Εκπόρνευση με θρησκευτικό μανδύα

Μουσουλμάνοι κληρικοί στο ρόλο του προαγωγού ανήλικων και νεαρών κοριτσιών. Οι “γάμοι για ευχαρίστηση” είναι η θρησκευτικά αποδεκτή πορνεία του ισλαμικού κόσμου

Μια συγκλονιστική έρευνα για τη διαδεδομένη, στο Ιράκ, πρακτική των “γάμων για ευχαρίστηση” παρουσίασε το BBC. Μουσουλμάνοι κληρικοί λειτουργούν ως προαγωγοί και εκμεταλλεύονται ανήλικα ή νεαρά κορίτσια τα οποία προσφέρουν σε πελάτες φυσικά με το αζημίωτο. Πραγματοποιούν εικονικούς γάμους και μόλις ο πελάτης ικανοποιηθεί παρατά το κορίτσι και μπορεί να… παντρευτεί κάποιο άλλο.

Διαβάστε το  άρθρο του Ναουάλ αλ Μαγκαφί όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του βρετανικού δικτύου:
“Η Ρουσούλ ξύπνησε και ήταν μόνη. Ο νέος της σύζυγος είχε φύγει. Ο γάμος τους κράτησε τρεις ώρες. Δεν ήταν ο πρώτος γάμος της έφηβης. Δεν ήταν καν ο δεύτερος, ο τρίτος ή ο τέταρτος. Στην πραγματικότητα έχει παντρευτεί περισσότερες φορές απ’ όσες μπορεί να μετρήσει. Ο τραγικός τρόπος ζωής της Ρουσούλ ξεκίνησε από μια συνάντηση που είχε όταν δούλευε.
Έβλεπε κορίτσια, όχι πολύ μεγαλύτερα από αυτή, με στενά ρούχα και έντονο μέικ άπ να έρχονται και να περιμένουν υπομονετικά. Μεγαλύτεροι άντρες εμφανίζονταν και τις έπαιρναν.
“Ήταν τόσο όμορφα και νεαρά κορίτσια, δεν καταλάβαινα γιατί οποιοδήποτε κορίτσι πουλάει τον εαυτό της έτσι” λέει η Ροσούλ.
Και η ίδια ήταν ευάλωτη, είχε απομακρυνθεί από την οικογένεια της και προσπαθούσε να στηρίξει την αδελφή της, Ρούλα. Παρά όμως τις δυσκολίες είχε υποσχεθεί στον εαυτό της ότι δεν θα εξαρτιόταν πότε από έναν άντρα για να επιζήσει. Όταν κάποιοι της έδιναν ένα χαρτάκι με το τηλέφωνο τους πάντα τους αγνοούσε.
Μια μέρα όμως ένας άντρας μπήκε στο χώρο που εργαζόταν και έπιασαν συζήτηση. Μίλησαν για το παρελθόν, για τους λόγους που εργαζόταν και δεν πήγαινε σχολείο και το μέρος καταγωγής της. Ένιωσε ότι ο άντρας ενδιαφερόταν πραγματικά.
Η ζωή της γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Το να ζεις στη Βαγδάτη με τον πενιχρό της μισθό ήταν ένας μόνιμος αγώνας. Παρά λοιπόν την υπόσχεση της να παραμείνει ανεξάρτητη άρχισε να ονειρεύεται έναν σύζυγο, κάποιον που θα την φρόντιζε.
Ο άντρας ερχόταν πλέον καθημερινά στη δουλειά της και έκανε ό,τι μπορούσε για να της τραβήξει την προσοχή. Σταδιακά η Ρουσούλ ανέπτυξε συναισθήματα γι’ αυτόν.
Μετά από λίγες εβδομάδες της έκανε πρόταση γάμου. Την πήγε στην Καντμίγια στη Βαγδάτη, σε ένα θρησκευτικό γραφείο γάμου. Καθώς έμπαινε η Ρουσούλ ένιωσε να την πλημμυρίζει ενθουσιασμός.
Η τελετή ήταν σύντομη. Ο κληρικός είπε λίγες κουβέντες και τη ρώτησε αν συμφωνεί με τα 250 δολάρια προίκα που θα έπαιρνε. Της παρουσίασε ένα συμβόλαιο. Η Ρουσούλ δεν ήξερε να διαβάζει αλλά ακόμα και να μπορούσε πιθανότατα δεν θα καταλάβαινε ότι κάτι πήγαινε στραβά.
Μέσα σε λίγα λεπτά από την ολοκλήρωση της τελετής ο άντρας της την πήγε σε ένα κοντινό διαμέρισμα για να ολοκληρώσουν τον γάμο της. Παρότι ήταν νευρική η Ρουσούλ ανυπομονούσε να έχει ένα κανονικό σπίτι για αυτή και την αδελφή της. Ακολούθησε τον σύζυγο της στην κρεβατοκάμαρα και προσευχήθηκε να της φέρεται καλά και ο γάμος τους να κρατήσει.
Πράγματι οι πρώτες μέρες ήταν σαν παραμύθι. “Ένιωθα σαν να μου είχε φύγει ένα βάρος από τους ώμους. Επιτέλους δεν έπρεπε να είμαι εγώ που θα έπρεπε να φροντίσω για όλα” λέει.

