Απειλές Ερντογάν κατά πάντων: «Θα επιτεθούμε ξανά στους Κούρδους!» – «Οι ΗΠΑ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους»

Η συμφωνία των ΗΠΑ με την Τουρκία για την εκεχειρία των 120 ωρών στη βόρεια Συρία ήταν μια νίκη για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Μέσα στις επόμενες 120 ώρες, οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν την υποχώρηση των τρομοκρατών από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουν τα όπλα τους και θα καταστρέψουν στις θέσεις τους» είπε ο Ερντογάν. Και προειδοποίησε, σύμφωνα με την Daily Sabah πως αν οι ΗΠΑ δεν τηρήσουν τα όσα έχουν υποσχεθεί, το αμέσως επόμενο λεπτό από τη συμπλήρωση των 120 ωρών της εκεχειρίας, η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» στη βόρεια Συρία, θα αρχίσει ξανά και η Τουρκία θα συνεχίσει τις επιθέσεις της κατά των θέσεων Κούρδων μαχητών.

Γι’ αυτό, όπως διεμήνυσε, οι τουρκικές δυνάμεις και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους, δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη βόρεια Συρία πριν τελειώσουν οι 120 ώρες της εκεχειρίας.

Κατά την ομιλία του, ο Ερντογάν δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να επιτεθεί σε όσους του ζητούν να αποχωρήσει από την περιοχή. Για τον Τούρκο πρόεδρο, οι δηλώσεις ηγετών δυτικών κρατών που ζητούν από την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις είναι «η επιτομή της υποκρισίας». Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θέλει τα… λεφτά τους. Σύμφωνα με το TRT, η Τουρκία σχεδιάζει στη «ζώνη ασφαλείας» που θα δημιουργηθεί στην περιοχή να «φτιάξει» 140 χωριά και 10 περιφέρειες, για να εγκαταστήσει εκεί ένα ή δυο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Και αυτό θα το χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Ο Ερντογάν μίλησε και για τη συνάντησή του, την προσεχή Τρίτη στο Σότσι, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας πως είναι «άλλη μια φάση για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία».

Ο Τούρκος πρόεδρος απέρριψε ως παραπληροφόρηση τις αναφορές πως από το πρωί υπάρχουν συγκρούσεις στη βόρεια Συρία.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας αμερικανοτουρκικής συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στο βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας, οι Κούρδοι καταγγέλλουν ότι δέχονται μετωπική επίθεση της Τουρκίας και των συμμαχικών δυνάμεων.

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν επίσης, ότι χθες το βράδυ την ώρα που ΗΠΑ και Τουρκία έφταναν σε συμφωνία για την Συρία, το νοσοκομείο του Ρασουλάϊν (Σερκένιγιε στα Κούρδικα) δέχθηκε πυρά και όλμους από την τουρκική πλευρά.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, το κουρδικό πρακτορείο ANF, το οποίο εκφράζει τις θέσεις του κουρδικού κινήματος, κάνει λόγο για δραματικές εξελίξεις στην ΝΑ Συρία.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο «ο τουρκικός στρατός ανυψώνει τοίχους στο συνοριακό χωριό Ελόκ και στέλνει μαχητές στο Ρασουλάϊν. Μισθοφόροι της Τουρκίας επιτίθενται στις θέσεις του SDF».

Οι τουρκικές δυνάμεις σφυροκοπούν αδιάκοπα το κέντρο του Ρασουλάϊν. Επίσης, επίθεση δέχονται χωριά της περιοχής.

Το ANF προσθέτει ότι «οι τραυματιοφορείς, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πρώτων βοηθειών των ΗΠΑ, που θέλουν να προσεγγίσουν στην περιοχή για να βοηθήσουν τους τραυματίες στο Ρασουλάϊν δεν μπορούν να εισέλθουν στην πόλη λόγω των επιθέσεων από τους μισθοφόρους. Ο γιατρός Ντέιβιντ Γιούμπανκ δήλωσε ότι οι μισθοφόροι της Τουρκίας έχουν μπλοκάρει την είσοδο στην πόλη».

Οι διαμαρτυρίες

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση κατηγορώντας την Τουρκία ότι διεξάγει σοβαρές παραβιάσεις και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων συνοπτικών εκτελέσεων και παράνομων επιθέσεων που έχουν σκοτώσει και τραυματίσει αμάχους, κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία. Το δε, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προέτρεψε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Τέλος, ένα κάλεσμα για «μποϊκοτάζ των πανεπιστημιακών και πολιτιστικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση» εγκρίθηκε από μια ομάδα κορυφαίων μελετητών στους τομείς του δυτικού ιμπεριαλισμού, της αποικιοκρατίας, των ιστοριών και των ανθρωπολογιών της Μέσης Ανατολής και του αραβικού κόσμου, μελετών φύλου, φυλής, γενοκτονίας και πολιτικής βίας.

Την ίδια ώρα, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται στις γερμανικές και ευρωπαϊκές πόλεις κατά της τουρκικής εισβολής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε πιθανές προκλήσεις και επιθέσεις Τούρκων εθνικιστών.

loading...