Ελληνικά σχολεία στη ΝΥ: και διηγώντας τα να …κλάνης!

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Η …ωμογένεια της ευρυτέρας Αστορίας δεν παύει να συναρπάζη με τις επιτυχίες της, ιδίως με τον τρόπο να βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία, ανοίγοντας νέους δρόμους εκεί που κανείς δεν θα μπορούσε να ανοίξη, όπως η πάλαι ποτέ ΜΟΜΑ (Μονάς Μαλακισμένων Ανδρών) του ενδόξου κατά ξηράν ελληνικού στρατού! Δεν φτάνουν οι επιτυχίες της ως προς τις οργανώσεις οι οποίες …διακονεύουν τον Ελληνισμό και μας κάνουν υπερήφανους εκπροσωπώντας μας και παρεμβαίνοντας δυναμικά στο αμερικανό γίγνεσθαι σε βαθμό που έρχονται ικετεύοντας για στήριξη διάφοροι πολιτικοί και μη άρχοντες! Αντε να βγης δήμαρχος Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, χωρίς να σε χρίση η …Ωμοσπονδία Ελληνικών Σωματείων ή οι Θυγατέρες …Γκρεμοσκίστη Αργολίδος! Δεν φτάνει το σχολείο της, του Αγίου Δημητρίου που έχει αρπάξει χρήμα από διάφορες κατευθύνσεις για να γίνεται …χειρότερο. Τώρα δημιουργεί και νέα “business models”! Ναι, όπως το ακούσατε! Διευθυντικά στελέχη ενός σχολείου της …ωμογένειας, έχουν μπει στο “board” άλλου, επικουρικά υποτίθεται, για να το “εξυγιάνουν”! Είναι δηλαδή σαν ένα κορυφαίο διοικητικό στέλεχος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης να είναι ταυτόχρονα στο διοικητικό συμβούλιο άλλου ιδιωτικού πανεπιστημίου με σκοπό να το …βοηθήση! Φανταστήτε τον πρόεδρο της “Alma Bank” να έμπαινε στο διοικητικό συμβούλιο της “Investors Bank” για να της δείξη πώς να μαζέψη περισσότερους πελάτες! Εννοιες όπως το “conflict of interest” ούτε που λαμβάνονται υπόψη. Πόσο μάλλον που το ένα σχολείο παραπαίει και το άλλο, το μεγαλύτερο, ως γύπας περιμένει να πέση για να του αρπάξη κοψίδια! Αυτό κι’αν είναι “business plan”! Ερχεσαι, υποτίθεται ως καλοπροαίρετος αρωγός, αλλά το πραγματικό σου σχέδιο είναι να τους θάψης για να μείνης πρώτη μούρη στο Καβούρι!

Αυτά δε, γίνονται με τις ευλογίες της Αρχιεπισκοπής και διαφόρων άλλων αρμοδίων και το όλο σκηνικό αντιμετωπίζεται ως φυσιολογικό! Και ασφαλώς είναι, διότι στην ελληνόφωνη …ωμογένεια από χρόνια η ανωμαλία έχει γίνει κανονικότητα, τα κατακάθια σερβίρονται πλέον ως κανονικός καφές και η σαπίλα περνάει για θαλασσινό ιώδιο! Καλοπληρωμένοι ανίκανοι παριστάνουν τους καμπόσους και έχει σχηματιστεί ένας φαύλος κύκλος από μέσα κι’απέξω με κύριο σκοπό την απομύζηση περισσότερου χρήματος και το κλείσιμο όσο γίνεται περισσότερων ελληνικών σχολείων για να μείνη “ένα και καλό” με τους φελλούς στην κορυφή και τους μισθούς αναλόγως πρησμένους ως προς το τιποτένιο εγώ τους!