Ο γάμος έληξε

Μετά από λίγες εβδομάδες όμως ο σύζυγος της εξαφανίστηκε. Η Ρουσούλ δεν γνώριζε ότι ο γάμος τους είχε, από την πρώτη στιγμή, ημερομηνία λήξης. Ήταν ένας ιδιαίτερου τύπου ισλαμικός γάμος, ένας ζαουάι αλ μουτά ένας γάμος για ευχαρίστηση. Ένας τρόπος για θρησκευτικά αποδεκτό σεξ. Ο δικός της γάμος είχε πλέον λήξει. Αποφάσισε να επισκεφθεί τον κληρικό που την είχε παντρέψει, Όπως λέει της φάνηκε ότι την περίμενε.

Οι γάμοι “μουτά” προέρχονται από την προισλαμική παράδοση και γίνονται στο Ιράν και άλλες χώρες. Στην εποχή μας τους πραγματοποιούν κληρικοί Σία στο Ιράκ αλλά και στο Ιράν. Στο Σια Ισλάμ η πρακτική χρησιμοποιείται για σεξουαλική απόλαυση και όχι τεκνοποίηση. Στο παρελθόν ήταν διαδεδομένη σε μέρη προσκυνήματος και εμπορικά κέντρα όπου μοναχικοί άντρες που έκαναν μεγάλα ταξίδια έψαχναν για γυναίκες.
Ο συγκεκριμένος γάμος είναι ουσιαστικά μια εμπορική συμφωνία. Το συμβόλαιο καθορίζει το χρόνο που θα διαρκέσει και το ποσό που θα πάρει η προσωρινή νύφη. Το συμβόλαιο όμως μπορεί να είναι απλά προφορικό και ο κληρικός που είναι παρών, πολλές φορές, δεν το επικυρώνει. Μπορεί να κρατήσει από μια ώρα μέχρι 99 χρόνια. Με αυτή την τακτική ο άντρας δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει καθημερινή φροντίδα στη γυναίκα και έχει το δικαίωμα να τελειώσει τον γάμο όποτε το αποφασίσει.
Οι γάμοι “μουτά” δεν επιτρέπονται στο Σούνι Ισλάμ. Κάποιοι όμως κληρικοί Σούνι έχουν βρει κάποιους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους επίσης εκμεταλλεύονται τις γυναίκες. Όσοι υποστηρίζουν τους “μουτά” λένε ότι είναι κάτι καλό για ζευγάρια που γνωρίζουν τι κάνουν. Η προσωρινή τους μορφή όμως είναι ιδανική για εκμετάλλευση.
“Είναι κάτι πολύ διαδεδομένο. Υπάρχουν πολλά κορίτσια σαν κι εμένα” λέει η Ρουσύλ. Στις περιπτώσεις κοριτσιών όπως αυτή μιλάμε για παιδική κακοποίηση κάτι που όμως δεν αναγνωρίζει η νομοθεσία του Ιράκ. Ο νόμος λέει ότι τιμωρείται κάθε άτομο που κάνει σεξ εκτός γάμου.

