφυγικό, χρησιμοποιώντας τη ανθρώπινη τραγωδία του πολέμου ως όπλο για άσκηση πιέσεων στην ευρωπαϊκή ηγεσία.

«Όταν λέμε ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες, εξάπτονται. Μην εξάπτεστε. Όταν έρθει η ώρα, οι πόρτες θα ανοίξουν. Θα ανοίξουν», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι «δεν έχουν αξία οι δηλώσεις από την Ευρώπη που μυρίζουν υποκρισία».

«Το τέλος της Ευρώπης θα έρθει από την ανειλικρίνειά της και τη διπλοπροσωπία της. Ιδού το Brexit. Άντε να δούμε, φιλοξενείστε κι εσείς εκατοντάδες χιλιάδες (πρόσφυγες). Για να δούμε πώς θα τα καταφέρετε κι εσείς», είπε.

Αναφερόμενος στο Συριακό, ο Ερντογάν προειδοποίησε και πάλι, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο που ξέρει, αν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ προσπαθήσουν να αλλάξουν το όνομα των τρομοκρατικών οργανώσεων και να τις φέρουν πάλι ενώπιον του. Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε, ότι η Τουρκία κατάφερε και παρέλυσε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ενώ αναφερόμενος στους Κούρδους είπε, ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τους αδελφούς μας Κούρδους στη Συρία, ούτε στην Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι με την τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK».

Υποστήριξε ακόμη, ότι «η επιλογή της στρατιωτικής επιχείρησης ήταν η τελευταία μας λύση», ενώ προειδοποίησε κάθε εμπλεκόμενο στη συμφωνία της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία, ότι «αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις, τότε θα εφαρμόσουμε τα δικά μας σχέδια μόνοι μας». «Είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσία, είτε το καθεστώς Άσαντ, είτε άλλη δύναμη, αν προσπαθήσουν να αλλάξουν το όνομα οποιασδήποτε από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να τις φέρουν απέναντι μας, δεν θα διστάσουμε να συνεχίσουμε, τον δρόμο που εμείς χαράξαμε», είπε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έγιναν για τον τερματισμό της παρουσίας του PKK/YPG και των τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας. Πρόσθεσε δε, ότι τον θλίβει ένα πράγμα. Το ότι «μεγάλες χώρες τοποθετούνται υπέρ των τρομοκρατών και τους βάζουν να κάθονται στα τραπέζια τους». «Όταν εσείς καλείτε απέναντί σας τους τρομοκράτες, μπορεί να υπάρξει αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Τους επιβραβεύετε, τους κακομαθαίνετε, τους ενθαρρύνετε», δήλωσε.

Για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, πως όταν γίνει ασφαλής η ζώνη, που θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, τότε θα διασφαλιστεί η επιστροφή περίπου 2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων εκεί.

Η νέα μεταναστευτική κρίση που δημιουργεί ο Ερντογάν καθώς και οι ευθείες απειλές σε βάρος των ευρωπαϊκών χωρών, και πρώτης της Ελλάδας, αποτελούν ένα δείγμα των σχεδιασμών της Τουρκίας για το μέλλον. Η «αυστηρή» ρητορική και οι κυρώσεις «χάδια» δεν ωφελούν πουθενά, και σίγουρα η Άγκυρα δεν πτοείται.

Είναι καιρός, τόσο η ελληνική πολιτική ηγεσία, όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη, να αναλάβουν ισχυρή διπλωματική δράση και να κόψουν μια και καλή τον «τσαμπουκά» του Σουλτάνου, διαφορετικά η αύξηση της τουρκικής ισχύος δεν θα αποτελεί μια μικρή πιθανότητα, αλλά μια τρομακτική πραγματικότητα.

Καταδικάζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Τουρκικό ΥΠΕΞ
Τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απέναντι στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας που υιοθέτησε σήμερα απόφαση καταδικάζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας ότι στην πραγματικότητα δεν τους εκπλήσσει αυτή η απόφαση «που έλαβαν εκείνοι που συνεχώς φιλοξενούν τους τρομοκράτες στη Βουλή».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη βάση του νόμιμου δικαιώματος άμυνας της Τουρκίας που πηγάζει από το άρθρο 51 του καταστατικού των ΗΕ και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι στόχος της επιχείρησης ήταν τα στοιχεία του PYD/YPG το οποίο αποτελεί παρακλάδι της αναγνωρισμένης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται ότι η απόφαση του ΕΚ είναι προκατειλημμένη εναντίον της Τουρκίας και στερούμενη λογικής, προσθέτοντας ότι δεν συνάδει με τις πραγματικότητες. Υποστηρίζει ότι αντί να δείξει αλληλεγγύη στην Τουρκία που αγωνίζεται ενάντια στην τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση, προτιμά να υπηρετεί μια τρομοκρατική οργάνωση και να δίνει κύρος στους αβάσιμους ισχυρισμούς της. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕ η απόφαση δεν εξυπηρετεί τις προσπάθειες ανάπτυξης των σχέσεων και δημιουργίας κλίματος συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι καμιά δύναμη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να εμποδίσει την Τουρκία από το να λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα για την διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.

πηγη

loading...