Ιεραρχία: Γενοκτονία η μετανάστευση των νέων, τα τροχαία, οι αμβλώσεις, το δημογραφικό

Κοινωνικά ζητήματα απασχόλησαν την Ιεραρχία
Αρχικά τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της υπογεννητικότητας  από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Κατόπιν κατεγράφησαν η σημασία του προβλήματος, οι στατιστικές αναφορές και οι αδιάψευστοι αριθμοί επί του θέματος και του ισοζυγίου γεννήσεων και θανάτων στην πατρίδα μας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αίτια του εθνικού και θεολογικού αυτού φαινομένου και κυρίως στην υποτίμηση της μητρότητας και των ανεπιθύμητων παιδιών, στην έλλειψη πνευματικής καθοδήγησης των ανθρώπων, στην εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού ως προς την τεκνογονία, καθώς και στην απουσία μακροχρόνιας και σταθερής στρατηγικής.

Επίσης, οι συνέπειες του φαινομένου και οι προκλήσεις του μεταναστευτικού αποτέλεσαν ερεθίσματα συζητήσεως, υπό το πρίσμα του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, έγινε εκτενής συζήτηση για τον ρόλο της Εκκλησίας και οι κατατεθείσες προτάσεις συμπληρώθηκαν ή βελτιώθηκαν από την επακολουθήσασα συζήτηση.

Μετά το διάλειμμα την σκυτάλη πήρε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος μιλώντας με θέμα: «Η “γενοκτονία” των συγχρόνων Ελλήνων και τα δημιουργηθέντα εξ αυτής: εργασιακόν πρόβλημα (ανεργία των νέων), αδυναμία δημιουργίας νέων οικογενειών, άμβλυνσις των ηθών, μονογονεϊκές οικογένειες, ομόφυλα ζευγάρια».

Αφού χαρακτήρισε το όλο θέμα με τις επί μέρους παραμέτρους του τεράστιο και ακανθώδες, αναφέρθηκε αρχικά στον ορισμό της λέξης «γενοκτονία» και στην Γενοκτονία των Ποντίων.

Ακολούθως ανέπτυξε αναλυτικά τις σύγχρονες μορφές γενοκτονίας, οι οποίες, όπως τόνισε, αφορούν όλους μας, με πρώτους τους πνευματικούς, εκκλησιαστικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

Αρχικά αναφέρθηκε στην Μετανάστευση των νέων, χαρακτηρίζοντας την ως «ανοικτή πληγή διαρκούς Γενοκτονίας». Τόνισε ότι στην επαρχία, όπου είναι εντονότερο το φαινόμενο αυτό, τα σχολεία υπολειτουργούν ή και δεν λειτουργούν καθόλου, αλλά και τα αστικά κέντρα κατ’αναλογίαν δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, αφού διαρκώς συγχωνεύονται σχολεία. Χαρακτήρισε λάθος την θεώρηση από την Πολιτεία ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί, αν αναπτυχθεί ο Τουρισμός, αλλά θα λυθεί με κίνητρα που θα δοθούν στους νέους για να επιστρέψουν στην πατρίδα μας και στα χωριά μας, όπως την ανάπτυξη πρωτογενών μορφών παραγωγής και εργασίας, επιστροφή στην γη, στην κτηνοτροφία, στην αλιεία.

Μία άλλη μορφή γενοκτονίας, τόνισε, πραγματοποιείται στους ελληνικούς δρόμους, στους οποίους τα τελευταία πενήντα χρόνια έχουμε 120.000 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα, 350.000 αναπήρους και δύο εκατομμύρια τραυματίες. Γι’αυτό και πρότεινε, η ίδια η Εκκλησία να δώσει μαθήματα ηθικής και οδικής συμπεριφοράς, στα Κατηχητικά, στις Κατασκηνώσεις, στους κύκλους και τα κηρύγματα.

Κατόπιν ο Εισηγητής αναφέρθηκε στις αμβλώσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ηθελημένη Γενοκτονία. Η Εκκλησία, επεσήμανε, έχοντας ως στόχο την προστασία του παιδιού, για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα, καθιέρωσε επίσημα «Ημέρα κατά των Εκτρώσεων», ονομάζοντας τον εορτασμό «Ημέρα του αγέννητου παιδιού».

Ακολούθως ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος έκανε ευρεία αναφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο και χαρακτήρισε «το σημαντικότερο για την διάσωση και επιβίωση του Νέου Ελληνισμού» και «γενοκτονία κατά συρροήν». Αφού σημείωσε τις συνέπειες από την μείωση του πληθυσμού της χώρας μας και τα αίτια της υπογεννητικότητας, κατέθεσε εννέα προτάσεις, που θα μπορούσε η Εκκλησία να απευθύνει προς όλους τους αρμοδίους προς λύση του προβλήματος.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στα σύγχρονα εργασιακά προβλήματα, και κυρίως στην ανεργία των νέων, καθώς και στις μονογονεϊκές οικογένειες και στα ομόφυλα ζευγάρια, και κατέληξε ότι πρέπει κλήρος και λαός να προσπαθήσουμε να μην χάσουμε την πνευματική κληρονομιά μας, να πιστεύουμε στην αλήθεια της Εκκλησίας, να προσδοκούμε την Βασιλεία του Θεού, να έχουμε ηρωικό φρόνημα και πνεύμα θυσίας. «Η Εκκλησία είναι η μεγάλη μας πνευματική οικογένεια. Μέσα σ’αυτήν την οικογένεια είμεθα όλοι κοινωνία αδελφών. Ας αναλάβουμε ο καθένας την ευθύνη του και κυρίως εμείς οι Επίσκοποι για να επουλώσουμε τα τραύματά της και να σταματήσουμε την φθίνουσα πορεία των πιστών της».

Ακολούθησε ευρύτατος διάλογος και τέλος αποφασίσθηκε οι προτάσεις των δύο Εισηγητών να μελετηθούν από τις Συνοδικές Επιτροπές και τελικά από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

loading...