Γρεβενά: Αντιδράσεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Τα Γρεβενά έχουν ήδη σηκώσει ένα δυσβάσταχτο για τις δυνατότητες τους βάρος όλα αυτά τα χρόνια
Αναταραχή έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών το θέμα της υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Μήλον της έριδος έχει γίνει το στρατόπεδο της περιοχής όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι θέλουν να το μετατρέψουν σε hot spot. Σύμφωνα με πληροφορίες το 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού είναι πιθανόν να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, πράγμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκου.

Μάλιστα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που εκλέχθηκε στα Γρεβενά κ. Ανδρέας Πάτσης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η μετατροπή αυτή του στρατοπέδου από κέντρο υποδοχής οπλιτών σε κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Συγκεκριμένα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει:

«Σε συνέχεια των πληροφοριών και των δημοσιευμάτων που διακινούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετικά με την πιθανή μετατροπή του 586 Μηχανοποιημένου Τ.Π σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, θα ήθελα να δηλώσω ότι μια τέτοια απόφαση βρίσκει την πλειοψηφία των πολιτών των Γρεβενών -τους οποίους εκπροσωπώ- εντελώς αντίθετους.

Το στρατόπεδο το οποίο βρίσκεται σε καίριο σημείο στην είσοδο της πόλης των Γρεβενών, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις είναι σε λειτουργία ως Σημείο Υποδοχής Οπλιτών και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα κέντρα νεοσυλλέκτων που έχουν απομείνει στην επικράτεια, ενώ στεγάζει και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς. Είναι πραγματικά απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν να εξετάζεται η μετατροπή μιας τέτοιας μονάδας σε δομή φιλοξενίας.

Τα Γρεβενά έχουν ήδη σηκώσει ένα δυσβάσταχτο για τις δυνατότητες τους βάρος όλα αυτά τα χρόνια, με την εγκατάσταση των μεταναστών στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή του τουρισμού και στον μαρασμό της τοπικής οικονομίας. Συνεπώς, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή σε καμία περίπτωση».

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό ο κ. Πάτσης είχε έρθει σε κόντρα με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για το χιονοδρομικό της Βασιλίτσας, εκεί που από το 2016 έχουν μετεγκατασταθεί σε ξενοδοχεία πρόσφυγες.

Από την πρώτη στιγμή, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είχε δηλώσει την αντίθεσή του με την παράταση των συμβάσεων που έχουν υπογράψει τα ξενοδοχεία για την φιλοξενία των προσφύγων κι αυτό γιατί «είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος επισκέπτης να βρει κατάλυμα αν επισκεφθεί όχι μόνο το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, αλλά την ευρύτερη περιοχή». Μάλιστα αντέκρουσε τις αιτιάσεις ιδιοκτητών των ορεινών ξενοδοχείων, ότι η κρίση ήταν αυτή που ευθυνόταν κυρίως για την επισκεψιμότητα στην Βασιλίτσα, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε σε άλλα γειτονικά Χιονοδρομικά Κέντρα, όταν το Χιονοδρομικό της Κέντρο θεωρείται από τα καλύτερα, γιατί διαθέτει την καλύτερη ποιότητα χιονιού και τη μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας από όλα τα άλλα», όπως χαρακτηριστικά έχει εξηγήσει.

Η άποψη του κ. Πάτση για το συγκεκριμένο θέμα, την οποία μάλιστα είχε εκφράσει και προεκλογικά, επικρίθηκε σφόδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών. Με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στον βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέα Πάτση για το αίτημα του να μεταφερθούν σε άλλο σημείο οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, ώστε να αναδειχθεί η ευρύτερη περιοχή.

Ο βουλευτής του νόμου έχει θέσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της μεταφοράς ώστε να «πάρει και πάλι μπρος» η περιοχή και να αναδειχθεί το χιονοδρομικό κέντρο ως προορισμός και να αναπτυχθεί οικονομικά η περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα στην ανακοίνωση παραδέχεται πως η περιοχή δεν αποτελεί πλέον τουριστικό προορισμό (!) και οι πρόσφυγες με το επίδομα διαμονής φέρνουν εισοδήματα στην περιοχή, ενώ κατηγορεί τον βουλευτή του νομού πως συντάσσεται με τους γρεβενιώτες που δεν θέλουν ξένους.

Από την πλευρά του βουλευτή δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη αντίδραση ως προς την επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών, αν και είναι γνωστή η θέση του πως η Βασιλίτσα μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρο το νομό και τη Δυτική Μακεδονία, υπογραμμίζοντας πως σε κανένα άλλο χιονοδρομικό της χώρας δεν έχουν εγκατασταθεί πρόσφυγες και τα Γρεβενά αποτελούν μοναδική εξαίρεση που πρέπει να σταματήσει άμεσα.

loading...