“Πλέον έχω χάσει το μέτρημα”

Η Ρουσούλ λέει ότι ο κληρικός απλά της πρότεινε να συνεχίσει να κάνει τέτοιους γάμους τονίζοντας της ότι δεν είχε άλλη λύση στην κατάσταση που βρισκόταν. Τράβηξε φωτογραφίες της.
Το κορίτσι ήξερε ότι δεν μπορούσε να ζήσει για πολύ ακόμα μόνο με το μισθό της και ότι η έλλειψη μόρφωσης ήταν απαγορευτική για να βρει καλύτερη δουλειά. Επίσης γνώριζε ότι πλέον δεν ήταν παρθένα και ήταν πολύ δύσκολο να βρει έναν άντρα που θα θέλει μόνιμο γάμο.
“Ο κληρικός έγινε ο ενδιάμεσος, μου έβρισκε δουλειά και δεν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσω αυτό το δρόμο. Όταν με έπαιρνε τηλέφωνο και μου έλεγε ότι βρήκε κάποιον κατάλληλο για εμένα δεν μπορούσα να πω όχι” τονίζει.
Η Ρουσούλ δεν δίνει λεπτομέρειες για το πόσα κερδίζει αλλά λέει ότι ο κληρικός παίρνει ένα μερίδιο από τους πελάτες και της δίνει το δικό της. Τα συμβόλαια της διαρκούν από λίγες ώρες έως αρκετές εβδομάδες.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει “παντρευτεί” με πάρα πολλούς άντρες. Πλέον έχω χάσει το μέτρημα, υποστηρίζει.
Ο κληρικός της παρέχει αντισυλληπτικά ώστε να μην μείνει έγκυος.

“Μπορείς να παντρευτείς για μισή και αμέσως μετά να παντρευτείς άλλη”

Η έρευνα έδειξε ότι οι γάμοι “μουτά” είναι πολύ διαδεδομένοι. Είναι αδύνατο όμως να βρεις στοιχεία για το πόσοι “μουτά” γίνονται με ανήλικά κορίτσια. Οκτώ στους δέκα κληρικούς λένε ότι κάνουν τέτοιους γάμου. Δύο κληρικοί συμφώνησαν να επικυρώσουν έναν “γάμο για ευχαρίστηση” με κορίτσια εννέα ετών.
Ένας ηλικιωμένος κληρικός από την Καρμπάλα λέει ότι έχει παρακολουθήσει χιλιάδες γάμους “μουτά” αλλά όχι με παιδιά. Παραδέχεται όμως ότι οι κληρικοί είναι κοντά σε ανθρώπους με δύναμη και αυτό τους βοηθά να κάνουν πράγματα χωρίς συνέπειες.
Στην Καντμίγια δημοσιογράφοι πλησίασαν κληρικούς προσποιούμενοι ότι ψάχνουν για κορίτσια.
“Μπορείς να παντρευτείς μια γυναίκα για μισή ώρα και μόλις τελειώσεις αμέσως μετά μπορείς να παντρευτείς άλλη. Μπορώ να κανονίσω μια πρώτης κλάσης σουίτα σε ξενοδοχείο. Μπορώ να βγάλω το κορίτσι μια φωτογραφία και να σου τη στείλω. Μετά θα έρθεις και είναι δικιά σου” τονίζει ο κληρικός, Σαγέντ Ράαντ.
Όταν ο δημοσιογράφος του λέει ότι το κορίτσι που θέλει είναι 13 ετών και παρθένα του δίνει συμβουλές για το τι πρέπει κάνει. Του προτείνει να κάνει πρωκτικό σεξ για να μην έχει προβλήματα και του λέει ότι μπορεί να κάνει τον γάμο δια τηλεφώνου χωρίς καν το κορίτσι να είναι “παρών”. Ζητάει 200 δολάρια και υπόσχεται ότι στη συνέχεια μπορεί να του βρει κι άλλα κορίτσια.
Σε μια άλλη συνάντηση του δείχνει ένα νεαρό κορίτσι και του λέει ότι μπορεί να κανονίσει να την “παντρευτεί” για μια νύχτα με 300 δολάρια. Όταν η δημοσιογράφος του λέει ότι δεν θέλει να προχωρήσει με τον γάμο “μουτά” ο κληρικός λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το κορίτσι για να του βρει μια ακόμα νεαρότερη “νύφη”.
“Ίσως μπορεί να μου βρει ένα κορίτσι που είναι 14, 15, 16 ετών. Θα πάω μαζί της και αν είναι αρκετά μικρή θα στην φέρω” λέει.