Η ελληνική εκπαίδευση στις ΗΠΑ δεν μπορεί να εξαντλήται στο βόλεμα κάποιων και στο αλισβερίσι κάποιων άλλων που τους έχουν βάλει εκεί για να κουμαντάρουν για λογαριασμό τους. Την ίδια στιγμή που δάσκαλοι αμοίβονται με μισθούς πείνας ενώ τα δίδακτρα καθίστανται απλησίαστα για τη μέση οικογένεια. Κι’όταν τα σχολεία λιγοστεύουν, λιγοστεύουν και τα “όπσιονς” για τον κόσμο, μιλάμε για χείριστη μορφή μονοπωλίου! Αφήστε που η έλλειψη ουσιαστικού συναγωνισμού δεν βοηθάει στη γενικότερη ποιοτική ανάπτυξη. Το μονοπώλιο μπορεί να κάνη μια επιχείρηση ή οργάνωση δυνατότερη, όχι απαραίτητα και καλύτερα όμως. Οπως έγινε με την Εθνικό Κήρυκα αφότου έκλεισε η Πρωινή … Το επίπεδο σπουδών λοιπόν, είναι …επίπεδο κι’ας κόπτονται περί του αντιθέτου οι φανφαρόνοι των δημοσίων …χέσεων. Ναοί εσωστρέφειας και ελλαδισμού είναι όσα σχολεία απέμειναν και οι όποιες φωτεινές εξαιρέσεις που δεν επνίγησαν εν τη γενέσει προέρχονται από την αίσθηση του καθήκοντος εκ μέρους κάποιων εκπαιδευτικών και χρησιμοποιούνται για μόστρα από αυτούς που κινούν τα νήματα για να δείχνουν ότι παράγεται έργο. Δεν είναι όμως τίποτα άλλο από εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά το κλείσιμο σχολείων και η συρρίκνωση της προσφερομένης ελληνικής παιδείας στην ευρύτερη Νέα Υόρκη αποτελεί μέρος σχεδίου. Κι’αυτό έρχεται “hand in glove” με το σχέδιο διαφόρων κοινοτήτων να κάνουν τα σχολεία τους “charter” ώστε να ανοίξουν οι πακτωλοί της χρημοτοδότητης εκ μέρους της πολιτείας. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσω ότι τα σχολεία “charter” δεν είναι κακή ιδέα, υπάρχουν τέτοια που πραγματικά μεγαλουργούν. Οταν γίνωνται όμως με προγραμματική βάση και με γνώμονα την παροχή ελληνικής παιδείας σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά κι’όχι για να μαζεύη χρήματα η κοινότητα. Τα σχολεία τα έχτισαν οι ομογενείς με το υστέρημά τους στην κυριολεξία και δωρεές επιφανών Ελληνοαμερικανών που θέλησαν να συνδέσουν το όνομά τους με ελληνικά εκπαιδευτήρια κι’όχι με “μαγνήτες” προς άντληση κεφαλαίων για λογαριασμό των κοινοτικών συμβουλίων.
Και στο σχέδιο κλεισίματος των εδώ ημερήσιων ελληνικών σχολείων συμμετέχει ενεργά η συνήθως …ανενεργή ελληνική πολιτεία, αφού οι κατά καιρούς και περίπτωση αργόσχολοι επισκέπτες πάνε σε ένα άντε το πολύ δύο, δείχνοντας έτσι ποιό έχει την εύνοια και πρέπει να μείνη ανοιχτό! Η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν βοηθάει που ο ΥΦΥΠΕΞ είναι στα πράγματα διότι έχει μαύρα μεσάνυχτα – κατά την πρόσφατη κυβερνητική επίσκεψη παραλίγο να επισκεφτούν επισήμως ένα σχολείο που έχει κλείσει εδώ και έναν χρόνο! Αλλοι πάνε για πατσά κι’άλλοι για …πατσάνγκα!

Η ελληνική παιδεία παραπαίει και κινδυνεύουμε να μας μείνουν μόνο τα …πέη διαφόρων χρυσοκάνθαρων αγροίκων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το δικό τους “pay”! Η ομογένεια έχτισε τα σχολεία αλλά μετά αποσύρθηκε, με το που τελείωσαν κάποιες φουρνιές μαθητών δεν υπήρξε συνέχεια ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα η κατάσταση να αφεθή στους …βρυκόλακες. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να αναστραφή η πορεία, δεν βλάπτει όμως να γίνη το σχετικό ξεβράκωμα διότι ο εμπαιγμός της νοημοσύνης μας έχει όρια! Είναι καιρός επίσης να βγουν μπροστά οι συνειδητοποιημένοι δάσκαλοι οι οποίοι στενάζουν υπό τον ζυγό της μετριότητας και της εκμετάλλευσης του έργου τους από όσους βρίσκονται εκεί για τον παχυλό μισθό τους και μόνο. Και εφόσον διαπιστωθή ότι το σύστημα παιδείας της Αρχιεπισκοπής δεν παίρνει διόρθωση – το πιο πιθανό – ας δημιουργήσωμε ένα παράλληλο. Και επειδή πρέπει τα λόγια μας να συνοδεύωνται κι’από πράξεις, δηλώνω έτοιμος να βοηθήσω υπό οποιαδήποτε ιδιότητα αμισθί!

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

loading...