Μεταναστευτικό:Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Σύμης Ελευθέριο Παπακαλοδούκα «Θα φύγουμε εμείς για να μείνουν αυτοί!»

Τα αποκαλυπτικά λόγια του συγκλονίζουν αφού, όπως ο ίδιος παραδέχεται, οι μετανάστες φθάνουν μόνοι τους πλέον με φουσκωτές βάρκες και μπαίνουν μέσα στο λιμάνι.

«Η κατάσταση είναι δραματική θα φύγουμε εμείς για να μείνουν αυτοί. Η αστυνομία και το Λιμενικό δηλώνουν αναρμόδιοι, δεν υπάρχουν υποδομές για τη φιλοξενία ενώ δεν υπάρχει κανείς για να καταγράψει τον ακριβή αριθμό αυτών των ανθρώπων. Μόνο σήμερα έφθασαν 130 άτομα με φουσκωτές βάρκες μπήκαν ανενόχλητα στο λιμάνι και από εκεί στο νησί. Η κατάσταση είναι δραματική. Είμαστε χώρα καφενείο δεν μπορούμε να φυλάξουμε τον δρόμο από τον οποίο έρχονται» δηλώνει απογοητευμένος ο Δήμαρχος κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Την περασμένη Κυριακή βρίσκονταν στην Σύμη 400 άτομα. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι 3.000. Πριν από ένα δεκαήμερο, η μεταφορά περίπου 320 ατόμων στον Πειραιά αποσυμφόρησε προσωρινά την κατάσταση.

Αυξήθηκαν κατά 200% οι ροές μέσα σε διάστημα 5 μηνών

Οι μεταναστευτικές ροές, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Τουρκία, σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση της τάξεως των 200% μέσα σε διάστημα πέντε μηνών.

Η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος 45.600 πρόσφυγες-μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Μόνο τον Σεπτέμβρη εισήλθαν 10.258 άτομα στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των ελληνικών νησιών.

Παρά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα και κυρίως η Frontex περιορίζονται σε ρόλο παρατηρητή. Ακόμα και όταν εντοπίζουν πλοιάρια να πλησιάζουν τις ελληνικές ακτές κατά κανόνα δεν επιχειρούν να τα απωθήσουν. Το λεγόμενο push back αποφεύγεται επειδή ενέχει κινδύνους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι Λιμενικό και Frontex έχουν στην πράξη μετατραπεί σε συλλέκτες και σε κάποιες περιπτώσεις σε ναυαγοσώστες.

loading...