“Από εννέα χρονών και πάνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”

Στην Καρμπάλα ο κληρικός Μουσταφά Σαλάουι λέει πως μετά χαράς θα έκανε έναν “γάμο ευχαρίστησης” ανάμεσα στον δημοσιογράφο και ένα κορίτσι 12 ετών. Δεν τον ενοχλεί η ηλικία της νύφης. “Από εννέα χρονών και πάνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τη Σαρία δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάνεις ό,τι θέλεις” υποστηρίζει και προσθέτει ότι μπορεί να του βρει πολλές γυναίκες. “Δεν στέλνουν φωτογραφίες αλλά όταν τις δεις από κοντά θα διαπιστώσεις ότι είναι καλά όμορφα κορίτσια. Αν δεν σου αρέσει η μια, θα σου αρέσει η δεύτερη ή η τρίτη” λέει.
Όταν αργότερα το BBC πλησίασε επίσημα τους δύο κληρικούς. Ο Σαγέντ Ραάντ είπε ότι δεν κάνει τέτοιους γάμους και ο Σαλάουι δεν θέλησε να απαντήσει.

To BBC μίλησε και με το γραφείο του Αγιατολάχ Σιστανί στην πόλη Νατζάφ. Τους παρουσίασε τα στοιχεία και τους ρώτησε ποια είναι η θέση τους για το θέμα. “Αν συμβαίνει με τον τρόπο που τα λέτε τότε τα καταδικάζουμε” ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο 89χρονος Σιστανί πάντως σε ένα βιβλίο που έχει γράψει πριν 25 χρόνια τονίζει ότι είναι θρησκευτικά αποδεκτό το σεξουαλικό άγγιγμα σε ένα κορίτσι κάτω των εννέα ετών το οποίο η οικογένεια του το έχει υποσχεθεί σε άλλη για γάμο ή προσωρινό γάμο. Το γραφείο του Αγιατολάχ σχολίασε πάνω σε αυτό πως οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει και το συγκεκριμένο κομμάτι δεν υπάρχει πλέον στο βιβλίο του.

“Δεν μετράει για αμαρτία”

Ο Άλι είναι στα 40 του και χρησιμοποιεί τους κληρικούς για να του βρουν κορίτσια και γυναίκες για “γάμους ευχαρίστησης”. “Δεν μετράει για αμαρτία. Είναι ελεύθερο, είναι φτηνό και είναι μια χαρά να το κάνεις. Πολλοί κληρικοί διευκολύνουν αλλά εγώ χρησιμοποιώ μόνο δύο γιατί με προμηθεύουν με όλα τα κορίτσια που χρειάζομαι. Ο κληρικός έχει ένα άλμπουμ με φωτογραφίες ή κάποιες φορές κορίτσια περιμένουν στο γραφείο του. Αν σου αρέσει κάποια την παίρνεις. Αν όχι τότε η δεύτερη επιλογή σου είναι να διαλέξεις από τις φωτογραφίες. Προσωπικά προτιμώ τα κορίτσια που είναι 16 και πάνω γιατί είναι πιο έμπειρες και πιο φτηνές από τις μικρότερες. Ένα κορίτσι 12 ετών είναι φρέσκο και γι αυτό πιο ακριβό, μπορεί να φτάσει τα 800 δολάρια το συμβόλαιο” τονίζει.

