Αποκάλυψη:Για αυτό τον λογο εγκατέλειψε τους Κούρδους της Συρίας ο Τραμπ

Οι Κούρδοι βοήθησαν τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους για να βοηθήσουν τους εαυτούς τους.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φαρμάκης
Από αυτή την βοήθεια είδαν άμεσα οφέλη οι στρατιώτες του Άσαντ αλλά και της Ρωσίας. Η Τουρκία εισέβαλε στην Βόρεια Συρία. Οι Αμερικανοί δεν έδωσαν το πράσινο φως επίσημα αλλά δείχνουν ανοχή.

Στο τμήμα που επιχειρούν οι Τούρκοι οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με τον Συριακό Εθνικό Στρατό (Τζιχαντιστικό παρακλάδι που ξεκίνησε τον πόλεμο στην Συρία με την πρόφαση της απαλλαγής από το απολυταρχικό καθεστώς του Άσαντ), υπάρχουν Κούρδοι στην απέναντι πλευρά.

Έρχεται λοιπόν η λογική απορία: Για ποιο λόγο οι Αμερικανοί επιτρέπουν στην Τουρκία να κάνει ότι θέλει στην Συρία;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Ρώσοι-Αμερικάνοι και Τούρκοι είναι ιδεολογικοί σύμμαχοι. Οι τρεις αυτές χώρες έχουν κοινά σημεία σύνδεσης.Πούτιν-Τραμπ και τελευταία ο Ερντογάν, ακολουθούν το τρίπτυχο Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια. Οι Κούρδοι έχουν σοσιαλιστικές αρχές, δηλαδή Αριστερές. Για τον Αριστερό Ομπάμα ήταν σύμμαχοι, για τον Δεξιό Τραμπ όμως, όχι.

Πως μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση

Η Ρωσία στηρίζει την επίσημη συριακή κυβέρνηση. Η Δαμασκός διατηρεί άριστες σχέσεις με την Μόσχα αλλά όχι με την Άγκυρα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Τούρκοι έχουν συμμαχήσει με τους τζιχαντιστές που φοράνε τον μανδύα των ανταρτών (οι οποίοι αιματοκύλησαν την Συρία όπως διαβάσατε και παραπάνω). Αυτοί οι αντάρτες εξοπλίστηκαν από τους Αμερικανούς όταν στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν ο Αριστερός Ομπάμα και όχι ο Δεξιός Τραμπ.

Στα ΜΜΕ όλου του κόσμου κυριαρχεί ένα πράγμα: «Ο Τραμπ χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας επειδή δεν βοηθά τους Κούρδους». Η πραγματικότητα όμως δεν είναι αυτή. Για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφέρον να στηρίξει τους Κούρδους (ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές διαφορές) επειδή ο εχθρός του εχθρού μας, είναι δύο φορές φίλος μας. Η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει έμμεσα τους Κούρδους. Οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα συμφέρον.

Οι δύο μεγάλοι φόβοι για την Ελλάδα

1) Απελευθέρωση κρατουμένων Ευρωπαίων τζιχαντιστών από τους Τούρκους και προώθηση τους στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

2) Νέες μεταναστευτικές ροές (αυτή την φορά Κούρδων) με μια μικρή υποσημείωση όμως: Για την ώρα, οι Κούρδοι μετακινούνται από την Βόρεια Συρία προς την ενδοχώρα ώστε να τους προστατέψουν οι δυνάμεις του Άσαντ και όχι προς την Ευρώπη. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι οι Κούρδοι αρχικά προσπάθησαν να ανατρέψουν τον Άσαντ το 2012 και αυτό έχει την σημασία του. Επειδή όμως οι Κούρδοι τελικά πολέμησαν τον ISIS με σκοπό να φτιάξουν ανεξάρτητο κράτος και όχι για να βοηθήσουν την Συρία, χαίρουν κάποιας εκτίμησης από τους Σύρους (πλέον).

Γενικό σχόλιο: Σε κάθε περίπτωση οι Ρώσοι βγαίνουν νικητές. Είναι σύμμαχοι με τους Αμερικανούς, με τους Τούρκους, με τους Σύρους του Άσαντ και διατηρούν καλές σχέσεις και με τους Κούρδους. Βέβαια δεν θα πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα διότι πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί «σήμερα», αύριο μπορούν να αλλάξουν.

Σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες λοιπόν, σε ποιον έκανε «αβάντα» ο Τραμπ;

Στον σύμμαχό του, τον Πούτιν!

https://www.el.gr/
loading...