ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΙ- Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούν μετανάστες στη Χίο

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αναφέρονται στην ασφυκτική κατάσταση, που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ της Χίου με αποτέλεσμα τις «αυξημένες ζημιές στα πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα»
Να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους της Χίου για τις ζημιές, που προκαλούν στις περιουσίες του μετανάστες και πρόσφυγες πέριξ του hotspot του νησιού, ζητούν 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αναφέρονται στην ασφυκτική κατάσταση, που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ΒΙΑΛ της Χίου με αποτέλεσμα τις «αυξημένες ζημιές στα πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, καθώς και στις εν γένει ιδιοκτησίες, πέριξ του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ».

Οπως επισημαίνεται, «τους τελευταίους τρεις μήνες έχει σημειωθεί αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μια από τις συνέπειες, δεδομένης και της μείωσης του αριθμού μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τα νησιά προς την ενδοχώρα, είναι η αδυναμία των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) να φιλοξενήσουν αυτόν τον πληθυσμό. Το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, το οποίο βρίσκεται εγγύς της κοινότητας Χαλκειούς, φιλοξενούσε την 9η Οκτωβρίου σχεδόν 4.000 άτομα, τη στιγμή που η επίσημη χωρητικότητά του είναι περί τα 1.000 άτομα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να έχουν τοποθετηθεί σκηνές και άλλες πρόχειρες εγκαταστάσεις πέριξ του χώρου του ΚΥΤ, κάτι που μοιραία συνεπάγεται και μεταφορά ενός σημαντικού όγκου δραστηριοτήτων εκτός του προσδιορισμένου χώρου του Κέντρου. Με τη σειρά της αυτή η εξέλιξη συνδέεται με αυξημένες ζημιές στα πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα, καθώς και στις εν γένει ιδιοκτησίες, πέριξ του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι τον Μάιο του 2018 με νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκαν αποζημιώσεις για τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας και της Τοπικής Κοινότητας Χαλκειούς του Δήμου Χίου, όπως και των κατοίκων του Δημοτικού Διαμερίσματος Μόριας του Δήμου Λέσβου, των οποίων οι περιουσίες είχαν υποστεί ζημιές λόγω πράξεων προσφύγων και μεταναστών. “Δεδομένου ότι η εκ των πραγμάτων επέκταση του χώρου προσωρινής παραμονής και διαβίωσης των αιτούντων άσυλο εκτός των ορίων του ΚΥΤ έχει προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση στους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα εκείνων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα”, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση, «που να προβλέπει την αποζημίωση των κατοίκων του Χαλκειούς Χίου από ζημιές που έχουν υποστεί λόγω της παρουσίας αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών εκτός των ορίων του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ;».

loading...