Η Ρουσούλ λέει ότι ο κόσμος ψάχνει για παρθένες: “Υπάρχουν πολλοί κληρικοί που αναζητούν νεαρές παρθένες γιατί ο κόσμος τις θέλει. Είναι πιο επιθυμητές και οι πελάτες πληρώνουν περισσότερα γι αυτές. Γενικότερα πάντως για τους δικούς μου κληρικούς δουλεύουν κορίτσι μέχρι 20 ετών, όχι παραπάνω” τονίζει.

Το να χάσεις την παρθενιά σου εκτός γάμου σε μια τέτοια χώρα είναι μεγάλο ρίσκο. Στο Ιράκ θεωρείται κηλίδα για την οικογενειακή τιμή. Η Μόνα ήταν μόλις 14 όταν την έπεισαν να παντρευτεί έναν μεγαλύτερο που την ακολουθούσε μετά το σχολείο. Πλέον στα 17 η οικογένεια της την πιέζει να παντρευτεί μόνιμα αλλά είναι τρομοκρατημένη για το πως θα αντιδράσει ο σύζυγος της όταν διαπιστώσει ότι δεν είναι παρθένα. Ο θείος σκότωσε την ξαδέλφη της επειδή είχε φίλο και πλέον η Μόνα σκέφτεται την αυτοκτονία. “Δεν έχω άλλο δρόμο. Αν νιώσω μεγαλύτερη πίεση θα το κάνω” λέει.

“Ανακαλύπτεις ότι αυτός ο τύπος με το τουρμπάνι είναι απατεώνας”

Δεν είναι όμως μόνο τα νεαρά κορίτσια που είναι ευάλωτα απέναντι στην πιθανή εκμετάλλευση τους με έναν γάμο “μουτά”. Η Ράνα είναι 20 ετών και χωρισμένη. Πήγε στη Βαγδάτη καθώς το ISIS είχε μπει στην πόλη της.
Στη Βαγδάτη ένας κληρικός της πρότεινε να παντρευτεί. Ήταν ενθουσιασμένη καθώς πίστευε ότι είναι κάτι μόνιμο. Δεν διάβασε το συμβόλαιο όπου έγραφε “γάμος μουτά”. “Έζησα τρεις από τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωή μου. Έδειχνε να με λατρεύει. Όταν είσαι κατεστραμμένος και έρχεται κάποιος και σου δίνει ελπίδα είναι εκπληκτικό. Μια μέρα όμως πήγαμε για ψώνια και απλά εξαφανίστηκε” λέει.
Όταν η οικογένεια της αποκάλυψε ότι ο γάμος της ήταν προσωρινός την απέρριψε. Μπορεί για τους κληρικούς να είναι κάτι συνηθισμένο όμως ο κόσμος το θεωρεί ατιμία και πορνεία.
“Για εμάς ο κληρικός είναι κάτι σημαντικό αλλά μετά ανακαλύπτεις ότι αυτός ο τύπος με το τουρμπάνι είναι απατεώνας” λέει η Ρανά.

Κάποιοι κληρικοί υπερασπίζονται τους προσωρινούς γάμου τονίζοντας ότι είναι ένας τρόπος οι χήρες και οι χωρισμένες να έχουν εισόδημα και να ικανοποιούν τη σεξουαλική τους επιθυμία με θρησκευτικά αποδεκτό τρόπο. Το κράτος από τη μεριά του τονίζει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι γιατί οι γυναίκες δεν καταγγέλλουν ποτέ τους κληρικούς. Κορίτσια όπως η Μόνα, που δεν θέλει να μάθει τίποτα η οικογένεια της, είναι αδύνατο να πάνε στην αστυνομία και να καταγγείλουν μάλιστα έναν θρησκευτικό εκπρόσωπο.
“Από τη στιγμή που ένα κορίτσι κάνει έναν προσωρινό γάμο η ζωή της είναι κατεστραμμένη” τονίζει η Ρουσούλ που πλέον έχει αποθέσει όλες τις ελπίδες της στην αδελφή της. “Την έχω στο μυαλό μου όλη την ώρα και προσπαθώ να την προστατέψω. Πιστεύω ότι θα τα πάρει καλά και θα είναι αυτή που θα με σώσει από τη ζωή μου κάνω” λέει…

https://www.janus.gr

loading...